ΕΔΕΚ: Στίγμα για την Πολιτεία η μη καταγγελία της Τουρκίας

«Στίγμα για την κυπριακή Πολιτεία» χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει καταγγελθεί στα διεθνή δικαστήρια για οργανισμούς για τα εγκλήματα πολέμου το βασανισμό και την εν ψυχρώ δολοφονία αθώων Κυπρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, το ανωτέρω «αποτελεί στίγμα και για την Ευρώπη των δήθεν αρχών και αξιών να περιλαμβάνει στις χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Τουρκία η οποία ευθύνεται για σειρά γενοκτονιών και εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας».

Όπως

υπογραμμίζεται, τόσο η κυβέρνηση, όσο και άλλοι «συνεχίζουν να επενδύουν "στην καλή θέληση" της Τουρκίας παρά το ότι η κατοχική δύναμη εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να θέτει εμπόδια στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, να παραβιάζει συστηματικά πανανθρώπινες αξίες, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και να μη σέβεται την ανθρώπινη ζωή».

Οι πληροφορίες που ξαναβλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει να διερευνηθούν το συντομότερο και να απαιτηθεί η άμεση πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και η πραγματοποίηση ερευνών σε χαρακτηριζόμενες στρατιωτικές περιοχές.

«Η ανεύρεση, η ταυτοποίηση και η ταφή των λειψάνων των αγνοουμένων, δεν ακυρώνει ούτε υποκαθιστά το δικαίωμα των συγγενών των αγνοούμενων να μάθουν τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες χάθηκαν ή δολοφονήθηκαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα