ΕΕ: Συζητήσεις για Σύστημα πληροφοριών και αδειοδότησης

Την ανάγκη ύπαρξης συντονισμένων προσπαθειών για αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε παρέμβαση στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

Όπως είπε, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για την αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης και την καθολική, χωρίς διακρίσεις, εφαρμογή των συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες (π.χ. Τουρκία)

στον τομέα της επιστροφής και επανεισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων την ανάγκη για κοινή ευθύνη, αλληλεγγύη και συλλογική δράση για αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης.

Οι Υπουργοί επισήμαναν την ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης και το γεγονός ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη ευαισθησία, στα πλαίσια των υποχρεώσεων των κρατών μελών που απορρέουν από τη Σύμβαση της Γενεύης, χωρίς όμως να παραβλέπεται και η διάσταση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία θα πρέπει να διαχωρίζεται και να αντιμετωπίζεται με την άμεση επιστροφή των παράνομων μεταναστών.

Συμφώνησαν επίσης με την άμεση προώθηση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο θα συμβάλει στην εφαρμογή βελτιωμένων διαδικασιών για την υποδοχή, την εξέταση αιτήσεων ασύλου, αλλά και τις επιστροφές των μη δικαιούχων.

Σε παρέμβασή του ο κ. Νικολάου υπογράμμισε την ανάγκη για διαφύλαξη των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών, μέσω της πρόληψης των καταχρηστικών αιτήσεων, έτσι ώστε οι πραγματικοί δικαιούχοι να απολαμβάνουν άμεσα και απρόσκοπτα την προστασία και τα δικαιώματα που τους αναλογούν.

Στο πλαίσιο αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και των υφιστάμενων νομοθετικών εργαλείων, έθεσε ως προτεραιότητα την τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των δυσανάλογων πιέσεων της Μεσογείου.

Σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Εξάλλου στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ οι Υπουργοί χαιρέτισαν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και αντάλλαξαν προκαταρκτικές απόψεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης για τα ταξίδια (ETIAS) στην ΕΕ, για το οποίο αναμένεται να υποβληθεί σχετική πρόταση από την Επιτροπή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές επιβολής του νόμου στα πλαίσια διερεύνησης σοβαρών ποινικών υποθέσεων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου, όπως π.χ. η παιδική πορνογραφία από τη χρήση της κρυπτογράφησης από τους υπόπτους, η οποία δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο παράνομο υλικό.

Σε παρέμβασή του ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι αν και υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές επιβολής του νόμου, όσον αφορά την πρόσβαση σε μαρτυρικό υλικό που είναι κρυπτογραφημένο, κατά τη διερεύνηση σοβαρών ποινικών υποθέσεων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να σέβεται την αρχή της αναλογικότητας, καθώς επίσης και τα δικαιώματα των υπόπτων στα πλαίσια της ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί συζήτησαν την πορεία των εργασιών για την υιοθέτηση της πρότασης Κανονισμού για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία θα προβαίνει σε διώξεις υποθέσεων που αφορούν απάτες ενάντια των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη συνοχής της με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, όπως η Πρόταση Κανονισμού για την αναθεώρηση της Eurojust και τη βούληση για επίτευξη γενικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την προώθηση του θεσμού της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η οποία με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στη δικαιοσύνη και στη βελτίωση της διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον χρόνο και το κόστος των δικαστικών διαδικασιών, κυρίως των διασυνοριακών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα