Δημοσκόπηση:Οι μισοί πολίτες δεν πιστεύουν εφαρμογή ΓεΣΥ

Οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν τι προνοεί το ΓεΣΥ και οι άλλοι μισοί δεν πιστεύουν ότι θα εφαρμοστεί.Αυτά είναι τα ευρήματα, δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Κυριακάτικης Σημερινής.

Με δυσπιστία -παρά το γεγονός πως θεωρούν ότι θα λειτουργήσει προς όφελός τους, εάν τελικά εφαρμοστεί- αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα ζητήματα που αφορούν το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει

σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, μόνο το ένα τρίτο των Κυπρίων γνωρίζουν πολύ ή αρκετά σε αυτό το στάδιο τι είναι το ΓεΣΥ. Την ίδια στιγμή, κι ενώ τα νομοσχέδιά του οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής, οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σχέδιο υγείας στην Κύπρο.

Εάν, πάντως, τελικά υπάρξει ΓεΣΥ, το 52% θεωρούν ότι σε αυτό θα πρέπει να συνεισφέρουμε οικονομικά όλοι και το 58% προτιμούν να είναι πολυασφαλιστικό. Τέσσερεις στους πέντε Κύπριους θεωρούν ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι τα συμφέροντα του απλού πολίτη που θα εξυπηρετηθούν, ενώ το 48% αναμένουν βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που βαθμολογούνται πολύ χαμηλά αυτήν τη στιγμή, με εξαίρεση τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 30-31 Μαΐου 2017, Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές και αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Καλή η… ιδιωτική υγεία

Αξιολογώντας συνολικά το επίπεδο του συστήματος παροχής υγείας στην Κύπρο, οι περισσότεροι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι, αφού το 43% το θεωρούν όχι και τόσο καλό και το 17% καθόλου καλό. Πολύ καλό το βρίσκουν μόνο το 4% και αρκετά καλό το 36%. Η εικόνα αυτή είναι αρκετά χειρότερη σε ό,τι αφορά την παροχή δημόσιας υγείας, καθώς πολύ ή αρκετά καλή τη θωρούν μόνο το ένα τέταρτο των Κυπρίων. Αντιθέτως, λίγοι περισσότεροι από τους μισούς λένε πως είναι όχι και τόσο καλή, ενώ ακόμη 23% πιστεύουν πως δεν είναι καθόλου καλή. Η εντύπωση αυτή ανατρέπεται, ωστόσο, όταν στη ζυγαριά μπαίνει το ιδιωτικό σύστημα, καθώς τρεις στους πέντε πολίτες θεωρούν πως είναι αρκετά καλό και το 17% πως είναι πολύ καλό. Αρνητική γνώμη για την ιδιωτική παροχή υγείας έχουν δύο στους δέκα.

Τα νοσοκομεία ασθενούν λόγω… Κυβέρνησης

Μόνο το 5% των Κυπρίων θεωρούν ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 94%, έχουν την άποψη πως τα νοσοκομεία μας δυσλειτουργούν. Η Κυβέρνηση θεωρείται ο νούμερο ένα φταίχτης γι’ αυτήν την κατάσταση, αφού σχεδόν οι μισοί πολίτες τής αποδίδουν ευθύνη για τα προβλήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ακολουθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης με 33%, το οποίο είναι επίσης συνυφασμένο με τις πολιτικές επιλογές, και ο όγκος εργασίας με 25%, που σχετίζεται άμεσα με την υποστελέχωση. Ένας στους πέντε Κύπριους εντοπίζουν ευθύνες για τα προβλήματα στο προσωπικό, ενώ μόνο το 11% πιστεύουν ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η μη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Δεν έχουν πλήρη εικόνα

Παρά το γεγονός πως τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την Ολομέλεια, ενώ έχει προηγηθεί και μεγάλη δημόσια συζήτηση για το θέμα, μόνο το ένα τρίτο των πολιτών δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας πολύ ή αρκετά. Αντιθέτως, το 50% αναφέρουν ότι το γνωρίζουν το ΓεΣΥ λίγο και το 17% καθόλου, καταδεικνύοντας τη σύγχυση που έχει προκληθεί στην κοινωνία από τις συνεχείς αντιπαραθέσεις.

Πολιτική η καθυστέρηση

Μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ αποδίδεται στους πολιτικούς, καθώς ποσοστό 39% θεωρούν ότι φταίει η εκάστοτε Κυβέρνηση και ποσοστό 15% τα εκάστοτε κόμματα της αντιπολίτευσης. Απ’ εκεί και πέρα, εμπόδια στο ΓεΣΥ, κατά τη γνώμη του 19% των πολιτών, θέτουν τα συμφέροντα των επαγγελματιών υγείας του δημοσίου τομέα. Σε χαμηλότερο βαθμό αποδίδεται ευθύνη στα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών (8%), τα συμφέροντα κάποιων εργαζομένων (7%) και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων ομάδων (5%). Μόλις το 1% θεωρούν ότι η καθυστέρηση εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης και, ως εκ τούτου, απρόσωπη και αναπόφευκτη.

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά

Αξιολογώντας τη στάση των εμπλεκομένων φορέων αναφορικά με το ΓεΣΥ, ξεχωρίζει το γεγονός πως ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό θετικών απόψεων (77%), μόλις 2% λιγότερο από εκείνο που συγκεντρώνουν οι οργανωμένοι ασθενείς. Η Κυβέρνηση συνολικά, αντιθέτως, αξιολογείται θετικά από το 57% και αρνητικά από το 40% και το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ αξιολογείται θετικά από το 41% και αρνητικά από το 55%.

Ακόμη χειρότερη είναι η εντύπωση που έχει δημιουργήσει η αντιπολίτευση, αφού αξιολογείται αρνητικά από το 66%. Σε ό,τι αφορά τους άλλους εμπλεκομένους, πιο αρνητικά αξιολογείται η στάση των ασφαλιστικών εταιρειών (77%), ακολουθούμενη από τους ιδιώτες γιατρούς (75%), τους κυβερνητικούς γιατρούς (67%) και τους νοσηλευτές (55%).

Βαθμολογώντας τούς πιο πάνω, αναφορικά με τη στάση τους στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, σε κλίμακα από το 1 ώς το 5, όπου το 1 σημαίνει καθόλου ικανοποιητικό και το 5 πολύ ικανοποιητικό, η Ομοσπονδία Ασθενών έχει μέσο όρο ικανοποίησης 3,75, ο Γιώργος Παμπορίδης 3,6, η Κυβέρνηση 2,97 και το κυβερνών κόμμα 2,76. Ακολουθούν οι οργανωμένοι νοσηλευτές με 2,57 και οι συντεχνίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις με 2,53. Πιο χαμηλά, με 2,38 βαθμολογούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι κυβερνητικοί γιατροί με 2,33. Τις χειρότερες βαθμολογίες λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί με 2,23 και οι ασφαλιστικές εταιρείες με μέσο όρο 2,14.

Να πληρώνουμε όλοι

Πέντε στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε οικονομικά για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του ΓεΣΥ. Το 36% θεωρούν ότι θα πρέπει να πληρώνει το κράτος και το 17% οι εργοδότες, ενώ μόνο το 2% πιστεύουν πως θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος οι εργαζόμενοι.

Δικό μας το συμφέρον

Το 55% των Κυπρίων πιστεύουν ότι από την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, άποψη που υιοθετούν το 42%. Αντιθέτως, διάχυτη είναι η εντύπωση πως είναι τα συμφέροντα του απλού πολίτη που θα εξυπηρετήσει η ύπαρξη σχεδίου υγείας, καθώς τη θέση αυτή ενστερνίζονται το 78%, με έναν στους πέντε να δηλώνουν τη διαφωνία τους.

Προτιμούν πολυασφαλιστικό

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι το γεγονός πως έξι στους δέκα Κύπριους προτιμούν το ΓεΣΥ να είναι πολυασφαλιστικό, ενώ μόνο το 36% θα ήθελαν να είναι μονοασφαλιστικό. Το εύρημα αυτό μπορεί να αναλυθεί με δύο τρόπους.

Πρώτον, όπως προκύπτει από άλλη ερώτηση, το 27% των Κυπρίων διατηρούν σχέδιο ασφάλισης υγείας. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές στο ευρύ κοινό τι θα απογίνουν οι ιδιωτικές ασφάλειές τους σε περίπτωση εφαρμογής μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ και είναι πιθανόν κάποιοι πολίτες να ανησυχούν για πιθανή απώλεια των χρημάτων τους.

Δεύτερον, με δεδομένη την κάκιστη αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες στη σημερινή δημόσια υγεία, ενδέχεται να θεωρούν πως δεν θα βελτιωθεί επαρκώς η κατάσταση μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα προτιμούσαν να έχουν εναλλακτικές επιλογές, τις οποίες θα μπορούσαν να τους παρέχουν οι ασφάλειες.

Θα συνιστά βελτίωση, αν γίνει

Μετά από δεκαετίες αναβολών και καθυστερήσεων, οι πολίτες έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσπιστοι ότι αυτήν τη φορά όντως μπήκε το νερό στ’ αυλάκι και θα εφαρμοστεί ΓεΣΥ.

Γι’ αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το 50% εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Εάν εφαρμοστεί, πάντως, ΓεΣΥ, σχεδόν οι μισοί Κύπριοι πιστεύουν πως θα επιφέρει βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ το ένα τρίτο αναμένουν αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Μάλιστα, ενώ το 18% πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η δουλειά των ιδιωτών γιατρών (2% αναμένουν να μειωθεί), μόνο το 10% θεωρούν ότι θα αυξηθεί και η δουλειά των κρατικών νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, το 6% εκτιμούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα