ΔΗΣΥ: Διαφορές στο κόστος συντήρησης οχημάτων του δημοσίου

Τεράστιες διαφορές στο κόστος συντήρησης οχημάτων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα μεταξύ διάφορων υπηρεσιών, που αγγίζουν μέχρι και τις 2000 χιλιάδες ευρώ, εντόπισε μελέτη του ΔΗΣΥ, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι η ανάγκη για άμεση καταγραφή όλων των οχημάτων, ώστε να τεθεί πλάνο χρήσης και συντήρησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως

κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε η μελέτη του ΔΗΣΥ για το στόλο οχημάτων του δημοσίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Στέλιο Κυθρεώτη. Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, ο τομέας αυτός μπορεί να θεωρείται ασήμαντος, όμως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο δαπανούνται για τη συντήρηση και τη χρήση οχημάτων από το κράτος.

Παρουσιάζοντας τα βασικά ευρήματα και συμπεράσματα της μελέτης, ο κ. Κυθρεώτης είπε πως το βασικό συμπέρασμα είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια καταγραφή του στόλου των κρατικών, ημικρατικών και δημοτικών οχημάτων. “Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα διότι χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη λίστα των οχημάτων που χρησιμοποιούνται και έμμεσα ή άμεσα επιβαρύνουν τον φορολογούμενο, δεν μπορούν να βγουν τα όποια συμπεράσματα για να βελτιωθεί και να μειωθεί το κόστος χρήσης και συντήρησης”, είπε.

Ο κ. Κυθρεώτης ανέφερε πως εντοπίστηκαν τεράστιες διαφορές μεταξύ οργανισμών στο μέσο λειτουργικό κόστος ενός αυτοκινήτου, ενώ όπως σημείωσε η ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω του όγκου εργασίας αλλά και της έλλειψης μιας σωστής καταγραφής των οχημάτων.

Δίδοντας ένα παράδειγμα διαφοράς του μέσου λειτουργικού κόστους ενός αυτοκινήτου σε δύο διαφορετικές υπηρεσίες, είπε πως στη μια τα έξοδα συντήρησης ήταν 343 χιλ. Ευρώ για 108 αυτοκίνητα, δηλαδή μέσο κόστος ανά αυτοκίνητο 3182 Ευρώ, ενώ σε μια άλλη υπηρεσία ήταν 393 χιλ. Ευρώ για 314 αυτοκίνητα, δηλαδή μέσο κόστος 1251 Ευρώ.

“Το συμπέρασμα που καταλήξαμε μιλώντας και με τον κ. Υπουργό είναι ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το κράτος σε μια καταγραφή του στόλου τόσο των κρατικών οχημάτων όσο και των οχημάτων των ημικρατικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μπουν στόχοι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε θέματα χρήσης, ηλικίας αυτοκινήτων, να μελετηθεί η περίπτωση leasing (μίσθωσης), η περίπτωση συνδυασμένων δρομολογίων και πολλά άλλα που θα βγουν εύκολα από την πλήρη και σωστή καταγραφή του στόλου των οχημάτων”, είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε αρχικά τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και την ομάδα που διενήργησε τη μελέτη και είπε πως συμφωνεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτίωση στον τομέα του κόστους, όσον αφορά τα κρατικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

“Γι' αυτό το λόγο εξάλλου, έχει γίνει ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα με την εγκατάσταση του συστήματος τηλεματικής, η οποία προχωρά εντός του 2015 όσον αφορά τα αυτοκίνητα του στενού δημόσιου τομέα. Αλλά σίγουρα”, συνέχισε, “θα πρέπει αυτό το πράγμα να επεκταθεί και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα”.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να ακούσει με πιο πολλή λεπτομέρεια τα συμπεράσματα που έχει βγάλει η ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη και να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις που θα είναι προς το συμφέρον του Δημόσιου Ταμείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα