ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ :Απαισιοδοξία πολιτών για Ασφάλεια & Εγγυήσεις

Το 76% των πολιτών πιστεύουν ότι δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουμε με την τουρκική πλευρά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το εύρημα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, είναι συμβατό με το ευρύτερο κλίμα απαισιοδοξίας που φαίνεται να υπάρχει στο Κυπριακό, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

Τα τρία τέταρτα των πολιτών πιστεύουν ότι δεν είμαστε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού, ενώ το 81% δεν αναμένουν λύση

πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη διαδικασία, θεωρώντας, σε ποσοστό 68%, ότι θα έπρεπε πρώτα να κλείσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και αναλόγως του αποτελέσματός του να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί των εσωτερικών πτυχών. Την ίδια στιγμή, πολύ χαμηλή είναι η εμπιστοσύνη στον διαμεσολαβητικό ρόλο του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ η προσωπική εμπλοκή του ίδιου του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θεωρείται καθοριστικής σημασίας από την πλειοψηφία, παρά το γεγονός πως συμφωνούν με την πραγματοποίηση μιας νέας Γενεύης.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 6-7 Ιουνίου 2017, Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές &Αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις

Το 55% των πολιτών ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό και το 24% σε αρκετό βαθμό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ μόνο ένας στους πέντε αναφέρουν πως ενδιαφέρονται σε μικρό βαθμό ή καθόλου. Βάσει των δημογραφικών στοιχείων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από την ηλικιακή ομάδα 65+, καθώς το 82% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό και το 12% σε αρκετό. Ακολουθεί η ομάδα 45-64, τα μέλη της οποίας δηλώνουν σε ποσοστό 62% ότι ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό και σε ποσοστό 20% ότι ενδιαφέρονται σε αρκετό. Στην ομάδα 18-24 το μεγάλο ενδιαφέρον περιορίζεται στο 17%, ωστόσο ποσοστό 60% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται αρκετά, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 25-44 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 45% και 28%. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, το 36% των πολιτών δήλωσαν ότι παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το 32% σε αρκετό, το 19% σε μικρό βαθμό και το 13% καθόλου.

Μακριά από τη λύση και πέρα από το σχέδιο Ανάν

Πάντως, παρά την εν εξελίξει προσπάθεια εξόδου από το διαπραγματευτικό τέλμα, τρεις στους τέσσερεις πολίτες πιστεύουν ότι δεν είμαστε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού, θέση που ενστερνίζονται το 23%, καθώς φαίνεται πως τα απανωτά αδιέξοδα έχουν περιορίσει την αισιοδοξία που παρατηρείτο στο παρελθόν και κυρίως το 2016. Τρεις στους πέντε, μάλιστα, πιστεύουν πως, εάν τελικά προκύψει σχέδιο, αυτό θα είναι χειρότερο από το απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Αντιθέτως, ποσοστό 36% αισιοδοξούν ότι το σχέδιο θα είναι καλύτερο.

Χαμηλή η εμπιστοσύνη

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες φαίνεται να μην έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, με το 30% να δηλώνουν πως τους εμπιστεύονται σε μικρό βαθμό και το 26% καθόλου. Μόνο το 16% των πολιτών εμπιστεύονται τον Νίκο Αναστασιάδη σε μεγάλο βαθμό και ακόμη 28% εμπιστεύονται τους χειρισμούς του σε αρκετό βαθμό. Η χαμηλή εμπιστοσύνη εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός πως το 46% θεωρούν ότι τα όσα συμφώνησε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη δεν είναι συμβατά με τα όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα. Η ασυνέπεια δεν μπορεί, ωστόσο, να εξηγήσει πλήρως το εύρημα, δεδομένου ότι ακόμη 45% θεωρούν πως δεν παρατηρείται ανακολουθία λόγων και πράξεων.

Να ξαναπάμε

Διαφορετικές προσδοκίες από τη συνάντηση Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη φαίνεται να είχαν οι πολίτες, καθώς το 52% θεωρούν το αποτέλεσμά της αποτυχημένο. Την ίδια στιγμή, δύο στους πέντε πιστεύουν ότι ήταν επιτυχία, ενώ το 7% εκτιμούν πως δεν ήταν ούτε αποτυχία ούτε επιτυχία. Παρά ταύτα, επτά στους δέκα πιστεύουν πως ορθώς συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια νέα Γενεύη, θέση με την οποία διαφωνούν το 28%.

«Μαύρο» στον Έιντε

Αν και μόνο το 7% θεωρούν αρνητική εξέλιξη την προσωπική εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη διαδικασία, η πλειοψηφία, σε ποσοστό 51%, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή δεν αλλάζει κάτι. Την ίδια στιγμή, δύο στους πέντε πολίτες πιστεύουν πως η εμπλοκή του Αντόνιο Γκουτέρες είναι θετική εξέλιξη. Αυτό που φαίνεται να συνεκτιμάται ως αρνητική εξέλιξη, είναι το είδος της δράσης που αναλαμβάνει ο Ειδικός του Σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς το 71% δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τον διαμεσολαβητικό του ρόλο. Ο Νορβηγός διπλωμάτης χαίρει της εμπιστοσύνης μόνο του 26%.

Δεν θα συμφωνήσουμε

Το 50% των πολιτών πιστεύουν ότι η διάσκεψη στη Γενεύη δεν θα είναι τελικά καθοριστική για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, 5% περισσότεροι απ' όσους έχουν την αντίθετη άποψη. Ωστόσο, το εύρημα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως τα τρία τέταρτα πιστεύουν ότι δεν είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία με την τουρκική πλευρά στο πλέον ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών. Αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την παγιωμένη αντίληψη πως το χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί, καθώς οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών για το καθεστώς ασφάλειας και εγγυήσεων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, μόνο δύο στους δέκα πολίτες αναμένουν να προκύψει κάποια συμφωνία. Το 68%, μάλιστα, στην ουσία συμφωνούν με την αρχική θέση που είχε εκφραστεί από τον Νίκο Αναστασιάδη, πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ότι της συνέχισης των διαπραγματεύσεων πρέπει να προηγηθεί συμφωνία στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αντιθέτως, το 32% διαφωνούν ότι πρέπει να «κλείσουν» οι εγγυήσεις και, αναλόγως αποτελέσματος, να συζητηθούν τα εναπομείναντα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής.

Εμείς θέλουμε…

Εννέα στους δέκα πολίτες, αξιολογώντας τις πληροφορίες γύρω από το Κυπριακό, πιστεύουν ότι υπάρχει θέληση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για εξεύρεση λύσης, με το 9% να διαφωνούν. Η εικόνα που έχει δημιουργήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στην κοινή γνώμη είναι αρκετά διαφορετική, καθώς ποσοστό 67% δεν έχουν πεισθεί για την πραγματική της επιθυμία για λύση. Ποσοστό 30%, πάντως, πιστεύουν ότι όντως υπάρχει βούληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τα λέμε το 2018

Τέσσερεις στους πέντε Κύπριους θεωρούν ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2018. Μόνο το 16% πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι όντως πιθανό. Και αυτό το εύρημα υποδηλοί την απαισιοδοξία των πολιτών για το περιθώριο επιτυχίας μιας νέας διάσκεψης στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα