ΕΔΕΚ: Διακριτή και επίσημη παρουσία ΚΔ στη Διάσκεψη

Στην επικείμενη διάσκεψη επιβάλλεται η διακριτή και επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, σε σχέση με την Διάσκεψη για την Κύπρο.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ:

Πρέπει να καταστεί σαφές πως στην επικείμενη διάσκεψη επιβάλλεται η διακριτή

και επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του μόνου δηλαδή επίσημα αναγνωρισμένου κράτους που έχει υποστεί την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή των κυπριακών εδαφών.

Το θεματολόγιο της διάσκεψης θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα θέματα της διεθνούς πτυχής:

Την κατάργηση των εγγυήσεων, όπως έχει προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση, θέση την οποία ασπαζόμαστε πλήρως.

Τη διαμόρφωση του συστήματος ασφάλειας το οποίο να περιλαμβάνει είτε τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου Ασφαλείας είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλειομένων των σημερινών εγγυητριών δυνάμεων.

Τα θέματα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων στο σύνολό τους πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας.

Το θέμα της αποχώρησης των εποίκων.

Στη διάσκεψη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει συζήτηση για κεφάλαια τα οποία αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού ή να γίνει οποιαδήποτε διασύνδεση αυτών των κεφαλαίων με τα θέματα τις διεθνούς πτυχής.

Για μας δεν τίθεται θέμα το ποιος θα υπογράψει σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία. Δικαίωμα υπογραφής έχει μόνο ο νόμιμος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή ο ΠτΔ και κανένας άλλος. Ακόμα και αν υπάρχουν πιέσεις από την Τουρκία η κυβέρνηση δεν πρέπει υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964 αλλά και με τη συνθήκη ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Keywords
Τυχαία Θέματα