«Έφυγε» από τη ζωή η μεγάλη αρχιτέκτονας Zaha Hadid

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών η πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Zaha Hadid, μετά από καρδιακή προσβολή, ενώ νοσηλευόταν με βρογχίτιδα σε νοσοκομείο του Miami.

Η διάσημη αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει αρκετά κτίρια σε όλο τον κόσμο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων. Γεννημένη στη Βαγδάτη τον Οκτώβριο του 1950, υπήρξε η πιο επαναστατική δύναμη του αρχιτεκτονικού ρεύματος του Λονδίνου. Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη

διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Zaha Hadid κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Pritzker.

«Με μεγάλη μας θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι η Zaha Hadid πέθανε αιφνιδίως στο Μαϊάμι νωρίς σήμερα το πρωί», ανέφερε η εταιρεία Zaha Hadid Architects. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 65χρονη αρχιτέκτονας έπασχε από βρογχίτιδα και είχε εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα