ΔΣ Γεροσκήπου: Το κράτος να διασώσει το αγρόκτημα Γεροκηπιάς

Δραστικά μέτρα λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου, σε συνεργασία με την Ομάδα Πρωτοβουλίας, για διάσωση του ιστορικού Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ο Δήμος διοργανώνει σε συνεργασία με την Ομάδα Πρωτοβουλίας πορεία εις ένδειξη διαμαρτυρίας την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη.

Η πορεία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, θα ξεκινήσει από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου μέχρι το Αγρόκτημα.

Πρόθεσή μας, είπε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, είναι να καλέσουμε το

Κράτος να παρέμβει για τη διάσωση του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς.

Ο κ. Παυλίδης είπε πως το Αγρόκτημα της «Γεροκηπιάς» ή Φρέυ, όπως είναι γνωστό, ή ακόμα το αγρόκτημα της «Γερμανίνας», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αφού η ιδιοκτήτριά του ήταν Γερμανίδα, είναι μια μεγάλη έκταση μεταξύ της πόλης και της τουριστικής περιοχής.

Το τεμάχιο στο οποίο βρίσκεται, συνέχισε, το κτιριακό συγκρότημα του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς, αποτελεί ιδιοκτησία της ΚΔ και έχει εκμισθωθεί στον Δ. Γεροσκήπου για αξιοποίηση το 2001, μετά από αίτημα της τοπικής Αρχής.

Ο κ. Παυλίδης, αναφερόμενος στο ιστορικό του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς, είπε πως το 2004 τα κτίρια του συμπλέγματος κηρύχθηκαν «διατηρητέες οικοδομές», με διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από αίτημα του Δ. Γεροσκήπου.

Είπε, ακόμη, πως ο Δ. Γεροσκήπου προκήρυξε το 2011 αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του αγροκτήματος και τη μετατροπή του σ’ ένα δυναμικό, σύγχρονο, βιώσιμο και πολυλειτουργικό πολιτιστικό χώρο τοπικής και υπερτοπικής σημασίας.

Ο διαγωνισμός, σημείωσε, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013 και ο Δ. Γεροσκήπου κάλυψε το μεγαλύτερο κόστος του, παρόλο που το έργο καθορίστηκε ως πολεοδομικό.

Για τις ανάγκες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο Δήμος, σημείωσε, κατέβαλε το ποσό των 213.973,00 (το δε κράτος 97.600,00).

Ο κ. Παυλίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως από τότε ο Δήμος Γεροσκήπου προσπαθεί να εξεύρει τους πόρους που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος της αξιοποίησης του Αγροκτήματος, με πρώτο βήμα την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων.

Δυστυχώς, σημείωσε, “παρά τα διαβήματα του Δήμου, το έργο δεν συμπεριλήφθηκε στους κρατικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, ενώ η δυνατότητα διεκδίκησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. 2014-2020 εξανεμίστηκε, καθώς δικαιούχοι είναι μόνο οι μεγάλοι αστικοί δήμοι της Κύπρου’’.

Eίπε, ακόμη, πως μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό, και με στόχο τη διάσωση των κτιρίων, ο Δήμος έχει συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς του ποσό 20.000,000 ευρώ, έχει καταγράψει με λεπτομέρεια τις σωστικές εργασίες που είναι απαραίτητες, ενώ έχει απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την ενεργό εμπλοκή τους.

Ανάμεσα στ’ άλλα, ο Δήμος έχει απευθυνθεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ( Τομέα Διατήρησης), ζητώντας τη συνεργασία του για τη λήψη μέτρων αντιστήριξης των κτιρίων του Αγροκτήματος.

Στο μεταξύ, αύριο, η Τοπική Αρχή θα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με το Τμήμα Πολεοδομίας, αλλά και σειρά άλλων θεμάτων, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως ο Δ. Γεροσκήπου διαβεβαιώνει τους δημότες ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, έτσι ώστε -σε μια πρώτη φάση- να διασώσει τα κτίρια από την οριστική κατάρρευση.

Παράλληλα, είπε, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για την εξασφάλιση των κονδυλίων που θα συμβάλουν στην υλοποίηση της μελέτης αξιοποίησης του Αγροκτήματος.

Επί του θέματος, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου απέστειλε επιστολή και προς τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα επιχορήγησης, μέσα από κονδύλια του Υπουργείου του, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος για τη διάσωση του διατηρητέου συγκροτήματος του Αγροκτήματος της Γεροκηπιάς.

Σημειώνεται ότι το τεμάχιο αποτελεί ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει εκμισθωθεί στον Δ. Γεροσκήπου για αξιοποίηση. Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει και κατακυρώσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια, ελέω της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης, αλλά και λόγω της απουσίας δυνατότητας διεκδίκησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ 2014-2020.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, περιγράφοντας την κατάσταση του Αγροκτήματος, είπε πως τα κτίρια του συγκροτήματος βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ήδη έχουν καταρρεύσει τμήματά του και υπάρχει άμεση ανάγκη σωστικών εργασιών, μετά από εκπόνηση μελέτης.

Τέλος ο κ. Παυλίδης καλεί και το Υπουργείο Γεωργίας, ως ο επίσημος κρατικός φορέας για τη γεωργία, αλλά και τη διάσωση της αγροτικής μας κληρονομιάς, να συμβάλει οικονομικά στην προσπάθεια του Δ. Γεροσκήπου να διασώσει αυτό το σπουδαίο αγρόκτημα, όπως είπε, που σημάδεψε την αγροτική ζωή της Κύπρου τον 20ο αιώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα