ΔΗΣΥ-Κυπριακό:Θα επανέρχονται οι κύκλοι που κινδυνολογούσαν

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε το Σάββατο ότι οι ίδιοι κύκλοι, που ανέκαθεν κινδυνολογούσαν κατά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, θα συνεχίσουν την ίδια πρακτική, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ δεν θα αποδεχθούν λύση έξω από τις ευρωπαϊκές αρχές ή με τουρκικές εγγυήσεις.

Πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στη Νέα Υόρκη, ηχούσαν τύμπανα πολέμου για να προστατεύσουν την Κύπρο

και την Κυπριακή Δημοκρατία, που αν είχαν τη δυνατότητα δεν θα άφηναν τον Πρόεδρο να πάει στη Νέα Υόρκη, επειδή πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα σώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία που κινδύνευε να χαθεί από επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, είπε το Σάββατο σε δηλώσεις του.

Διευκρινίζοντας ότι η παρατήρηση του δεν είναι κακοπροαίρετη, υπενθύμισε ότι από τους ίδιους πολιτικούς χώρους και από τα ίδια, κάποια, πολιτικά πρόσωπα, τον Δεκέμβρη του 2002 έγιναν τα ίδια, όταν πήγαν να ανακόψουν τον Πρόεδρο Κληρίδη, τότε, να μεταβεί στην Κοπεγχάγη, επειδή θεωρούσαν ότι θα ενέδιδε και θα πρόδιδε την Κύπρο και η ένταξη μας θα συνοδευόταν από αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Προσθέτοντας ότι σε αυτό τον τόπο έχουμε ρηχή μνήμη, από τους μονίμως αντιδρούντες και καθολικά διαμαρτυρόμενους, που δεν είχαν ποτέ, ούτε και σήμερα, την όποια πρόταση να προτάξουν στον κυπριακό λαό, εκτός από την άρνηση και τη στείρα κριτική και αντιπολίτευση, ανέφερε πως υπενθύμισε τι έγινε πριν τη Νέα Υόρκη και μετά οι ίδιοι άνθρωποι έδιναν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ήρθε πίσω, δεν άντεξαν και δημιουργούν ένα νέο εθνικό κίνδυνο, την ενδιάμεση συμφωνία, είπε ο κ. Νεοφύτου, και ανέφερε πως σε αυτό τον τόπο παίζουμε με τις φοβίες, τους κινδύνους και τις κινδυνολογίες, για να δημιουργηθεί στην κοινωνία η εικόνα ότι ενδιάμεση λύση ισούται με προδοτική λύση.

Αναφέροντας ακολούθως ότι χθες (Παρασκευή) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, είπαν με τον πλέον σαφέστατο τρόπο ότι δεν υπάρχει θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσουν και ανέφερε ότι “εμείς στέλνουμε το μήνυμα πως ο μόνος δρόμος να σπάσουμε το αδιέξοδο, για να δούμε τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρούν από την Κύπρο, να ζήσουμε ξανά σε μια επανενωμένη και απελευθερωμένη πατρίδα, είναι να πετύχουμε μέσα από το διάλογο μια σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος”.

“Αν η Τουρκία επιμένει σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με το σύγχρονο κόσμο και τη σύγχρονη εποχή και αν δεν σεβαστεί ότι αυτή η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και υπάρχουν ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, είναι βεβαιότατο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα δεχθεί τέτοια συμφωνία, όπως δεν θα δεχθούμε τουρκικές εγγυήσεις σε μια επανενωμένη ευρωπαϊκή χώρα”, ανέφερε περαιτέρω.

Είπε ακόμα ότι αυτό δεν διασφαλίζεται με ψηφίσματα, που κάποιοι ξυπνούν ένα πρωί και οδηγούν στη Βουλή.

Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ που, όπως διευκρίνισε, είναι και θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν θα δεχθούμε λύση με τουρκικές εγγυήσεις, αλλά συνέχισε το να έρχεται ένα κόμμα να καταθέτει προσχέδιο ψηφίσματος στη Βουλή ότι δεν θα δεχθούμε τουρκικές εγγυήσεις, διερωτήθηκε εάν σε κάθε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα εγκρίνεται και ένα ψήφισμα.

Περαιτέρω, έθεσε εκ νέου το ερώτημα σε αυτούς που πρότειναν το ψήφισμα, εάν το περιουσιακό είναι υποδεέστερο, αν δεν μας ενδιαφέρει το εδαφικό και αν το δημογραφικό δεν είναι σημαντικό, ή αν η οικονομία και τα θέματα διακυβέρνησης και ΕΕ δεν είναι σημαντικά και κάθε εβδομάδα θα έχουμε ένα ψήφισμα;

Και όταν θα μπούμε στο εδαφικό, κάθε εβδομάδα θα εγκρίνουμε και ένα ψήφισμα για την επιστροφή του κάθε χωριού; διερωτήθηκε για να αναφέρει αν με αυτό τον τρόπο, όπως θεωρούν οι περισσότερο διεκδικητικοί, θα λύσουμε το Κυπριακό.

Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτή θα έχει εκατοντάδες νόμους, κανονισμούς και διεθνείς συνθήκες, είπε ο κ, Νεοφύτου για να διερωτηθεί εάν για το καθένα θα εγκρίνεται ψήφισμα για να ακολουθεί ο εθνικός πανηγυρισμός ότι στα ζητήματα του Κυπριακού έχουμε ομόφωνα ψηφίσματα και έμεινε η ώρα που θα ανοίξουμε τις σαμπάνιες της επανένωσης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει στρατηγική διαχείρισης του Κυπριακού στην περίπτωση που η Τουρκία δεν μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως υπάρχει και μια άλλη σχολή που υποστηρίζει ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το πού πρέπει να επιρρίψουμε ευθύνες.

Πρόσθεσε πως δεν είναι στις στρατηγικές που σκέφτεται ο ΔΗΣΥ.“Αλίμονο αν θέλαμε να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο για να επιρρίψουμε ευθύνες στην τουρκική πλευρά, συνέχισε, αναφέροντας πως έστω και αν η διεθνής κοινότητα καταδικάσει την Τουρκία, εμείς θα ζούμε κάτω από την τουρκική κατοχή και άρα ο εθνικός στόχος είναι να λύσουμε το Κυπριακό”, είπε.

Πρόσθεσε πως αν αυτό δεν επιτευχθεί, να μην είναι εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς, που δεν ήταν μέχρι σήμερα, αλλά αιτία ήταν η τουρκική αδιαλλαξία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι θεωρεί ανάξια σχολιασμού, σχόλια και τοποθετήσεις περί συνομωσιολογίας ή κρυμμένης ατζέντας,

Οι πολιτικοί άνδρες να έχουν το πολιτικό θάρρος να λένε ξεκάθαρα τις απόψεις τους, είπε, αναφέροντας ότι προκαλεί τον οποιονδήποτε να πει δημόσια και ξεκάθαρα αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αν ο Άντρος Κυπριανού, αν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση, απεργάζονται προδοτικές λύσεις για να προδώσουν το λαό.Και η ανοχή έχει τα όρια, συμπλήρωσε.

Δημοτικές εκλογές

Από το 1976, ο ΔΗΣΥ επέλεξε την πορεία του και είχε ξεκάθαρες θέσεις, ανέφερε, σχολιάζοντας τα διάφορα μέτωπα που δημιουργούνται ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Τέτοια μέτωπα συναντήσαμε πολλά στην πορεία μας, θα τα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φορά, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα