Εχθροπραξίες Ισραήλ-Χαμάς: Επαφές για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα προς τις ισραηλινές πόλεις της μεθορίου, ενόσω η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συνέχιζε τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Όπως ανακοίνωσε ο στρατός, οι βομβαρδισμοί θα συνεχίσουν και σήμερα ανά μιάμιση ώρα και σε κάθε επιχείρηση συμμετέχουν 20-30 βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Μία ρουκέτα της Χαμάς κατέπεσε σε κτήριο στο ισραηλινό λιμάνι Άσκελον, τραυματίζοντας έναν πολίτη. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και του ισραηλινού

στρατού σε πάνω από 10 σημεία εντός ισραηλινού εδάφους.

Οι μάχες συνεχίζονται σήμερα το πρωί σε 7 σημεία, με τους ενόπλους της Χαμάς να έχουν καταλάβει κτήρια εντός των ισραηλινών οικισμών και να κρατούν ομήρους. Το κρατικό ραδιόφωνο δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τα ακριβή σημεία των συγκρούσεων, ενώ συγχρόνως, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση ισραηλινών οικισμών από τους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο δηλώσεις του γραφείου Τύπου των ενόπλων δυνάμεων, ένοπλοι της Χαμάς που συμμετείχαν στη συντονισμένη επιχείρησή τους το Σάββατο υπολογίζονται σε 800 με 1000, που εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος παραβιάζοντας τον φράχτη ασφαλείας και μέσω υπόγειων σηράγγων, με αποτέλεσμα να εισέλθουν σε 21 οικισμούς και να καταλάβουν 11 στρατιωτικές μονάδες, από τις οποίες έκλεψαν οπλισμό και οχήματα.

Επιβεβαιώνεται από το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας η ανεύρεση 260 νεκρών στον χώρο που είχε διοργανωθεί υπαίθριο πάρτυ νεαρών στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ισραηλινών πολιτών σε 700. Ανεπίσημες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.100. Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει από χθες τα ονόματα στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους. Από την άλλη, διαμαρτυρίες εκφράζονται από χθες εκ μέρους συγγενών των αγνοουμένων κατά του κρατικού μηχανισμού, αναφέροντας ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για την τύχη των οικείων τους.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί στο κέντρο της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, νεαρός Παλαιστίνιος οδηγώντας τρακτέρ, κατευθύνθηκε κατά πλήθους Εβραίων εποίκων, ενώ συγχρόνως μετέδιδε ζωντανή εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωνάζοντας θρησκευτικά συνθήματα. Ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε θανάσιμα από την παρακείμενη στρατιωτική δύναμη. Πρόκειται για την πρώτη ένοπλη παλαιστινιακή επίθεση στην Δυτική Όχθη μετά από τα γεγονότα στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας.

Σε πολιτικό επίπεδο, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Μπένι Γκαντς, ηγέτη της κεντροδεξιάς «Παράταξης Εξουσίας», προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ήδη αξιωματούχοι του Λικούντ και του κόμματος του Μπένι Γκαντς φέρονται να έχουν συμφωνήσει επί της ουσίας.

Σε αντίθεση με τον Γκαντς που δεν θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής του σε κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου την αποχώρηση των Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς, ο αρχηγός της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θέτει ως όρο την αποχώρησή τους. Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε εκτίμηση, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ότι η ανακοίνωση της εισδοχής σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μπένι Γκαντς και των κομματικών του στελεχών αναμένεται εντός της ημέρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα