Δημοσκόπηση: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από την Βουλή

Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οκτώ στους δέκα πολίτες από το μέχρι στιγμής έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η δυσαρέσκειά τους, μάλιστα, εκτείνεται σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του νομοθετικού Σώματος. Χαρακτηριστικό της δυσπιστίας των Κυπρίων είναι το γεγονός πως τα τρία τέταρτα των πολιτών θεωρούν ότι τα κόμματα δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα σε ό,τι αφορά την ψήφιση των νομοθεσιών.

Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση

του IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή», η μη θέσπιση της οριζόντιας ψηφοφορίας λειτουργεί ενισχυτικά για την αποχή, αφού το 58% όσων δηλώνουν πως αν είχαμε εκλογές δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες, θα το έπρατταν εάν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, μάλιστα, θα ήθελαν η οριζόντια ψήφος να θεσμοθετηθεί και θεωρούν ότι θα ενίσχυε τον θεσμό της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Παρά τη συνολική, αρνητική εντύπωση, που έχουν οι ψηφοφόροι για τους αντιπροσώπους τους, ορισμένοι βουλευτές κρίνονται ως πιο παραγωγικοί από τους άλλους, με πρωταθλητές στην κούρσα αυτήν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων.

Δεν ικανοποιεί η Βουλή

Λιγότερο από το 20% των Κυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το μέχρι στιγμής έργο της σημερινής Βουλής. Δυσαρεστημένοι παρουσιάζονται το 46% και μάλλον δυσαρεστημένοι το 35%.

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, μόλις 7% δηλώνουν κάποια ικανοποίηση για το έργο της Βουλής, καθώς το νομοθετικό Σώμα ανταποκρίνεται λίγο ή καθόλου στις προσδοκίες του 93%.

Η Βουλή δεν τα πάει καλά ούτε στο θέμα της Εσωτερικής Διακυβέρνησης, αφού το 46% δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένοι και το 37% λίγο ικανοποιημένοι από το έργο της στον τομέα αυτόν.

Το 85% είναι δυσαρεστημένοι και σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των φαινομένων διαφθοράς από το Κοινοβούλιο, με μόλις 10% να είναι αρκετά ικανοποιημένοι και 5% πολύ.

Ανεύθυνοι… συμφεροντολόγοι

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η άποψη των πολιτών και σε σχέση με την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην ψήφιση των διαφόρων νομοθεσιών. Περισσότεροι από τους μισούς Κυπρίους εκτιμούν ότι τα κόμματα συμπεριφέρονται… όχι και τόσο υπεύθυνα, ενώ καθόλου υπεύθυνους τους θεωρούν το 32%. Αρκετά υπεύθυνη δηλώνουν ότι είναι η συμπεριφορά των κομμάτων μόνο το 16%.

Οι βουλευτές απέτυχαν να πείσουν τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο του νομοθετικού τους έργου, δρουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αντιθέτως, οκτώ στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν πως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Εμπιστοσύνη στον Γιαννάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής, πάντως, φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από τους υπόλοιπους βουλευτές, καθώς θετική γνώμη γι’ αυτόν διατηρούν το 64% των πολιτών και αρνητική το 32%. Ενδιαφέρον εύρημα είναι, εξάλλου, πως οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν πιο θετικά τους επικεφαλής δυο μικρότερων κομμάτων. Ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είναι ο αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος με τις περισσότερες θετικές γνώμες (62%). Ακολουθείται στενά από τον Γιώργο Περδίκη των Οικολόγων (60%).

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνουν ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ (60%) και ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ (54%), καθώς και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας (55%), που είναι και ο μόνος αρχηγός που δεν είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του έργου των αρχηγών, τη βάση περνούν μόνοι οι Πρόεδροι της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του ΔΗΚΟ.

Ηγείται ο Βαρνάβα

Στην κούρσα των τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, πρώτο «άλογο» είναι ο Γιώργος Βαρνάβα της ΕΔΕΚ, συγκεντρώνοντας 59% θετικές γνώμες. Ο κ. Βαρνάβα έχει και τις λιγότερες αρνητικές γνώμες. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες έχει ο Νίκος Τορναρίτης του ΔΗΣΥ με 52%, ακολουθούμενος από τον Γιάννο Λαμάρη του ΑΚΕΛ (45%). Στην αξιολόγηση του έργου των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, πρώτος έρχεται ο Γιώργος Βαρνάβα και τελευταίος ο Φύτος Κωνσταντίνου του ΔΗΚΟ.

Προβεβλημένη παραγωγικότητα

Στην ερώτηση, «ποιους βουλευτές θεωρείτε ως τους πιο παραγωγικούς;», όπου οι πολίτες κλήθηκαν να δώσουν αυθόρμητες απαντήσεις, ξεχώρισαν βουλευτές που τυγχάνει να είναι αρκετά προβεβλημένα στελέχη των κομμάτων τους. Ως πιο παραγωγικούς οι πολίτες κρίνουν τέσσερεις βουλευτές του ΔΗΣΥ, τρεις του ΑΚΕΛ, από έναν του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, και τους μοναδικούς βουλευτές των Οικολόγων και του ΕΥΡΩΚΟ. Τις πρώτες δύο θέσεις καταλαμβάνουν ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Περδίκης, και την τρίτη ο Γιώργος Βαρνάβα. Παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν μικρό ποσοστό στο σύνολο των βουλευτών, δυο απ’ αυτές, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ και η Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ, θεωρούνται το τέταρτο και πέμπτο πιο παραγωγικά μέλη του Κοινοβουλίου.

Ζητούν οριζόντια ψηφοφορία

Οι Κύπριοι, πάντως, ξεκάθαρα προκρίνουν τη θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, αφού 83% συμφωνούν με την εφαρμογή της. Τρεις στους τέσσερεις πολίτες θεωρούν, μάλιστα, ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα ενισχύσει τον θεσμό της δημοκρατίας στην Κύπρο. Μόλις το 12% των πολιτών θεωρούν ότι η οριζόντια ψηφοφορία δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αποχής. Αντιθέτως, το 34% πιστεύουν ότι θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό, το 32% σε αρκετό βαθμό και το 22% σε μικρό βαθμό.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό μέτρο, το 57% θα ήθελαν να σκαρφαλώσει στο 3%, παρόλο που κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αρκετά δύσκολη την είσοδο μικρών κομμάτων στη Βουλή. Το 41% διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική.

Κάνει τη διαφορά

Αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ένας στους τέσσερεις Κυπρίους θα τηρούσαν αποχή. Κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα δεν θα ψήφιζαν καν οι μισοί, καθώς 15% θα προτιμούσαν ανεξάρτητους υποψηφίους και 15% κάποιο νέο συνδυασμό.

Το ποσοστό της αποχής θα μπορούσε, ωστόσο, να μειωθεί αισθητά, σε περίπτωση που υπήρχε η επιλογή της οριζόντιας ψηφοφορίας. Απ’ όσους δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν, το 58% θα προσέρχονταν στις κάλπες, αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα.

Ταυτότητα

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 26-27 Ιανουαρίου 2015, Κάλυψη: Παγκύπρια-αστικές και αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 400 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα