Δημ.Στροβόλου:Δήμοι καταρρέουν,άμεση η ανάγκη μεταρρύθμισης

Την ανάγκη τάχιστης κινητοποίησης για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζει ο νέος Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο SigmaLive, κάνει λόγο για δημαρχεία τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω σοβαρής έλλειψης ρευστότητας. Ο Δήμαρχος αναγγέλλει, επίσης, τα τρία μεγάλα σχέδια για τον Δήμο Στροβόλου.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, μίλησε για αποφασιστικότητα από πλευράς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το

ζήτημα του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποια η θέση σας;

Το σημερινό μοντέλο είναι ξεπερασμένο. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Η πρόταση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και οι διαδικασίες πρέπει να κινητοποιηθούν τάχιστα για να γίνει η μεταρρύθμιση και να μην μείνουμε στα λόγια.

Ήδη μπήκε χρονοδιάγραμμα για τον Μάιο. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και πρέπει να δοθούν στους δημότες καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Αυτό είναι το διακύβευμα της μεταρρύθμισης: Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αρμοδιότητες στα δημαρχεία για να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές.

Έχετε αυτά τα εργαλεία;

Δυστυχώς όχι. Τα δημαρχεία υπολειτουργούν. Κάποια έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας -ευτυχώς όχι ο Δήμος Στροβόλου, βρίσκεται σε καλή κατάσταση- αλλά πολλά δημαρχεία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης τόσο λόγω χρόνιων προβλημάτων που υπάρχουν όσο και λόγω της αποκοπής της κρατικής χορηγίας.

Η μεταρρύθμιση που θα γίνει, πρέπει να λάβει υπόψη τα οικονομικά των Δήμων και να δώσει εκείνα τα εργαλεία, μέσα από τα οποία τα δημαρχεία θα είναι οικονομικά αυτάρκη.

Θεωρείτε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα είναι πιο δύσκολη στον Στρόβολο λόγω μεγέθους;

Οι διαδικασίες πρέπει να είναι ίδιες για όλους τους Δήμους, ασχέτως μεγέθους. Βέβαια για μας υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά αυτό είναι το διακύβευμα και η πρόκληση: στα δύσκολα θα δοκιμαστούμε.

Μιας και μιλάμε για προκλήσεις. Ποιες είναι οι τρεις πιο μεγάλες για τον Δήμαρχο Στροβόλου;

Καθαριότητα, Λεωφόρος Τσερίου και ιστορικός πυρήνας.

Από την πρώτη μέρα, η ύψιστη προτεραιότητά μου είναι η καθαριότητα. Είναι ο ύψιστος δείκτης πολιτισμού. Όντως υπήρχε και υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας.

Όμως, με αστραπιαίες κινήσεις, εξασφαλίσαμε την άδεια του Υπουργείου Οικονομικών και έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη οκτώ εποχιακών εργατών που θα εργοδοτηθούν αποκλειστικά και μόνο στη συλλογή σκυβάλων για 8 μήνες. Επομένως, θα γίνει ενίσχυση του Τμήματος. Επίσης, το Τμήμα θα ενισχυθεί με την ενοικιαγορά σκούπας. Εδώ θέλω να τονίσω και την ανάγκη αγοράς υπηρεσιών από ιδιωτικό τομέα.

Δεύτερος στόχος για τον Δήμο είναι ο σχεδιασμός της λεωφόρου Τσερίου. Υπάρχει ένας προτεινόμενος σχεδιασμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που δεν ικανοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Την ερχόμενη Τρίτη θα ασχοληθούμε σε ειδική συνεδρία αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της Τσερίου, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την παλιά θέση του δημαρχείου για επανασχεδιασμό της Λεωφόρου. Αφού έχουμε ως Συμβούλιο την απόφαση, θα κινηθώ προς Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών, αλλά και στα κόμματα, για να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Η πρόταση της κυβέρνησης έχει καλά στοιχεία. Από την άλλη, υπάρχουν θετικά στοιχεία και στις εισηγήσεις των καταστημάτων, τους οποίους δεν πρέπει να τους αποκλείουμε από τη διαπραγμάτευση. Επιζητούμε ένα σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και την ασφάλεια και την εμπορικότητα της λεωφόρου.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός στόχος είναι η ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα του Στροβόλου. Έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και τώρα η προσπάθειά μας είναι η εξεύρεση χρηματοδότη μέσω και της ΕΕ. Για το θέμα της χρηματοδότησης του ιστορικού πυρήνα, θα έχουμε επαφές τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχουν βέβαια και θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλλά και φιλοζωικά ζητήματα, όπως η δημιουργία νέου πάρκου σκύλων και η πρόσβασή τους στο γραμμικό πάρκο.

Πάντως, στον Στρόβολο έγινε μια μεγάλη μάχη στις Δημοτικές Εκλογές. Είχατε επικοινωνία με τους ανθυποψήφιούς σας; Σας συνεχάρησαν Μισιαούλη και Σαββίδης;

Είχαμε μια αρκετά καλή σχέση με όλους τους ανθυποψήφιούς μου και ιδιαίτερα με τον κ. Σαββίδη, ο οποίος ήταν δήμαρχος όσο εγώ ήμουν αντιδήμαρχος. Πιστεύω πραγματικά ότι το προεκλογικό κλίμα διατηρήθηκε σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Αν μου έστειλαν μήνυμα; Ναι. Και οι τρεις μου στείλανε μετεκλογικά συγχαρητήριο μήνυμα. Συναντιόμαστε, είμαστε φίλοι. Είμαστε σε επαφή.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα