Δόθηκε στον Δήμο Λευκωσίας ο χώρος του παλιού ΓΣΠ

Στην παραχώρηση του χώρου του παλαιού ΓΣΠ στον Δήμο Λευκωσίας, με στόχο να κατασκευαστούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης και στο επίπεδο του δρόμου πάρκο, όπως άλλωστε είχαν ζήτησαν και οι δημότες Λευκωσίας σε δημοψήφισμα που έγινε επί Δημαρχίας Ελένης Μαύρου, συμφώνησαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση

του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, με θέμα την αξιοποίηση του παλαιού ΓΣΠ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας δήλωσε πως κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε από τον Υπουργό και τους αρμόδιους Λειτουργούς του ΥΠΕΣ συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου.

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία να παραχωρηθεί ο χώρος του Παλαιού ΓΣΠ στον Δήμο, με στόχο να κατασκευαστούν υπόγειοι χώροι στάθμευσης και στο επίπεδο του δρόμου πάρκο, όπως άλλωστε ζήτησαν και οι Δημότες Λευκωσίας σε δημοψήφισμα (που έγινε επί Δημαρχίας Ελένης Μαύρου)», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει περίπου σε ενάμισι με δύο έτη, χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και να προκηρυχθούν οι προσφορές.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «ο Δήμαρχος ζήτησε και πήρε, όχι για τον εαυτό του, αλλά για την πόλη του».

«Μας έχει φέρει συγκεκριμένη πρόταση που είναι πειστική. Ο ίδιος ο Δήμος έχει ήδη στα ταμεία του 6 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεκινήσει το έργο», σημείωσε, εξηγώντας ότι ο Δήμος θα εξεύρει, επίσης, άλλα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα κληθεί να τα καταβάλει το κράτος.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Χάσικο, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, περίπου.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λευκωσίας διευκρινίζει ότι η συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών, προνοεί την προώθηση του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου του παλιού ΓΣΠ στον Δήμο Λευκωσίας, ώστε να διαχειριστεί την αξιοποίηση του και την υλοποίηση του έργου που επιλέχθηκε μετά από τον Πανευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, στη βάση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος μεταξύ των πολιτών.

Σημειώνει, επίσης, ότι μετά την παραχώρηση του χώρου, ο Δήμος Λευκωσίας θα συμφωνήσει με τον αρχιτέκτονα του έργου για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Ο Δήμος επιβεβαιώνει ότι ο προϋπολογισμός του κατασκευαστικού μέρους του έργου θα είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, διευκρινίζοντας ότι το έργο θα περιλαμβάνει υπόγειους χώρους στάθμευσης, αμφιθέατρο, χώρους πρασίνου και άλλες χρήσεις προσέλκυσης του κοινού, οι οποίες θα καθοριστούν κατά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων, που θα είναι σύμφωνες με τις πρόνοιες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Αναφέρεται, επίσης, ότι για την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών σχεδίων, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 12 μήνες και 6 μήνες για τη διαδικασία προσφορών και πως ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το έργο θα αρχίσει το 2019.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο Δήμος Λευκωσίας δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από το Ειδικό Ταμείο Εξαγοράς Χώρων Στάθμευσης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ και δεσμεύτηκε να εξεύρει επιπρόσθετα 3 εκατομμύρια ευρώ από τα κίνητρα του Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας, αλλά και ότι το κράτος, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να διαθέσει το υπόλοιπο ποσό από τον προϋπολογισμό του 2020 ή του 2021.

Αναφέρεται, επίσης, ότι από πλευράς του Δήμου υπάρχει η πρόταση για να διερευνηθεί η πιθανότητα ανταλλαγής τεμαχίου δικής του ιδιοκτησίας που βρίσκεται σε άλλο Δήμο και τώρα χρησιμοποιείται από κρατική υπηρεσία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα