Προβληματισμός από το διάγγελμα Αναστασιάδη

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ΙΜR σχετικά με το προχθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη αποκαλύπτει τον προβληματισμό των πολιτών, καθώς και έντονα στοιχεία απογοήτευσης.

Το διάγγελμα παρακολούθησαν μόλις τέσσερεις στους δέκα πολίτες (41%). Από όσους παρακολούθησαν, λιγότεροι από τους μισούς (47%,) πείστηκαν σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό από όσα είπε ο Πρόεδρος, ενώ (53%) πείστηκαν σε μικρό βαθμό ή καθόλου.

Το διάγγελμα παρακολούθησαν κυρίως άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω. Στις ηλικίες 18-24 μόλις ένας στους τρεις παρακολούθησαν το διάγγελμα, ενώ στις ηλικίες

25-44 μόλις 30% παρακολούθησαν.

Αυτά που είπε ο Πρόεδρος οδήγησαν οκτώ στους δέκα από αυτούς που είδαν το διάγγελμα (79%) να συμπεράνουν ότι δεν είναι κοντά η λύση του Κυπριακού. Έξι στους δέκα πιστεύουν ότι το πλαίσιο λύσης το οποίο συζητείται είναι χειρότερο του σχεδίου Ανάν.

Η ευθύνη για την καθυστέρηση στην επανέναρξη των συνομιλιών αποδίδεται στην τουρκική πλευρά από το 68% και στην τουρκοκυπριακή πλευρά από το 24%. Όπως επίσης το 96% θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση Ακιντζί αναστολή του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον το 65% θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση Ακιντζί για συζήτηση όλων των θεμάτων στο τραπέζι.

Πέραν των έξι στους δέκα (64%) θεωρεί ότι μετά από ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, γεγονός που πρέπει να εκτιμηθεί ως πολύ χαμηλό ποσοστό ανησυχίας για το ενδεχόμενο αυτό. Μόνο το 17% πιστεύει ότι υπάρξει προοπτική αναγνώρισης ξεχωριστού κράτους στα κατεχόμενα, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (12%) πιστεύει ότι η Τουρκία θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα.

Εάν γίνει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, το 65% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να συμμετάσχει. Σε περίπτωση νέου ναυαγίου όμως, σχεδόν έξι στους δέκα (57%) πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει άλλο σχέδιο.

Μοιρασμένη είναι η εμπιστοσύνη για τους χειρισμούς του Προέδρου. Τους χειρισμούς του εμπιστεύεται σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό το 52%, ενώ σε μικρό βαθμό ή καθόλου το 48%.

Τέλος, έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αλλάξει λόγω των Προεδρικών εκλογών.

Ολόκληρη η έρευνα και τα υπόλοιπα πορίσματά της βρίσκονται εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα