Συνάντηση Αλ Σίσι-Κούσνερ για Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διένεξη

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Γκάρεν Κουσνέρ, τον γαμπρό του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ανώτερο σύμβουλό του, στο πλαίσιο της περιοδείας του δεύτερου στη Μέση Ανατολή, με αντικείμενο συζήτησης την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το Egypt Today, στη συνάντηση της Πέμπτης συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών

της Αιγύπτου Σαμέχ Σκούκρι και ο Αμπάς Καμέλ, ο προσωρινός αρχηγός της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου. Ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας αναφέρει πως ο Αλ Σίσι εξήγησε στην αμερικανική αντιπροσωπεία τις τελευταίες προσπάθειες της Αιγύπτου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, ενώ εξέφρασε, επίσης, την έντονη επιθυμία του αιγυπτιακού κράτους να ενισχύσει τις σχέσεις του με την αμερικανική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Αύγουστο, όπως σημειώνει το Egypt Today, οι ΗΠΑ κατακράτησαν μέρος της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειάς τους στην Αίγυπτο, αρνούμενοι βοήθεια ύψους 95,7 εκατομμυρίων δολαρίων και καθυστερώντας άλλα 195 εκατομμύρια δολάρια λόγω της «αποτυχίας της να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών κανόνων».

Ο Κούσνερ συνοδεύτηκε από τον ειδικό εκπρόσωπο για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις Τζέισον Γκρεενμπλάτ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συζήτησαν την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, την ανάγκη διευκόλυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τραμπ για τη διευκόλυνση της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Κούσνερ και η ειρηνευτική ομάδα στη Μέση Ανατολή, πέραν της συνάντησής τους με τον Αλ Σίσι, είχαν, επίσης, συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντουλάχ Ι της Ιορδανίας και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα