Έχεις μια ιδέα, ή προϊόν και χρειάζεσαι χρηματοδότηση;

Το crowdfunding ή η συμμετοχική χρηματοδότηση, είναι μια εναλλακτική μέθοδος χρηματοδότησης συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση έργων και επιχειρήσεων που παρέχει στους διοργανωτές εκστρατειών για την άντληση κεφαλαίων τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα από μεγάλο αριθμό ατόμων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Διαβάστε πιο κάτω ένα υποθετικό σενάριο με πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη, μια επίδοξη σχεδιάστρια μόδας, η οποία θέλει να λανσάρει τη δική της σειρά ρούχων.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ- πρακτικά παραδείγματα

Το νέο fashion

brand της Αντιγόνης

Η Αντιγόνη έχει σπουδάσει στο Λονδίνο σχέδιο μόδας και μάρκετινγκ. Έχει επιστρέψει στην Κύπρο και δούλεψε σε μια τοπική βιομηχανία της πρωτεύουσας για 2 χρόνια. Όλες τις οι φίλες την θαυμάζουν για το στυλ της και τα ρούχα της, τα οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει μόνη της. Η Αντιγόνη αποφασίζει πως θέλει να ιδρύσει το δικό της fashion brand και να προχωρήσει στο σχεδιασμό της δικής της σειράς ρούχων. Την φοβίζει το ενδεχόμενο τραπεζικού δανεισμού και έχει ενημερωθεί πως οι τράπεζες είναι διστακτικές στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων σαν τη δική της. Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της συμμετοχικής χρηματοδότησης βάσει ανταμοιβής.

Τι κάνει η Αντιγόνη

Στάδιο 1

Η Αντιγόνη αφιερώνει την πρώτη εβδομάδα στην έρευνα για τη συμμετοχική χρηματοδότηση. Συμμετέχει επίσης στο πρώτο συνέδριο συμμετοχικής χρηματοδότησης στην Κύπρο και λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει άτομα τα οποία θα τη βοηθήσουν στην υλοποίηση. Έχει ήδη μελετήσει την επιχειρηματική της ιδέα, έχει κατοχυρώσει εμπορική επωνυμία και εμπορικό σήμα καθώς έχει προχωρήσει με το σύμβουλο της σε ανάλυση των οικονομικών στοιχείων και αρχικών εξόδων για την πρώτη της συλλογή. Η Αντιγόνη διαλέγει μια πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης η οποία βασίζεται στο Λονδίνο, μετά από έρευνα χρηματοδότησης παρομοίων ιδεών σαν τη δική της.

Στάδιο 2

Η Αντιγόνη δημιουργεί το προωθητικό της μήνυμα, συλλέγει πληροφορίες και με τη βοήθεια του συμβούλου της, δημιουργεί ένα διαδραστικό και σύντομο βίντεο με εικόνες από τα δείγματα της δουλειάς της, μια παρουσίαση του εαυτού της, τη διαδικασία παραγωγής και το ύφος της συλλογής.

Δημιουργεί επίσης μια βασική ιστοσελίδα όπου περιγράφει αναλυτικότερα τα προιόντα της. Οργανώνει επίσης μια βιντεοδιάσκεψη με τη σύμβουλο της πλατφόρμας προκειμένου να της ζητήσει να εξετάσει την εκστρατεία της και να της προτείνει βελτιώσεις, καθώς και να ελέγξει εάν υπήρχαν τυχόν τεχνικά ή νομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Καταλήγει σε ένα σχήμα ανταμοιβής του πλήθους ανάλογα με το ποσό που προσφέρει (ευχαριστήρια κάρτα, μπλούζα, βραδινό φόρεμα, ειδικό ρούχο σχεδιασμένο για συνεισφορές άνω των 350 ευρώ κτλ).

Στάδιο 3

Η Αντιγόνη ξεκινά την εκστρατεία της. Αρχίζει ενταντική εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα, ενημερώνει το κοινό της, μοιράζεται τα νέα της εκστρατείας, μιλά με δημοσιογράφους και τα τοπικά μέσα για περαιτέρω διαφήμιση. Προσεγγίζει ταυτόχρονα και 2 ανερχόμενες fashion bloggers, οι οποίες έχουν από 30 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram, δίνοντας έτσι περαιτέρω δυναμική στην καμπάνια της.

Στάδιο 4

Η καμπάνια ολοκληρώνεται με επιτυχία και η Αντιγόνη έχει μαζέψει 35 χιλιάδες ευρώ, ο οποίος ήταν και ο αρχικός της στόχος. Θέτει αμέσως τη διαδικασία παραγωγής, ευχαριστεί όλο τον κόσμο που συμμέτειχε και προχωράει με την κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος. Ενημερώνει το κοινό της για το πότε θα πρέπει να αναμένει την παράδοση των ρούχων. Η Αντιγόνη συνεχίζει να κρατάει επαφή, ενημερώνει τον κόσμο και απαντάει σε ερωτήματα.

Για να ενημερωθείς πως μπορείς να χρηματοδοτήσεις την ιδέα σου και να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα, δήλωσε συμμετοχή στο πρώτο συνέδριο συμμετοχικής χρηματοδότησης στην Κύπρο εδω.

Η Ειρήνη Δημητρίου Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Anirot Development Oranisation

Keywords
Τυχαία Θέματα