ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Δεν πείθουν Τουρκία και Έιντε

Απαισιοδοξία είναι η λέξη που συνοψίζει τα αισθήματα των πολιτών αναφορικά με την πορεία του Κυπριακού στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, όπως καταδεικνύει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής».

Αναλύοντας το αποτέλεσμα της Δημοσκόπησης στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, η συνάδελφος δημοσιογράφος Μικαέλλα Λοΐζου σημείωσε πως τα τρία τέταρτα των πολιτών, ποσοστό 76%, θεωρούν ότι δεν είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία επίλυσης, κάτι που αναμένει μόνο το 22%. Το εν λόγω

εύρημα της έρευνας δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο, αφού, σύμφωνα με την ίδια, η τουρκική πλευρά έχει στείλει το μήνυμα πάρα πολλές φορές ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το καθεστώς τον εγγυήσεων.

Σε άλλο σημείο της έρευνας διαφαίνεται πως το 68% των πολιτών προτιμούσαν την υλοποίηση της αρχικής πρότασης του προέδρου της Δημοκρατίας, που προνοούσε ότι έπρεπε πρώτα να κλείσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και αναλόγως αποτελέσματος να συζητηθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής. Ίσως, μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο, το 52% θεωρούν αποτυχημένο το αποτέλεσμα της τριμερούς της Νέας Υόρκης.

Καχυποψία για Έιντε

Η έρευνα καταδεικνύει επιπλέον πως οι πολίτες αντιμετωπίζουν με καχυποψία και τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει αναλάβει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς, σε σχετική ερώτηση, επτά στους δέκα δηλώνουν ότι δεν τον εμπιστεύονται. Αντιθέτως, ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα, αντιμετωπίζεται μάλλον με αδιαφορία, καθώς λίγοι περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν πως η προσωπική του εμπλοκή δεν αλλάζει κάτι.

Σχέδιο χειρότερο από Ανάν

Η απαισιοδοξία, ωστόσο, των πολιτών, δεν περιορίζεται μονάχα στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το 74% των πολιτών θεωρούν σήμερα, ότι δεν είμαστε πιο κοντά σε λύση του Κυπριακού και μάλιστα το 81% εκτιμούν πως δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου. Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε πως 3 στους 5, θεωρούν πως, αν τελικά οδηγηθούμε σε κάποιο σχέδιο, αυτό θα είναι χειρότερο από το απορριφθέν σχέδιο Ανάν.

Όσον αφορά τη στάση της τ/κ πλευράς, μόνο το 30% τούς αποδίδουν βούληση για λύση, σε αντίθεση με την ε/κ πλευρά, όπου 9 στους 10 πολίτες, αξιολογώντας τις πληροφορίες που έχουμε για το Κυπριακό, πιστεύουν ότι υπάρχει καλή θέληση από τη δική μας πλευρά για εξεύρεση λύσης, όταν αξιολογούν την άλλη πλευρά, μόνο το 30% τους αποδίδουν βούληση για λύση.

Συμφωνούν με Γενεύη 2

Ένα σημείο στο οποίο οι πολίτες συμφωνούν με τον Πρόεδρο, είναι η απόφασή του να μεταβεί στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα πιστεύουν πως ορθώς συμφώνησε σε Διάσκεψη, θέση με την οποία διαφωνούν το 28%. Αυτό, βέβαια, σύμφωνα με την κ. Λοΐζου, μπορεί να σχετίζεται και με τον φόβο που υπάρχει για επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά, παρά τη συνεχώς αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

Σε γενικό, ωστόσο, πλαίσιο, οι χειρισμοί του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό δεν αφήνουν ικανοποιημένη την πλειοψηφία. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες φαίνεται να μην έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Το 30% δηλώνουν πως τους εμπιστεύονται σε μικρό βαθμό και το 26% καθόλου. Την ίδια στιγμή, μόνο το 16% των πολιτών εμπιστεύονται τον Νίκο Αναστασιάδη σε μεγάλο βαθμό και ακόμη 28% εμπιστεύονται τους χειρισμούς του σε αρκετό βαθμό.

Την ίδια στιγμή, οι απόψεις είναι μοιρασμένες αναφορικά με το αν υπάρχει ασυνέπεια λόγων και πράξεων του κ. Αναστασιάδη. Σε ερώτηση κατά πόσο οι πολίτες πιστεύουν πως τα όσα συμφώνησε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη είναι συμβατά ή όχι με τα όσα διακήρυττε το προηγούμενο διάστημα, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 46% όχι και ποσοστό 45% ναι. Άρα, η αρκετά χαμηλότερη εμπιστοσύνη, δεν ερμηνεύεται πλήρως ως απότοκο ασυνέπειας από μέρους του και συνεπώς θα πρέπει να αναζητηθούν κι άλλοι παράγοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα