Εμπόριο και τουρισμός στο μενού των διεθνών συμφωνιών

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε πλήρη συμφωνία σε σχέση με τις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συνθηκών από τις συνιστώσες πολιτείες, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για επί της ουσίας κλείσιμο αυτού του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες πληροφορίες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive,

οι τομείς στους οποίους θα μπορεί να συνάψει διεθνείς συμφωνίες η κάθε συνιστώσα πολιτεία είναι οι εξής:

Πολιτισμού(θρησκεία, εκπαίδευση, αθλητισμός, τέχνες)ΤουρισμούΕμπορίου

Σημειώνεται εδώ ότι, δεν θα επιτρέπεται σύναψη διεθνών συνθηκών σε οποιοδήποτε άλλο τομέα παρά στους τρεις που έχουν αναφερθεί πιο πάνω.

Τι γίνεται με τις υφιστάμενες συμφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών, ωστόσο υπάρχει σαφής θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία είχε υιοθετηθεί και στο σχέδιο Ανάν παλαιότερα.

Η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται στο ότι υφιστάμενες συμφωνίες - συνθήκες θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές μόνο εφόσον εμπίπτουν στους τρεις τομείς στους οποίους οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν δικαίωμα να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες μετά τη λύση του Κυπριακού. Οποιαδήποτε υφιστάμενη συμφωνία εκτός των τριών αυτών τομέων δεν θα γίνει αποδεκτή.

Τι θα γίνει με τη συμφωνία κατεχομένων για μεταφορά νερού από την Τουρκία

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, για το Κυπριακό η υφιστάμενη συμφωνία για μεταφορά νερού από την Τουρκία αλλά και οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει για μεταφορά ρεύματος το επόμενο διάστημα, δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά ως συμφωνίες υπό την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο μόνος τρόπος να γίνουν αποδεκτές οι συμφωνίες αυτές, είναι αν η αρμοδιότητα διαχείρισης των συμφωνιών, μεταβιβαστεί στο ομόσπονδο κράτος που θα προκύψει μετά τη λύση. Αυτό συνεπάγεται ότι η κυριότητα της συμφωνίας θα μεταβιβαστεί στο κεντρικό κράτος.

Τι έδειξε η πρακτική του Σχεδίου Ανάν

Με δεδομένο ότι κάθε προηγούμενη συμφωνία στο Κυπριακό, ασκεί μια επίδραση στην μετέπειτα διαδικασία, τότε έχει εξαιρετική σημασία να δούμε το πώς επιλύθηκε το συγκεκριμένο σημείο στο προηγούμενο σχέδιο το οποίο ήρθε ενώπιον του λαού, που δεν είναι άλλο από το Σχέδιο Αναν.

Στο Σχέδιο Ανάν λοιπόν έγιναν αποδεκτές όλες οι διεθνείς συμφωνίες που είχε συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960 μέχρι το 2004, πλην μίας, αυτής του Μοντρέ. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εμπλεκόταν στη συνθήκη Μοντρέ, εμμέσως, καθώς αποτελεί αποικία της Αγγλίας, η οποία ήταν μια από τις χώρες που συνομολόγησαν τη συνθήκη. Η συνθήκη αυτή προνοούσε ευνοϊκή μεταχείριση στα στενά του Βοσπόρου, σε πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος. Το επιχείρημα αυτό της Ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν έγινε αποδεκτό, γι’ αυτό και δεν συμπεριλήφθηκε η συνθήκη αυτή στο σχέδιο.

Σε σχέση τώρα με τις «συνθήκες - συμφωνίες» των κατεχομένων, ενώ είχαν υποβληθεί πάνω από 250 «συμφωνίες» προς συμπερίληψη, τελικά συμπεριλήφθηκαν γύρω στις 25 που αφορούσαν μόνο τους τομείς του πολιτισμού και του εμπορίου. Οι τομείς πολιτισμού και εμπορίου είναι και οι τομείς για τους οποίες οι συνιστώσες πολιτείες θα είχαν αρμοδιότητα σύναψης συμφωνιών στο ενδεχόμενο λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα