Δημοτικό θέατρο: Αποκατάσταση με ενστάσεις...

Εντάσεις και διαφωνίες προκύπτουν στο θέμα της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Την στιγμή που το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχωρεί κανονικά τους επόμενους μήνες στην προκήρυξη διαγωνισμού για επιλογή εργολάβου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων καλεί το Yπουργείο Συγκοινωνιών να προκηρύξει πρώτα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με στόχο οι όποιες εργασίες, να γίνουν στη βάση του ιστορικού χαρακτήρα του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται πως με βάση και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Δημοτικό

Θέατρο θα αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε Μέγαρο Πολιτισμού, το οποίο θα αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Ενστάσεις από τους Αρχιτέκτονες

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει ενστάσεις για τη μέθοδο που ακολουθεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, τα δημόσια έργα προωθούν τη μέθοδο ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, βάση της οποίας η αρμόδια υπηρεσία του κράτους ετοιμάζει τις προδιαγραφές και προχωρεί σε προκήρυξη διαγωνισμού για εξεύρεση εργολάβου, χωρίς αναλυτικά σχέδια, λεπτομέρειες, επιλογή υλικών κτλ., χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζει ο εργολάβος με μελετητές που διορίζει ο ίδιος.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων εισηγείται την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επιλογή της μελέτης του έργου, σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών του ΕΤΕΚ. Μιλώντας στο Sigmalive, o Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, Χρίστος Χριστοδούλου, ανέφερε πως η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αποτελεί μια διάφανη διαδικασία, η οποία μεταξύ άλλων διασφαλίζει την επιλογή της βέλτιστης αρχιτεκτονικής πρότασης αποκατάστασης και αστικής ενεργοποίησης του περιβάλλοντα χώρου.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στο κόστος. Απλά, σημείωσε, στην μέθοδο που προωθεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων επιλέγεις εργολάβο και μετά σχέδιο ενώ στην άλλη επιλέγεις πρώτα το σχέδιο και μετά τον εργολάβο. Για το συγκεκριμένο κτήριο και τον τύπο του, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου, «είμαστε κάθετα αντίθετοι ως προς την μέθοδο που έχει επιλεχθεί».

«Στη συμβατική διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η πολιτεία προκηρύσσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό από όπου έχεις την ευχέρεια να επιλέξεις την καλύτερη λύση και διορίζονται οι μελετητές, ώστε να ετοιμάσουν πλήρη σχέδια και μελέτη και μετά βγαίνουν προσφορές σε εργολάβους και ο εργολάβος είναι υπόχρεος να ακολουθήσει τα σχέδια των ανεξάρτητων μελετητών», κατέληξε.

Δημόσια Έργα: Δε χρειάζεται προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια των Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλούπα δήλωσε στο Sigmalive ότι δεν επιλέχθηκε η μέθοδος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καθώς πρόκειται για ένα υφιστάμενο κτήριο, στο οποίο χρειάζεται απλά να αποκατασταθούν ζημιές. «Για καινούρια κτήρια, ναι, θα χρειαζόταν αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αλλά για το Δημοτικό θέατρο όχι», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η μέθοδος που εισηγείται ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, θα καθυστερούσε το έργο και θα χάνονταν, όπως είπε, κονδύλια χωρίς λόγο.

Φθινόπωρο ο διαγωνισμός για εργολάβο

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για έναρξη των έργων αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, εφτά χρόνια μετά την πτώση της στέγης του.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλούπα, το τμήμα βρίσκεται τη στιγμή αυτή, στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για τους συμβούλους σε σχέση με τη στατική μελέτη του κτηρίου και ακολούθως θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την εξεύρεση εργολάβου. «Είμαστε στο στάδιο μελετών, ήδη προσλήφθηκαν μελετητές για τη στατική μελέτη και το Οκτώβριο του 2015 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου», ανέφερε στο Sigmalive η κα. Μαλούπα.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από κρατικά κονδύλια. Στόχος, σύμφωνα με την κα Μαλούπα, είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Η κα Μαλούπα είπε ότι οι εργασίες θα εστιαστούν στην κατασκευή νέας στέγης, στην αντισεισμικότητα του κτιρίου, στην αντικατάσταση των καθισμάτων κ.α. Η διαρρύθμιση του θεάτρου θα παραμείνει η ίδια.

Από αναβολή σε αναβολή η δικαστική διαδικασία

Εξάλλου, εφτά χρόνια μετά την πτώση της στέγης του θεάτρου, η δικαστική διαδικασία προχωρεί με ρυθμούς χελώνας. Υπενθυμίζεται ότι το 2005, τρία χρόνια πριν την πτώση της στέγης, το θέατρο είχε ανακαινιστεί.

Γι αυτό και το 2010, ο Δήμος Λευκωσίας κινήθηκε νομικά εναντίον του Αρχιτέκτονα, του Μηχανικού και του εργολάβου, οι οποίοι είχαν υλοποιήσει το έργο της ανακαίνισης.

Η υπόθεση πάει από αναβολή σε αναβολή, με το δικαστήριο να συνέρχεται εκ νέου για το υπόθεση μετά το καλοκαίρι.

[email protected]

Follow @stylianou_maria !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα