H απολογία του κ. Μπλέρ

Παρακολούθησα την περασμένη Τετάρτη από το SKY NEWS της Βρετανίας σε ζωντανή μετάδοση τη μακρόσυρτη και όχι χωρίς υψαυχενισμό ‘απολογία’ του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, κ. Τόνι Μπλέρ, μετά τη δημοσιοποίηση της ΄Εκθεσης Τσίλκοτ σχετικά με την απόφαση του κ Μπλέρ να σύρει τη χώρα του στον ανίερο και άνευ νομικής βάσης πόλεμο κατά του Σάνταμ Χουσέιν του Ιράκ το 2003.

Ταυτόχρονα ο εν λόγω τηλεοπτικός

σταθμός πρόβαλλε στη λωρίδα των τίτλων των ειδήσεων την αντίδραςη συγγενούς ενός των θυμάτων του πολέμου στο Ιράκ, καθόλου κολακευτική για το άτομό του.

Εντύπωση προκαλεί η εμμονή του κ. Μπλέρ να μη παραδέχεται αυτό που η κοινή γνώμη από τις πρώτες κιόλας μέρες του πολέμου πίστευε , ότι δηλαδή ο Σάνταμ δεν αποτελούσε κίνδυνο για τα δυτικά συμφέροντα ούτε και ήταν δυνατό να είχε αναπτύξει έξυπνα όπλα. Ο κ Μπλέρ ,ακόμα και σήμερα, μετά το χάος που δημιουργήθηκε στο Ιράκ και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, επιμένει στην πολιτική του αβελτηρία και τονίζει μετ’ εμφάσεως ότι θα έπαιρνε την ίδια απόφαση κατά την ίδια χρονική στιγμή και υπό το φώς των ίδιων ενώπιον του στοιχείων.

Στοιχείων τα οποία δεν τεκμηριώνοντο επαρκώς ώστε να δικαιολογούν τη λαίλαπα που εξαπέλυσαν. Η έξαρση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, η δημιουργία του Ισλαμικού κράτους ISIS, η δράση της εγκληματικής Al-Quaeda, κατά τον κ Μπλέρ δεν αποτελούν απότοκο και αποτέλεσμα του πολέμου στο Ιράκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε και το εκπληκτικό , ότι αργά ή γρήγορα η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ θα δημιουργείτο από την εξέγερση των ίδιων των πολιτών της χώρας κατά του καταπιεστικού καθεστώτος του Σάνταμ όπως συνέβη με την Αραβική άνοιξη και τον πόλεμο κατά του καθεστώτος Ασσατ της Συρίας!

Η απώλεια χιλιάδων ανθρωπίνων ψυχών περιλαμβανομένων και αρκετών Βρετανών πολιτών, το δράμα των λαών της περιοχής και οι τεράστιες υλικές ζημιές δεν φαίνεται να έπεισαν για την τραγικά λανθασμένη απόφαση.

Στη διστακτική να παράσχει διευκολύνσεις στον άξονα που δημιουργήθηκε για να εξολοθρευθεί ο Σάνταμ Χουσέιν Τουρκία έπρεπε να δοθούν κίνητρα και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της ώςτε να παραχωρήςει στρατιωτικές αεροπορικές της βάςεις. Πακτωλός χρημάτων έρρεε από τα ταμεία των συμμάχων προς τη χώρα αυτή αλλά δεν ήταν αρκετά.

Έπρεπε να ικανοποιηθεί και ο μακροχρόνιος στόχος της , η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η υπαγωγή της Κύπρου στην επικυριαρχία της Τουρκίας, ως προτεκτοράτου. Το σχέδιο Χάνει -Αννάν παρουσιάστηκε την κατάλληλη στιγμή ,έγινε ασμένως αποδεκτό από την Τουρκία και τους ΤΚ, αφού είχαν ικανοποιηθεί όλες οι απαιτήσεις τους, και ασκήθηκαν οι γνωστές αφόρητες πιέσεις από πολλές πλευρές προς τον Κυπριακό λαό για αποδοχή του. Όπως κυνικά δήλωσε μετά Αμερικανός διπλωμάτης, το Σχέδιο προσέφερε την Κύπρο στην Τουρκία.

Στην Έκθεση Τσίλκοτ αναφέρονται, σύμφωνα με την ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού τα 'πολιτικά καρότα' που προσεφέρθηκαν στην Άγκυρα για εξασφάλιση της δικής της συμβολής.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα