Μέτρα για στήριξη γυναικών ζητά η ΠΕΟ από την Υπ. Εργασίας

Υπόμνημα στο οποίο ζητούν την άμεση λήψη μέτρων που να στηρίζουν τις γυναίκες, ζήτησε αντιπροσωπεία των Γυναικών της ΠΕΟ σε συνάντηση που είχε σήμερα με την Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, “συζήτησαν τα διάφορα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και είπε ότι συμφώνησαν “ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας,

έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση των φύλων, [αλλά] να υπάρχει ισομισθία και στήριξη της γυναίκας στην εργασία”.

Η κα. Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για τη συνάντηση, σημειώνοντας τη συνεργασία όλων στα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΠΕΟ Μαρίνα Σταυρινού Κούκου είπε ότι το γραφείο επέλεξε να αρχίσει την εκστρατεία της 8ης Μαρτίου με τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, στην οποία επέδωσαν σχετικό υπόμνημα, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια αιτήματα και προτάσεις που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες και “πώς κατά την άποψή μας θα πρέπει και ως κράτος και ως κοινωνικοί φορείς και συνδικαλιστική οργάνωση να συμβάλουμε και να επιλύσουμε αυτά τα πολύ σημαντικά προβλήματα”.

Γνωρίζουμε, είπε, “ότι οι παράμετροι που αφορούν την ισότητα είναι πάρα πολλοί και πρέπει πολύ συγκεκριμένα και εξειδικευμένα να τα δούμε ένα προς ένα για να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα”.

Με την Υπουργό Εργασίας, ανέφερε, συζήτησαν τους τρόπους και μέτρα που πρέπει να ληφθούν, που “κατά την άποψή μας, μπορούν να συμβάλουν για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα ισότητας δεν κινούνται με τον ρυθμό που θα έπρεπε να κινούνται και πολλές φορές διαπιστώνουμε στασιμότητα”.

Είπε ότι το Γραφείο θα επισκεφθεί όλους τους οργανωμένους χώρους εργασίας για να μιλήσουν με τις εργαζόμενες και να τους προσφέρουν γαρίφαλο ως σύμβολο αγώνα και να διαβεβαιώσουν ότι “είμαστε δίπλα τους ως το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ για να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων”.

Αναφερόμενη στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η κα. Κούκου είπε ότι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε πέντε σημαντικά θέματα, όπως το θέμα της ανεργίας. “Ζητούμε να υπάρξουν προγράμματα για ειδικές ηλικίες”, είπε, αναλύοντας περισσότερο το προφίλ αυτών των γυναικών και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.

Το δεύτερο, είπε, είναι η στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας με υποδομές και προγράμματα, για να μπορέσει η γυναίκα να βρίσκεται στην αγορά εργασίας, αλλά και γενικά η οικογένεια να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον γονεϊκό ρόλο, χωρίς να αντιμετωπίζει πώς να φροντίζει τα εξαρτώμενα άτομα, γιατί δεν είναι μόνο τα παιδιά αλλά και οι ηλικιωμένοι γονείς.

Το τρίτο θέμα είναι το νομοθετικό πλαίσιο, που αν και η ΠΕΟ έχει εκφράσει την ικανοποίησή της γι' αυτό, “η σημασία είναι να εφαρμόζεται. Και έχουμε διαπιστώσει ότι σε διάφορα σημεία δεν εφαρμόζεται και εξού και προκύπτουν και κάποιες περιπτώσεις απόλυσης γυναικών, ή δυσμενής μεταχείριση λόγω εγκυμοσύνης, το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλα”.

Το τέταρτο σημείο, είπε η κα. Κούκου, είναι πώς αυτοί οι μηχανισμοί στηρίζονται με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να μπορούν να ελέγχουν την εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών.

Δεν ξεχάσαμε, είπε, τις εργαζόμενες στα καταστήματα. “Κατανοούμε τα δύσκολα ωράρια που εργάζονται και πόση προσπάθεια καταβάλλουν για να συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή και να ξέρουν αυτούς τους τρόπους και τις δομές που μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους για να μπορέσουν να μείνουν στην εργασία ή για νέες να μπορέσουν να ενταχθούν”, συμπλήρωσε.

Το τελευταίο είναι το θέμα της άδειας πατρότητας, της γονικής άδειας και της μητρότητας, τα οποία ομαδοποιεί, σημειώνοντας ότι είναι μέτρα που μπορούν βοηθήσουν και να στηρίξουν την εργαζόμενη οικογένεια και γυναίκα στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

Σε παρατήρηση ότι κάθε χρόνο λέγονται τα ίδια πράγματα και τι έχει γίνει στο θέμα της ισότητας, η κα. Αιμιλιανίδου είπε “έχουν γίνει πάρα πολλά”, όπως νομοθετικές διατάξεις και νόμοι. Ανέφερε ότι “έχουμε ετοιμάσει το νομοσχέδιο για την άδεια πατρότητας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι ένα βήμα προς την ισότητα. Μην ξεχνάτε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει διορίσει και επίτροπο ισότητας, γιατί ακριβώς η προσπάθεια για τα θέματα της ισότητας γυναικών και ανδρών είναι πολύ σημαντική και πιστεύουμε ότι χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας και στερεοτύπων. Για να μπορέσει να επιτευχθεί ισότητα, δεν είναι μόνο οι νομοθετικές διατάξεις ή εη φαρμογή νομοθετικών διατάξεων, όπου το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει στην πράξη. Εκείνο που πολλές φορές είναι αναγκαίο, είναι η αλλαγή στερεοτύπων και της νοοτροπίας”.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι η ΠΕΟ, με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, αναδεικνύει τα γυναικεία ζητήματα.

“Η δέσμευσή μας είναι ότι αυτά τα θέματα της ισότητας είναι προτεραιότητα για μας”, όχι μόνο την περίοδο της 8ης Μαρτίου, αλλά ολόχρονα.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας.

Καλεί το κράτος “να πρωτοστατεί στις πολιτικές για την ισότητα και να καταπολεμά τις κοινωνικές ανισότητες, που έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια”, διαβεβαιώνοντας ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει να συμβάλλει “υπεύθυνα και δημιουργικά, μέσα και από τη συμμετοχή μας σε διάφορους φορείς, όπου συζητούνται μέτρα και πολιτικές για την ισότητα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα