Εμπορική, οικονομική και στρατηγική συμφωνία για ΕΕ-Ιαπωνία

Σε συμφωνία κατέληξαν ΕΕ και Ιαπωνία, όσον αφορά τη σύναψη μια πολυεπίπεδης οικονομικής, εμπορικής και στρατηγικής συμφωνία, η οποία ξεπερνά κατά πολύ αυτή της ΕΕ με τον Καναδά (CETA) και προβλέπει αδασμολόγητες εισαγωγές - εξαγωγές για το 99% των προϊόντων, πρόσβαση των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών εταιρειών στους διαγωνισμούς προμηθειών στην ΕΕ και τη Ιαπωνία αντίστοιχα, κανόνες για τον ανταγωνισμό, τις κρατικές ενισχύσεις, την ασφάλεια των τροφίμων,

τα κοινά πρότυπα στην αυτοκινητοβιομηχανία, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και με προβλέψεις για την επίλυση διαφορών.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από την αρμόδια Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ και αφορά συναλλαγές άνω των 86 δισ. ετησίως, αφορά 70.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αναμένεται να δημιουργήσει 600.000 θέσεις εργασίας.

Μετά την αρχική αποτυχία να συναφθεί αυτή η συνολική συμφωνία πριν από ένα έτος, οι ηγεσίες της ΕΕ και της Ιαπωνίας θορυβημένες από την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος (κυρίως τις συνέπειες της εκλογής Τραμπ) αποφάσισαν το Μάρτιο, μετά από συνάντηση Τουσκ - Γιούνκερ - Άμπε, να ολοκληρώσουν τη συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.

Αυτό ανέφεραν στο ΚΥΠΕ δύο υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Η μια από τις δύο πηγές επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο το εμπορικό και οικονομικό κομμάτι αλλά αποτελεί πάνω από όλα μια συμφωνία ΕΕ - Ιαπωνίας ως προς την διατήρηση της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στους κανόνες του δικαίου, το ελεύθερο εμπόριο, την απόρριψη του προστατευτισμού και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ και η Ιαπωνία θα υπογράψουν μάλιστα κείμενα που θα ορίζουν τη συνεργασία του και για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για την Ιαπωνία και την ΕΕ να επιβεβαιώσουν τις κοινές αξίες τους, τη δέσμευσή τους για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες και την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν μια ανοικτή και δίκαιη παγκόσμια οικονομία που ωφελεί όλους.

Καθώς και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων αποτελούν παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί μια παγκόσμια λύση, θα εκφράσουν την προθυμία τους να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε αυτόν τον τομέα.

Οι Ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν τα δύο κείμενα αύριο κατά τη διάρκεια της 24η συνόδου κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν και επίσημα την πολιτική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Ιαπωνίας (ΣΕΣ) και τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (SPA).

Επιπλέον οι ηγέτες θα ασχοληθούν και με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) και την Κίνα.

Πηγή του Συμβουλίου έλεγε ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας και αφού οι ηγέτες ανακοινώσουν τη σύναψη, σε πολιτικό επίπεδο, των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο.

Θα συζητήσουν επίσης ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κρίσεων. Θα συνεχιστεί η συνεχής συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με επίκεντρο τον συντονισμό της οικοδόμησης ικανοτήτων με τρίτα κράτη, την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση του ζητήματος των ξένων τρομοκρατικών αγωνιστών.

Θα εξεταστούν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως η ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, η ανάπτυξη, οι περιορισμοί των εισαγωγών και η προστασία των δεδομένων.

Οι ηγέτες θα επαναδιατυπώσουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν την παγκόσμια οικονομία ανοιχτή και να απέχουν από κάθε μορφή προστατευτισμού. Και οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν να συζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές στρατηγικές στους διμερείς οικονομικούς διαλόγους.

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα επισημάνουν τη δέσμευσή τους για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του στόχου των ανεπτυγμένων χωρών να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις αντίστοιχες γειτονιές της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και θα καλέσουν όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η σύνοδος κορυφής θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσει το κοινό συμφέρον για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας από τις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας στις συγκρούσεις στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε σχέση με τη Συρία, οι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν μια αξιόπιστη πολιτική μετάβαση και την εφαρμογή μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο θα αντιμετωπιστεί επίσης, και με τις δύο πλευρές να ζητηθεί από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να συμμορφωθεί με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επανέλθει σε έναν αξιόπιστο και ουσιαστικό διάλογο με τη διεθνή κοινότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα