ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για το μπλόκο στο YouTube

Η απαγόρευση που είχε επιβάλει η Τουρκία στην πρόσβαση της ιστοσελίδας YouTube, λόγω κάποιων βίντεο με δυσφημιστικό περιεχόμενο για τον Ατατούρκ, παραβίαζε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των χρηστών του διαδικτύου, αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Πρόκειται για την ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν, να παρακολουθούν και να διαμοιράζονται βίντεο, η οποία είχε μπλοκαριστεί στην Τουρκία από τις 5 Μαΐου

2008 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2010, μετά από δικαστικό διάταγμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην απόφασή του το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει τη σημασία του YouTube στη διάδοση πληροφοριών και ιδεών μεταξύ των πολιτών, ενώ το δικαστήριο στο Στρασβούργο έκρινε πως δεν υπήρχε καν το νομικό υπόβαθρο για το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας.

Εναντίον της απαγόρευσης είχαν κινηθεί τρεις Τούρκοι ακαδημαϊκοί, οι Serkan Cengiz, Yaman Akdeniz και Kerem Altiparmak, που είναι καθηγητές νομικής σε διαφορετικά πανεπιστήμια.

Το ΕΔΑΔ εκτίμησε ότι το YouTube αποτελεί σημαντικό μέσο επικοινωνίας, καθώς επιτρέπει την αναμετάδοση πληροφοριών για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, οι οποίες δεν είναι προσπελάσιμες με άλλο τρόπο.

Επίσης, η πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο επιτρέπει την εμφάνιση της «δημοσιογραφίας των πολιτών» και τη μετάδοση πολιτικών πληροφοριών που δεν μεταδίδονται από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Ως εκ τούτου, το διάταγμα για αποκλεισμό του μέσου δεν στόχευε προσωπικά τους αιτητές, όμως είχε επιπτώσεις στο δικαίωμά τους ως χρήστες να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες. Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η διαταγή να τεθεί φραγμός στο YouTube μπορεί να θεωρηθεί ως «παρέμβαση δημόσιας Αρχής στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Παράλληλα, το δικαστήριο παρατήρησε ότι ο τουρκικός νόμος που επιστρατεύτηκε για το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας δεν προνοεί την παρεμπόδιση της πρόσβασης στο σύνολο μιας ιστοσελίδας, εξαιτίας ορισμένου μόνο περιεχομένου της.

Στην παρούσα περίπτωση, δεν υπήρχε καμία νομική πρόνοια που να επιτρέπει στο τουρκικό δικαστήριο να επιβάλει ολοκληρωτική απαγόρευση, προστίθεται.

Την πρόσβαση στον ιστότοπο είχε απαγορεύσει το Πρωτοδικείο Άγκυρας, βάσει νομοθεσίας για προσβλητικές αναφορές στο πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι ακαδημαϊκοί είχαν αποταθεί αρχικά στο δικαστήριο της Άγκυρας, από το οποίο εισέπραξαν αρνητική απάντηση, καθώς αποφάνθηκε ότι το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας ήταν σύννομο, αλλά και ότι οι ίδιοι δεν νομιμοποιούνταν να προσβάλλουν την απόφαση.

Σημειώνεται ότι τα επίμαχα βίντεο, αν και δεν ήταν προσβάσιμα από χρήστες στην Τουρκία, εντούτοις ήταν διαθέσιμα για όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την παραβίαση των προνοιών για την ελευθερία της έκφρασης, κρίνοντας ότι αυτό από μόνο του αποτελεί επαρκή δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη ένας εκ των αιτητών, ο κ. Cengiz. Το αίτημα των άλλων δύο αιτητών για δίκαιη ικανοποίηση απορρίφθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα