ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύη σώζουν την… παρτίδα

Προς έγκριση οδεύει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 από τη Βουλή
Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ η μαραθώνια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων να δίνουν το στίγμα για το πού θα κινηθεί η ψήφος τους

Με τις θετικές ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης (30 βουλευτές) αναμένεται πως θα εγκριθεί αύριο το βράδυ ο κρατικός προϋπολογισμός

για το 2017. Χθες ξεκίνησε στη Βουλή η μαραθώνια συζήτησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων να δίνουν το στίγμα για το πού θα κινηθεί η ψήφος τους.

Πάντως, ανεξαρτήτως των θέσεων των κομμάτων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στη συνοπτική έκθεσή της για τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρει πως η κυπριακή οικονομία, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να ανακάμπτει και να παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Στόχος και επιθυμία όλων των πλευρών είναι η επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο Μάριος Μαυρίδης, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, διαβάζοντας την έκθεση.

Η έκθεση
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο πρώτος μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και παρουσιάζεται οριακά ελλειμματικός με οριακή αύξηση των συνολικών δαπανών και των συνολικών εσόδων.

Η επιτροπή κατά πλειοψηφίαν σημειώνει τη διατήρηση των συνολικών δαπανών στα ίδια περίπου επίπεδα με το προηγούμενο έτος με οριακή αύξηση κατά 0,3% καθώς και τη σημαντική μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Ταυτόχρονα σημειώνει την αύξηση των προϋπολογιζόμενων δαπανών προσωπικού κατά 1,8% όπως και την αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 6,8%.

Η επιτροπή επισημαίνει μεν ότι το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές παρουσιάζει ανοδική τάση, η οποία υποδηλώνει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά τονίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσιάζεται το 2016 βελτιωμένο σε σχέση με το 2015, ωστόσο ότι το 2017 προβλέπεται να διπλασιαστεί σε απόλυτους αριθμούς καθώς και ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2016.

Οι προκλήσεις
Σύμφωνα με την επιτροπή, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μεγάλο ιδιωτικό χρέος, την ανεργία, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, την απουσία σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στον δημόσιο τομέα, το αναποτελεσματικό κράτος και τη δραματική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία οδηγεί σε εισοδηματικές ανισοσκέλειες.

Παράλληλα, η επιτροπή σημειώνει μεν ότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 108,3% για το 2016 και υποχωρεί στο 105,3% το 2017, αλλά επισημαίνει την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι η εικόνα αυτή οφείλεται στη διασφάλιση μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους υψηλών επιπέδων ρευστών διαθεσίμων, τα οποία επηρεάζουν προσωρινά το ύψος του χρέους.

Σε σχέση με την ανεργία, η έκθεση αναφέρει πως αναγνωρίζεται η τάση για αποκλιμάκωση της αρνητικής πορείας που κατέγραψε η ανεργία και η απασχόληση τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδά της, ειδικότερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας στους νέους.

Η διαφορετική ανάγνωση
Σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένα μέλη της επιτροπής αναγνώρισαν ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι ο οριακά ελλειμματικός προϋπολογισμός για το 2017 στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Άλλα μέλη, σημειώνεται, εκφράζουν την άποψη ότι, παρά τη θετική πορεία που παρουσιάζουν οι δημοσιονομικοί δείκτες και η οικονομία γενικότερα, προβλήματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ψηλή ανεργία και η φοροδιαφυγή εξακολουθούν να υφίσταται και τονίζουν συναφώς τη ανάγκη λήψης μέτρων εκ μέρους του κράτους για αντιμετώπισή τους.

Περαιτέρω, μέλη της επιτροπής σημειώνουν τα χαμηλά επίπεδα προϋπολογιζόμενων κοινωνικών παροχών, την υγεία, την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία και το περιβάλλον «και ως εκ τούτου την αδυναμία του προτεινόμενου προϋπολογισμού να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας».

Στον αντίποδα μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι η μείωση στις κοινωνικές παροχές «ενδεχομένως να οφείλεται σε πιθανή μείωση των δικαιούχων σε αυτές τις παροχές λόγω της βελτίωσης της οικονομίας».

Οι τοποθετήσεις
Από πλευράς κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την ομιλία του υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομία διανύει το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας έπεται της ανάκαμψης των αριθμών, είπε πως η πορεία ανάκαμψης είναι εμφανής πλέον στην αγορά εργασίας, στην ιδιωτική κατανάλωση, στον τομέα των ακινήτων, ο δείκτης της ανεργίας μειώθηκε στο 12% τον Σεπτέμβριο του 2016 από το 16,1% το 2015. «Οι αριθμοί ευημερούν και έχουν ξεκινήσει μαζί τους να ευημερούν και οι άνθρωποι», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι «όχι όλοι οι πολίτες μας ακόμη αλλά κάθε μέρα και περισσότεροι».

Μύθοι και πραγματικότητες
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στους μύθους ότι το κράτος είναι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης, ότι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών αποτελεί λιτότητα, αλλά και στο ότι τα δημόσια οικονομικά θα νοικοκυρευτούν αν αυξηθούν οι φορολογίες.

Υπενθυμίζοντας ότι ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας μειώθηκε κατά 75% το 2016 και καταργείται εντελώς το 2017, που σημαίνει ελάφρυνση €100 εκατομμυρίων και ότι το 2017 καταργείται η έκτακτη εισφορά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους €80 εκατ., ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως «ενώ μειώνουμε τους φόρους, ενώ επιστρέφουμε πίσω περικοπές, τα δημόσια έσοδα προβλέπεται να έχουν αύξηση σχεδόν 2%». «Αυτές είναι οι διαφορές των πολιτικών μας», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις ερωτήσεις που είχαν διατυπωθεί πέρσι από το ίδιο βήμα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Ε, λοιπόν, εδώ είναι», είπε και αναφέρθηκε στο €1,5 δις που επενδύθηκε στο τραπεζικό σύστημα, στη διαδικασία εμπορικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού, της μαρίνας της Αγίας Νάπας και το καζίνο. Αναφέρθηκε και στα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Απαιτείται συνέχεια
Κατά την ομιλία του, επίσης, στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης της μακροοικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

«Να εδραιώσουμε συνθήκες αειφόρου ευημερίας, αλλά και να καταστήσουμε την κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική σε κάθε τομέα», είπε. Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο, ο κ. Νεοφύτου προειδοποίησε ότι «θα φανούμε κατώτεροι της αποστολής μας εάν η μικροπολιτική δεν μας αφήσει να μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας».

«Δεν μπήκαμε στη μεταμνημονιακή εποχή»
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δηλώνοντας την πρόθεση του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, εξέφρασε απογοήτευση από το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις του υπό συζήτηση προϋπολογισμού, αφού, όπως είπε, δεν θέτει τέλος στη μνημονιακή εποχή, αλλά την παρατείνει επ’ αόριστον, διαψεύδοντας έτσι με τον πιο λυπηρό τρόπο τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης ότι «μπήκαμε σε μεταμνημονιακή εποχή».

Για το ΑΚΕΛ, ανέφερε, έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει μόνο να μεγαλώνει ξανά η οικονομία, αλλά να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο για το σύνολο της κοινωνίας, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας με δικαιώματα που να εξασφαλίζουν επαρκές εισόδημα για τους εργαζόμενους, ποιοτική δημόσια υγεία, παιδεία και μέριμνα και στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού.

Έκανε δε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, μίλησε για συνεχή μείωση των μισθών, εργασία με κουτσουρεμένα δικαιώματα, απορρυθμισμένα ωράρια και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τονίζοντας πως η Κύπρος κατέχει θλιβερά πρωτεία στα ποσοστά υποαπασχολούμενων ατόμων. Είπε επίσης ότι το 29% του λαού βρίσκεται στα όρια της φτώχιας και ότι η Eurostat σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας.

Ώθηση στην ανάπτυξη
Αναφέροντας στη συνέχεια ότι το ΑΚΕΛ δεν αρνείται την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ούτε πως ο προς ψήφιση προϋπολογισμός αντανακλά μια σαφώς βελτιωμένη κατάσταση, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως ο προϋπολογισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει ανάγκη για ενισχυμένες αναπτυξιακές δαπάνες από το κράτος, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα των δαπανών της τελευταίας τριετίας. «Επιβάλλεται άμεσα η αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανισοτήτων, με πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων δεν είναι πολιτική σπατάλης, είναι εξολοκλήρου αναπτυξιακή πολιτική», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται, επίσης, ενεργητικές πολιτικές από το κράτος για ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής και για στήριξη των ανέργων, περισσότερο, όμως, χρειάζονται αποφάσεις και δράσεις για τη δημιουργία υποδομών και θεσμών που να καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Αντιγράφει έτοιμες συνταγές
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι η μείωση των ελλειμμάτων που επιτρέπει τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού επιτυγχάνεται μέσα από πρωτογενή πλεονάσματα που αφαιρούν πόρους από την ανάπτυξη και κεκτημένα από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Υπερηφανεύεται σήμερα η Κυβέρνηση ότι καταργεί τις έκτακτες εισφορές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ότι καταργεί τους φόρους της ακίνητης περιουσίας, ότι παραχωρεί τις προσαυξήσεις στο Δημόσιο, χωρίς να κατανοεί ότι, ακόμα κι αν δεν συνέβαλαν στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, οι φορολογικές ελαφρύνσεις από μόνες τους δεν μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών», υπέδειξε, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι προτιμά να αντιγράφει τις έτοιμες συνταγές που της σερβίρουν όσοι ενδιαφέρονται μόνο για την εξόφληση των δανείων τους παρά να παίρνει πρωτοβουλίες ενεργοποίησης παραγωγικών τάξεων και πολιτικών κομμάτων για εθνική συνεννόηση πάνω στη βάση εναλλακτικών, εγχώριων και πραγματικά βιώσιμων αναπτυξιακών στρατηγικών.

Ειδική αναφορά έκανε και στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως χωρίς μεταρρυθμίσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι το ΓεΣΥ, δεν εκσυγχρονίζεται το κράτος, ούτε ενισχύεται η οικονομία.

Βαρύ το τίμημα για το success story
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε πως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση απ’ ό,τι ήταν τρία χρόνια πριν και τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις πολιτικές του λαϊκισμού και της ευθυνοφοβίας.

Μίλησε όμως για τεράστια εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση. «Κανένας προϋπολογισμός από μόνος του δεν θα μπορούσε να άρει τις καταστροφικές συνέπειες των λανθασμένων αποφάσεων της τριετίας 2011 - 2013 ως επίσης και των ολέθριων αποφάσεων του Γιούρογκρουπ το 2013 που αποδεχθήκαμε με το πιστόλι στον κρόταφο», είπε. «Ήταν όντως βαρύ το τίμημα του success story, όμως δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών το 2017 κατά 2,6% που υπερβαίνει την αύξηση των εσόδων κατά 1,8%. «Αυτή η αναντιστοιχία θα οδηγήσει σε επιδείνωση του δημοσιονομικού πλαισίου», είπε και υπενθύμισε την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους στόχους του δημοσιονομικού πλαισίου.

Λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος επανέφερε το θέμα της δημιουργίας κακής τράπεζας, και εισηγήθηκε τη διοχέτευση του 2% του προϋπολογισμού στην εργοδότηση και επανεκπαίδευση ανέργων και τη δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων για τους κουρεμένους, το οποίο να χρηματοδοτείται από το 10% των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα 20 χρόνια.

Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι τον περασμένο Μάρτιο δεν υπήρξε έξοδος από το Μνημόνιο, απλώς ολοκληρώθηκε η προσαρμογή ή καλύτερα «ολοκληρώσαμε την προσαρμογή ή καλύτερα την υποταγή στους μνημονιακούς όρους όπως τους επέβαλε η Τρόικα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και νομοθετικές ρυθμίσεις».

«Η έξοδος από το Μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί όταν θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον λαό και αποπληρωθούν τα χρέη, τα οποία έχουν προκύψει», είπε. Για τον Μαρίνο Σιζόπουλο η σημερινή κατάσταση απαιτεί τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής, τολμηρής με τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Πρόσθεσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 ουσιαστικά καλείται να αντιμετωπίσει περαιτέρω τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έπληξε την πατρίδα μας και σταδιακά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη, ωστόσο στην ουσία του είναι ακόμα ένας προϋπολογισμός λογιστικής διαχείρισης.

Ανέφερε ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να μην είναι ανεπαρκή για το μέγεθος διόρθωσης της κρίσης και να στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση, να επιτυγχάνεται η υλοποίησή τους στον απόλυτο ή σχεδόν στον απόλυτο βαθμό, και να επιφέρουν έστω και σταδιακά βελτίωση στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

«Ανίκανη να παραγάγει έργα η Κυβέρνηση»
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας πως το Κίνημα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «είναι ανίκανη να παραγάγει έργα αλλά είναι ικανότατη στην επικοινωνιακή αλχημεία, περηφανευόμενη ότι πέτυχε ξένες εταιρείες να εξαγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές χρεοκοπημένα ξενοδοχεία και εμπορικές εταιρείες».

Διερωτήθηκε δε πόσες νέες θέσεις εργασίας προβλέπεται να δημιουργηθούν μέσα από τους προϋπολογισμούς του 2017, στον ιδιωτικό και όχι στον δημόσιο τομέα, ποια αναπτυξιακά έργα ή ουσιαστικά κίνητρα περιέχει αυτός ο προϋπολογισμός για να αναπτερωθούν οι ελπίδες των νέων, τι έκανε η Κυβέρνηση για να αντλήσει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι η πιο σοβαρή μεταρρύθμιση, η εισαγωγή του ΓεΣΥ, «πολεμήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και όταν ο κύριος Αναστασιάδης αποδέχθηκε τελικά την προώθηση του ΓεΣΥ, η μεταρρύθμιση συνεχίζει να δέχεται κτυπήματα υπόσκαψης από τον Υπουργό Οικονομικών και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ», σημείωσε.

Αδύναμος, αλλά…
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, αν και παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει αδυναμίες, εντούτοις, άφησε να εννοηθεί πως το κόμμα του θα τον υπερψηφίσει. Σημείωσε ότι η Αλληλεγγύη αναγνωρίζει μεν ότι ο προϋπολογισμός καταγράφει μια προσπάθεια ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «έναν προϋπολογισμό από τα παλιά».

Στον φετινό Προϋπολογισμό, είπε, «εντοπίζουμε την προσέγγιση και τη διάθεση της Κυβέρνησης να επιστρέψει πίσω σε προβληματικές πρακτικές, με χαλάρωση των μέτρων και επαναφορά σε κάποιες περιπτώσεις καταχρηστικών απολαβών που είχαν αποκοπεί από προνομιούχους».

Λέγοντας ότι η κατάσταση στην οικονομία εξακολουθεί να είναι ρευστή και θα ήταν καλό να αποφευχθούν οι χαλαρώσεις για φέτος, ο κ. Γιωργάλλας υπενθύμισε τις επισημάνσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι η Κύπρος θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα καθότι η Κύπρος δεν συμμορφώνεται με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της Ε.Ε.

Ανικανοποίητοι οι Οικολόγοι
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης στη δική του ομιλία τόνισε πως μέσω του προϋπολογισμού επιδιώκεται η επαναδημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα, μιας οικονομίας που θα είναι για πάντα εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες και θα ευνοεί πάντα την ίδια οικονομική και κομματική νομενκλατούρα.

«Θα θέλαμε η Κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού να δώσει ελπίδα και νέα κατεύθυνση. Να επενδύσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, βασιζόμενη εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλ. τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία, την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας κ.ο.κ. και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και των τραπεζών», τόνισε προσθέτοντας ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία και έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2017, είναι μια εκ βάθρων αλλαγή, που να αντικαταστήσει το κερδοσκοπικό και ανάλγητο σύστημα της διαπλοκής κομμάτων και οικονομικής ολιγαρχίας με ένα νέο αειφόρο μοντέλο βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης και πολιτικής.

Μόνο άμυνα στηρίζει το ΕΛΑΜ
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, με εξαίρεση τον προϋπολογισμό της άμυνας τον οποίο θα υπερψηφίσει «αν και δεν πιστεύουμε ότι καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τις ανάγκες».

«Η αρνητική μας ψήφος δεν επιβάλλεται από στείρα αντιπολίτευση, αλλά από σαφή διαφωνία μας με το περιεχόμενο, την κατεύθυνση και το πολιτικό στίγμα του προϋπολογισμού αυτού», σημείωσε, λέγοντας πως ο προϋπολογισμός για το 2017 ακολουθεί την ίδια συνταγή με τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών, επιτρέπει την οριακή λειτουργία του κράτους και αποτυγχάνει να φέρει την αναγκαία ανάπτυξη στην οικονομία.

«Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι ευημερούν και οι άνθρωποι», είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει χώρος, ούτε είναι η ώρα για πανηγυρισμούς εκ μέρους της Κυβέρνησης. Υπέδειξε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να ξαναστήσουμε μια εύρωστη οικονομία, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας σε προηγούμενες Κυβερνήσεις και στη Βουλή.

Keywords
εκτακτη εισφορα, προυπολογισμος, δηκο, βουλη, κυπρος, αεπ, χρεος, ήτοι, οφείλεται, υφίσταται, σημαίνει, δις, γνώμονα, ακελ, eurostat, κουρεμα, success, τραπεζες, εδεκ, μνημονιο, τροικα, νέα, δηλ, ελαμ, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, φορολογια 2013, ξανα, ήτοι, οικονομικη κριση, το θεμα, αβερωφ, αεπ, βημα, δανεια, δουλεια, εθνικη, εξοδος, εργασια, θεμα, κυπρου, ξενοδοχεια, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, υγεια, υψος, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αδυναμια, αυξηση, ακελ, αλιεια, αλληλεγγυη, αλχημεια, αμυνα, ανεργια, βιωσιμη αναπτυξη, βιοτικο επιπεδο, βραδυ, βρισκεται, γεωργια, γνώμονα, δηκο, δηλ, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δις, δωσει, εδεκ, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελαμ, ελπιδα, εργα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ερευνα, ετων, ετος, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υφίσταται, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, κρατικο, λειτουργια, ληψη, λογο, μεριμνα, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, εξοφληση, παντα, ογδοο, ορια, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, περιβαλλον, προβληματα, κτηνοτροφια, συζητηση, συνεχεια, συνταγη, στιγμα, σχεδιο, ταση, τρια, υλοποιηση, χριστος, χρονος, δικαιωματα, eurostat, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, ομαδες, σημαίνει, success, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα