"Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την Κύπρο"

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τον εκδημοκρατισμό της ίδια της χώρας αλλά και την υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων».

Με αυτή την τοποθέτηση έκλεισε την ομιλία του αναφορικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας που παρουσιάστηκε σήμερα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής χαιρέτισε παράλληλα «τις εκκλήσεις που αναφέρονται στην έκθεση προς την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση

του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, να στηρίξει το έργο της ΔΕΑ, να τερματίσει την πολιτική των εποικισμών, να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 για την Αμμόχωστο και το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, καθώς και να συμβάλλει εποικοδομητικά στη λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

«Αναμένουμε όμως και στην πράξη ενεργό στήριξη και καλούμε την ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της στην Άγκυρα τώρα που διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες στην Ελβετία ώστε να συμβάλλει επιτέλους ουσιαστικά και εποικοδομητικά στη λύση του Κυπριακού, στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και στον τερματισμό του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων,» συνέχισε ο κύριος Συλικιώτης.

Σε ότι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ο κύριος Συλικιώτης τόνισε πως μπορούν να αρχίσουν «μόνο όταν η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα τελωνειακή ένωση έναντι της ΕΕ συνολικά, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα