Εύκολα προσβάσιμο το αλκοόλ για τους ανηλίκους

Αυτό καταδεικνύεται μέσα από έρευνα που διενήργησε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο
Μόνο σε πολύ μικρό αριθμό (5,5%) των 200 δοκιμαστικών αγορών, οι πωλητές έδειξαν να αντιδρούν στην πώληση αλκοόλ σε αγοραστές που φαίνονταν ανήλικοι

Την ευκολία πρόσβασης ανηλίκων στο αλκοόλ κατέδειξε έρευνα δοκιμαστικών αγορών, που διεξήγαγε πρόσφατα στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας ο Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος Κύπρου (ΑΣΚ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαθέτω υπεύθυνα -17- Ζητώ Ταυτότητα». Στην έρευνα συμμετείχαν εννέα πρωτοετείς

φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου από Λεμεσό και Λευκωσία, και τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές ως επόπτες. Στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν 200 επισκέψεις σε διάφορα υποστατικά -υπεραγορές, καφετερίες, νυκτερινά κέντρα, μπαρ, μίνι μάρκετ και χώροι κατανάλωσης/πώλησης ποτού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την Τρίτη Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ, μόνο σε ένα υποστατικό στη Λευκωσία υπήρξε αντίδραση (καφετερία), όπου ζητήθηκε από τον μυστικό επισκέπτη η επίδειξη ταυτότητας, ενώ στη Λεμεσό οι αντιδράσεις ήταν δέκα (επτά με προφορική επιβεβαίωση ηλικίας, δυο με επίδειξη ταυτότητας και μια με προφορική επιβεβαίωση ηλικίας σε επαναληπτική επίσκεψη).

Τα συμπεράσματα
Βάσει των πιο πάνω αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Οι δοκιμαστικές επισκέψεις είναι ένας δόκιμος τρόπος μελέτης της συμμόρφωσης πωλητών αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους
2. Συμφωνία με τις αναφορές ανηλίκων για την ευκολία στην πρόσβαση και στην κατανάλωση αλκοόλ
3. Μόνο σε πολύ μικρό αριθμό (5,5%) των 200 δοκιμαστικών αγορών οι πωλητές έδειξαν να αντιδρούν στην πώληση αλκοόλ σε αγοραστές που φαίνονταν ανήλικοι
4. Η ενδεικνυόμενη αντίδραση (επίδειξη ταυτότητας) καταγράφηκε μόνο σε τρεις περιπτώσεις (1,5%). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αγοραστές ήταν δύο άντρες και μια γυναίκα

Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας
Πάντως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς στον αγώνα γι' αντιμετώπιση των συνεπειών από τη χρήση αλκοόλ. Όπως επισημάνθηκε, στόχοι της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης από τις 12 ώς τις 18 Οκτωβρίου είναι η προώθηση και αυστηρότερη εφαρμογή των νομοθεσιών που σχετίζονται με την πώληση αλκοολούχων ποτών, και η προώθηση και γνωστοποίηση καλών πρακτικών, που αφορούν στα μέτρα μείωσης της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας του αλκοόλ σε άτομα κάτω του επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας και των κινδύνων που σχετίζονται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΑΣΚ Χρύσανθος Γεωργίου δήλωσε ότι η επιβλαβής χρήση αλκοόλ στην Ευρώπη τεκμηριώνεται ευρέως, σημειώνοντας ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και κατ' επέκταση στην οικονομία της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 15 και άνω καταναλώνουν 27 γραμμάρια αλκοόλ (σχεδόν τρία ποτά) ημερησίως, δηλαδή δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και περισσότερο αλκοόλ ανά κεφαλή, σε σύγκριση με οποιαδήποτε περιοχή στον κόσμο, ενώ το 8% με 10% των ασθενειών και ατυχημάτων που καταγράφονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετίζονται με το αλκοόλ.

Επιπρόσθετα, στη δυτική Ευρώπη, ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου (10% στους άνδρες και 3% στις γυναίκες), οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης ενός γενικού πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές γνώσεις και δεξιότητες υπεύθυνης πώλησης και διάθεσης, που μπορεί να συντείνει στην καθιέρωση υγιέστερων και ασφαλέστερων χώρων διασκέδασης, με τρόπο που να προσαρμόζεται πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν βάσει των χαρακτηριστικών των ατόμων και του περιβάλλοντος.

Ένας στους τέσσερεις θανάτους τροχαίων οφείλεται στο αλκοόλ
Από την πλευρά του, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Χαραλάμπους τόνισε ότι η εκστρατεία της Αστυνομίας θα επικεντρωθεί τόσο στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης όσο και στην αντιμετώπιση της παράνομης πώλησης, διάθεσης, χορήγησης, λήψης ή και κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από ανηλίκους. Ανέφερε ότι από τον περασμένο Μάιο, με νέα Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, έχει καθοριστεί νέο επιτρεπόμενο όριο αλκοόλης για έξι κατηγορίες οδηγών με όριο 9 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου εκπνοής ή τα 20 χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλης σε 100 χιλιοστά του λίτρου αίματος. Επιπρόσθετα, είπε ότι εκκρεμεί Νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή Narco-test, που αφορά ελέγχους για εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στο σώμα των οδηγών και εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστεί σύντομα. Σημείωσε, ακόμη, ότι η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων οδικών συγκρούσεων, και ιδιαίτερα των σοβαρών και θανατηφόρων, θα επέλθει με την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και με τη σωστή διαπαιδαγώγηση, διαφώτιση, εκπαίδευση και ενημέρωση.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι ποσοστό 25% των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις στην Ευρώπη οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης. Επίσης υπάρχει αύξηση ποσοστού 7% στις γυναίκες οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια αύξηση στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών. Ως Αστυνομία Κύπρου, συνέχισε, για το έτος 2015 προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή συνολικά έξι εκστρατειών για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης, έτσι ώστε να διεξαχθούν περισσότεροι έλεγχοι σε σύγκριση με το 2014.

Εκστρατεία ελέγχου οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης
Σημειώνεται, εξάλλου, πως στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αστυνομίας για πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και για εμπέδωση της οδικής συνείδησης, μέλη της Τροχαίας Αρχηγείου, καθώς επίσης και των Επαρχιακών Κλάδων Τροχαίας, μεταξύ των ημερομηνιών 12-18 Οκτωβρίου 2015, θα διενεργήσουν παγκύπρια εκστρατεία ελέγχου οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης. Η εκστρατεία πραγματοποιείται ενόψει και της διοργάνωσης της 3ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα γίνονται ταυτόχρονα έλεγχοι για την αντιμετώπιση της παράνομης πώλησης, διάθεσης, χορήγησης, λήψης ή και κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από ανηλίκους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, κατά την τελευταία πενταετία.

95 καταγγελίες σε 9,5 ώρες
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ μεταξύ των ωρών 8 π.μ.-5.30 μ.μ. της Κυριακής, συντονισμένη επιχείρηση από μέλη της Τροχαίας Λεμεσού, για πρόληψη των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών τροχαίων συγκρούσεων, έλεγχος της ταχύτητας και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, σε διάφορα σημεία της Λεμεσού, με έμφαση στο παραλιακό μέτωπο, τον εναέριο και την περιοχή Αμαθούντας. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας έγιναν εκατοντάδες έλεγχοι μηχανοκινήτων οχημάτων και τα μέλη της Αστυνομίας προέβησαν σε 95 καταγγελίες για τα ακόλουθα τροχαία αδικήματα:

*69 για υπερβολική ταχύτητα
*3 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
*2 χωρίς ζώνη ασφαλείας
*2 χωρίς προστατευτικό κράνος και
*19 για διάφορα άλλα τροχαία παραπτώματα
Οι εκστρατείες της Τροχαίας παγκύπρια θα συνεχιστούν τόσο στο κύριο οδικό δίκτυο, όσο και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα