Διπλωματία εν ώρα κρίσης

Συνδρομή και από τη Ρωσία ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία και αναμένουμε απάντηση
Τεράστια είναι η συνεισφορά τρίτων χωρών στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Πέραν της Ελλάδας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στην εναέρια μάχη της πυρόσβεσης ρίχνονται Γαλλία και Ιταλία

Η Κυπριακή Δημοκρατία στράφηκε στους γείτονες και εταίρους της για βοήθεια, αντιλαμβανόμενη την αδυναμία

της να αντιμετωπίσει μόνη της την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή Σολέας. Τα αιτήματα για συνδρομή έγιναν αφενός αξιοποιώντας διμερείς σχέσεις και αφετέρου ενεργοποιώντας ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Στην ώρα της μεγάλης κρίσης, αρωγοί στέκονται τόσο οι γείτονές μας όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αποδεικνύοντας τη σημασία σχέσεων αυτού του επιπέδου σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι βοήθεια προσφέρουν και οι βρετανικές Βάσεις από την πρώτη στιγμή, ενώ χθες αιτηθήκαμε και συνδρομή από τη Ρωσία και αναμένεται απάντηση από τη Μόσχα.

Η παρουσία του Ισραήλ
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που προσέτρεξε να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς τρία αεροσκάφη του βρίσκονταν ήδη στην Κύπρο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Σολέα, αφού αρχικά η αποστολή τους ζητήθηκε για το μέτωπο της Αργάκας. Μέχρι χθες βράδυ, στη μάχη είχαν ριχθεί τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractor της γειτονικής χώρας, καθώς και τρία υποστηρικτικά αεροσκάφη (δύο C-130 και ένα Boeing 707).

Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν τον Δεκέμβριο του 2010 φλεγόταν το όρος Καρμέλ στο Ισραήλ, η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε πυροσβεστικά εναέρια μέσα για να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ οι δύο χώρες έχουν προβεί και σε άλλες αμοιβαίες ενέργειες ανθρωπιστικού χαρακτήρα στο παρελθόν.

Η συμβολή της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα που ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της Κύπρου για αεροπορική συνδρομή. Άλλωστε, πέραν των εθνικών δεσμών, Κύπριοι πυροσβέστες έχουν ξαναπαλέψει πλάι-πλάι με τους Ελλαδίτες συναδέλφους τους για την κατάσβεση τρομακτικών πυρκαγιών σε ελληνικό έδαφος, ενώ τα αεροσκάφη της μπορούσαν να έρθουν στην Κύπρο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω απόστασης.

Η Ελλάδα απέστειλε στην Κύπρο δύο πυροσβεστικά τύπου Canadair, ένα υποστηρικτικό C-130 και δύο ελικόπτερα Super Puma για να βοηθήσει στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια
Η Κυπριακή Δημοκρατία ακολούθως έκανε αίτηση για βοήθεια στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που ενεργοποιείται από ένα κράτος-μέλος, εάν εκτιμά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει τις εθελοντικές προσφορές.

Επίσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Κομισιόν μπορεί να συγχρηματοδοτήσει το κόστος μεταφοράς της βοήθειας που παρέχεται. Το αίτημα ήταν για αεροπορική συνδρομή και 80 τόνους επιβραδυντικό υλικό. Ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία (η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη επιχειρούσαν).

Χθες το απόγευμα κατέφθασε στην Κύπρο ένα ιταλικό Canadaire, το οποίο έλαβε μέρος και σε κάποιες από τις απογευματινές ρίψεις και δύο γαλλικά Canadaire, μαζί με ένα υποστηρικτικό αεροσκάφος, τα οποία θα επιχειρήσουν σήμερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους επανέφερε ενώπιον της Κομισιόν την πρόταση που κατέθεσε το 2009 για δημιουργία Ειδικής Ευρωπαϊκής Δύναμης Πυρόσβεσης με έδρα την Κύπρο, η οποία θα καλύπτει τον μεσογειακό νότο.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς.

Η τουρκική κίνηση
Χθες, σε μια κίνηση με καθαρά πολιτικά κίνητρα, και η κατοχική χώρα προσέφερε βοήθεια, χωρίς να της έχει ζητηθεί. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου, με διαταγές του Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάστηκαν ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνέχεια των δηλώσεων του Έρογλου, ο Μουσταφά Ακιντζί επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του μεταφέρει την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα.

Η απάντηση της πλευράς μας είχε αντίστοιχη πολιτική χροιά. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντάς του ότι: Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε οποιαδήποτε απάντηση από πλευράς Ακιντζί στους όρους που τέθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα