Δύο σημαντικές εικόνες επαναπατρίστηκαν μετά από 42 χρόνια

Δυο μεγάλες εικόνες εξαιρετικής τέχνης του Χριστού και της Παναγίας επαναπατρίσθηκαν 42 χρόνια μετά

Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης, 42 χρόνια μετά, επαναπατρίσθηκαν στο βυζαντινό μουσείο του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ στην Αρχιεπισκοπή δυο εικόνες εξαιρετικής τέχνης, του Χριστού και της Παναγίας οι οποίες χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα και συλήθηκαν, μετά την τουρκική εισβολή, από το τέμπλο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιακώβου στο κατεχόμενο Τρίκωμο και παράνομα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, «αυτός ο συντονισμός που υπάρχει

από όλα τα τμήματα πρέπει να συνεχισθεί και με τον ίδιο ζήλο πρέπει να εργαστούμε όλοι και προς αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να υποδεχθούμε και άλλους θησαυρούς κλεμμένους που βρίσκονται στην Ευρώπη, την Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέρει κανείς που έχουν σκορπιστεί».

Πρόκειται για έργα του αγιογράφου Μελετίου του Κρητός. Μέχρι το 2007 οπότε και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία της Ελβετίας στην Ζυρίχη, βρίσκονταν στην κατοχή Ρώσου εμπόρου τέχνης.

Ύστερα από συμβιβαστικό διακανονισμό, που υπογράφηκε μεταξύ του εμπόρου και της Εκκλησίας, οι εικόνες επαναπατρίσθηκαν έναντι του ποσού των 70.000 Ελβετικών φράγκων.

«Οι εικόνες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής, πνευματικής και θρησκευτικής ζωής της Κύπρου. Πρόκειται για εξαιρετικά δείγματα της Κυπριακής μεταβυζαντινής κυπριακής τέχνης», δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Σολομίδου, Ιερωνύμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα