ΕΕ και Κένυα υπέγραψαν οικονομική συμφωνία για ανάπτυξη και βιωσιμότητα

Συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Κένυα, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την αύξηση των επενδύσεων, και περιλαμβάνει σημαντικές πρόνοιες για θέματα βιωσιμότητας, υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι πρόνοιες για τη βιωσιμότητα στη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης αφορούν την κλιματική αλλαγή, τα εργασιακά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.

Τη συμφωνία υπέγραψαν στο Ναϊρόμπι η Πρόεδρος της Κομισιόν,

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Κένυας, Γουλίαμ Ρούτο, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η νέα συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το διμερές εμπόριο, θα στηρίξει τις επενδύσεις και θα δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας στην Κένυα» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές από την Κένυα, και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας, με διμερές εμπόριο συνολικού ύψους 3,3 δις ευρώ το 2022 (αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το 2018).

Η Κομισιόν υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ότι η Κένυα έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες προώθησης της αειφορίας στην Αφρική, και αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία ΕΕ - Κένυας είναι η πρώτη που συνομολογείται με αναπτυσσόμενη χώρα στη βάση της νέας προσέγγισης της ΕΕ για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της Κένυας για ανάπτυξη, καθώς προβλέπει μεγαλύτερη χρονική περίοδο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς της, και ειδικές εγγυήσεις για τον τομέα της γεωργίας, την επισιτιστική ασφάλεια και τη νεοσύστατη βιομηχανία. Περιλαμβάνει επίσης ειδικό κεφάλαιο για την οικονομική και αναπτυξιακή συνεργασία, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Κένυας.

Η Συμφωνία θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση. Στη συνέχεια, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα