Τζο Μπάϊντεν: Σε απόσταση αναπνοής η λύση

Την άποψη ότι είναι πολύ κοντά η λύση του Κυπριακού προβλήματος, και ότι αυτή η λύση μπορεί να επιφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, εκφράζει σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή» ο τέως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν.

Ο κ. Μπάϊντεν αναφέρει ότι στο Κυπριακό οι ΗΠΑ

έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, διευκολύνοντας την επίτευξη συμβιβασμού, όχι, όμως, ως μεσολαβητής. Επισημαίνει ότι ο ΟΗΕ κάνει εξαιρετική δουλειά υποστηρίζοντας τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, και ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στα Ηνωμένα Έθνη να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν.

Οπότε, υπογραμμίζει, ας επικεντρωθούμε στο γεγονός πως η λύση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και στην προοπτική που προσφέρει στην επόμενη γενιά των Κυπρίων να ευημερήσει συνεργαζόμενη και όχι αντιμαχόμενη η μία την άλλη.

«Έχουμε σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε τη διαμάχη στην Κύπρο ώστε να μπορούν οι μελλοντικές γενιές των Κυπρίων να ζήσουν με ειρήνη, αρμονία και ευημερία. Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη λύση. Όμως, θα επιτύχουν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού μόνο αν δοθεί στους ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το πολιτικό περιθώριο ώστε να ολοκληρώσουν τους όρους για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», δηλώνει ο κ. Μπάϊντεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Concordia Summit στην Αθήνα στις 6 και 7 Ιουνίου.

Δείτε εδώ: ΠτΔ στο ΑΠΕ: Οι προσδοκίες, λίγο πριν το δείπνο

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Μπάϊντεν είπε ότι από την πολύχρονη ενασχόλησή του με πολύπλοκες διαφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής , δεν είναι πολλές οι φορές που συνεργάστηκε, όπως στην Κύπρο, «με ηγέτες που επιθυμούν ειλικρινά και οι δυο τους να φτάσουν σε λύση, έχουν καλή προσωπική σχέση και μοιράζονται κοινό όραμα για το μέλλον».

Αυτές οι ευκαιρίες, τονίζει, δεν είναι μόνο σπάνιες, αλλά και συνήθως βραχύβιες, και υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν πάντοτε ομάδες –και στις δύο πλευρές μιας πολυετούς διαμάχης– που είναι αντίθετες με τη λύση».

«Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε το γεγονός πως η επανένωση του νησιού θα έχει τεράστια οφέλη για όλους τους Κυπρίους. Η επίλυση του προβλήματος όχι μόνο θα απελευθερώσει οικονομικούς πόρους από τη διεθνή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει και τα οικονομικά οφέλη από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου», αναφέρει.

Στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή» χαρακτηρίζει ως «συναρπαστική εξέλιξη» την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, καθώς και την πιθανότατα ανακάλυψης στην Ελλάδα και στον Λίβανο. Αυτή η εξέλιξη, λέει, θα μπορούσε όχι μόνο να φέρει οικονομική ευημερία, αλλά και να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια μέσω της συνεργασίας και της ενοποίησης.

«Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, διότι θα προέκυπταν οδοί μεταφοράς μέσω της Τουρκίας. Επομένως, οι χώρες της περιοχής πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών και να διασφαλίσουν πως θα υπάρχει ελκυστικό οικονομικό και νομικό περιβάλλον ώστε να προσελκύσουν διεθνείς ενεργειακές εταιρείες.

Η επιτυχία του πιο πρόσφατου γύρου προσφορών στην Κύπρο αποτελεί ισχυρή ένδειξη μεγάλου ενδιαφέροντος και προοπτικής που βλέπει ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα