«Εμπόλεμη» ζώνη το ΓεΣΥ

Στα χαρακώματα ΟΕΒ, ιδιώτες γιατροί, ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές εταιρείες, μετά τη χθεσινή συμφωνία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για το ΓΕΣΥ.

Πίσω από τον πόλεμο, που μαίνεται, κρύβεται μια κρίσιμη διαχρονική διαφωνία που θέλει τους μεν να είναι υποστηρικτές ενός μονοασφαλιστικού σχεδίου και τους δε να είναι υπέρμαχοι ενός πολυασφαλιστικού συστήματος, που αναπόδραστα θα διατηρήσει τους ασθενείς πολλών ταχυτήτων.

Η ΟΕΒ προανήγγειλε σήμερα

εκστρατεία, με στόχο να πεισθούν οι εργοδότες να προχωρήσουν με ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας.

"Θα αναλάβουμε μια εκστρατεία να πείσουμε και άλλους εργοδότες να προχωρήσουν με ιδιωτική ασφάλιση, ούτως ώστε να ασφαλιστεί περισσότερος κόσμος, περισσότεροι εργαζόμενοι. (Ερ.) Δηλαδή πάτε κόντρα στο ΓεΣΥ; (Απ.) Δεν πάμε κόντρα.", δήλωσε ο Κ.Χριστοφίδης, αναπληρωτής ΓΔ της ΟΕΒ.

Παρά τω πλευρώ της ΟΕΒ και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι ενστερνίζονται τη θέση της ότι δεν έχει ακόμη επιμετρηθεί το πραγματικό κόστος του ΓεΣΥ.

"Η οποιαδήποτε προσπάθεια να εξοικονομήσει πόρους το κράτος στο πλαίσιο ενός εθνικού συστήματος, μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους τόσο στο επίπεδο της ποιότητας της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης", ανέφερε ο Π.Αγαθαγγέλου.

Ο Υπουργός Υγείας, έκανε ξεκάθαρο εκ νέου ότι οι δαπάνες στον τομέα της υγείας είναι γνωστές. Θέση την οποία ενισχύουν και οι κοινωνικοί εταίροι, που απορρίπτουν της πρόταση της ΟΕΒ.

"Η πρόταση μας είναι 235,000 κόσμος που είναι σήμερα ασφαλισμένος με ιδιωτικά σχέδια υγείας, να τα κρατήσει και να εχει το δικαίωμα της επιλογής», είπε ο κ.Χριστοφίδης.

"Αυτό το οποίο εισηγείται η ΟΕΒ είναι με βούλα και με νόμο να επισημοποιήσουμε ότι σ' αυτόν τον τόπο, το ανθρώπινο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία δεν θα υπάρχει, αλλά θα υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων σε σχέση με το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.", ανέφερε η αναπληρώτρια γγ της ΠΕΟ.

"Το οποίο πρόσκομμα είναι ετεροχρονισμένο έχει κλείσει πρέπει να σεβαστούμε συμφωνία στο προεδρικό με τη συμμετοχή των κομμάτων.", ανέφερε ο γγ της ΣΕΚ.

Η χθεσινή συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων, πάντως, δίνει τέλος στο άλλοθι που χρησιμοποιούσε η Βουλή για να μην ψηφίσει τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ. Το κενό ως προς το ύψος των συνεισφορών για το οποίο γινόταν επίκληση δεν υφίσταται πλέον. Την Πέμπτη ολοκληρώνεται στην Επιτροπή Υγείας η συζήτηση και ακολούθως οδηγείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα