ΔΗΣΥ-Ένωση Δήμων: Αναγκαιότητα συναίνεσης για ΤΑ

Για την αναγκαιότητα συναίνεσης, σύνεσης και συνεννόησης σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης συμφώνησαν ΔΗΣΥ και Ένωση Δήμων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αλέξη Γαλανό και Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών της Ένωσης Δήμων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως όλοι συμφωνούν, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, για την αναγκαιότητα μιας σωστής

μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά, έγινε αρκετός διάλογος, υπάρχουν οι θέσεις των κομμάτων, υπάρχει το κείμενο των δύο νομοθετημάτων, έγινε ένας κύκλος επαφών της Ένωσης Δήμων, ακούσαμε τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων να ανακοινώνει ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εγώ θα πω κάτι που το λέμε συχνά και για το Κυπριακό: οποιαδήποτε σχέδια πάντα υπάρχουν στο τραπέζι, ιδέες πάντα υπάρχουν και με σύνεση, συνεννόηση, θα πετύχουμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, τα πολιτικά κόμματα και την Ένωση Δήμων, αυτό που είναι και απαίτηση της κοινωνίας, μια σωστή μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών με εξοικονομήσεις και ποιοτική προσφερόμενη υπηρεσία», σημείωσε.

«Θεωρώ πως αντιμετωπίσαμε πολύ πιο δύσκολες προκλήσεις και καταφέραμε μέσα από τη σύνεση και τη συνεννόηση να βρούμε λύσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι και σε αυτό το θέμα θα επικρατήσει και θα πρυτανεύσει η λογική από όλους για να πετύχουμε αυτό που απαιτεί και ζητά η κοινωνία», πρόσθεσε

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, τα άλλα κόμματα και την Ένωση Δήμων «μπορούμε με σύνεση, συνεννόηση και αλληλοκατανόηση να καταλήξουμε στη σωστή μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Γαλανός είπε πως είναι γνωστές οι πολύ σοβαρές επιφυλάξεις της Ένωσης Δήμων σε ό,τι αφορά τα δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση και τα οποία, όπως είπε, δεν πληρούν τους όρους για τους οποίους κατατέθηκαν.

«Δηλαδή, δεν προκύπτουν οικονομίες όπως ήταν το ζητούμενο, δημιουργούνται νέα σώματα χωρίς να υπάρχει τεχνοοικονομική μελέτη και ταυτόχρονα υπάρχει μια δυνατή τάση συγκέντρωσης εξουσιών προς το κράτος, τους Έπαρχους, αντί για αποκέντρωση που είναι το ζητούμενο στο σύγχρονο κόσμο», εξήγησε.

Κατά συνέπεια, δήλωσε, «είναι πολύ δύσκολο, και σε αυτό υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία, με τη σημερινή τους μορφή αυτά τα δύο νομοσχέδια, να επιφέρουν τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση που όλοι ζητούν».

Ο Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι η Ένωση Δήμων θα ζητήσει μια νέα σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος για την πορεία των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων της Ένωσης Δήμων και των κομμάτων και κυρίως για να επιτευχθεί συναίνεση με βάση τους δύο στόχους που έχουν από όλους συμφωνηθεί, δηλαδή σημαντικές οικονομίες στην τοπική αυτοδιοίκηση με βάση τη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων η οποία περιλαμβάνει συμπλεγματοποιήσεις Δήμων και Κοινοτήτων και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, ενίσχυση η οποία σημαίνει μεταφορά εξουσιών από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι το αντίθετο.

«Κατά συνέπεια η επόμενη μας κίνηση και πριν προχωρήσουμε σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων θα είναι να καταβληθεί αυτή η προσπάθεια (για συνάντηση με τον Πρόεδρο)» δήλωσε, εξηγώντας ότι η Ένωση Δήμων ζητά δύο πράγματα, πρώτο συναίνεση και δεύτερο να μην οδηγηθεί το θέμα σε ατέρμονες συζητήσεις αλλά να ανάψει πράσινο φως για μια ρεαλιστική, βιώσιμη και προοδευτική τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα