ΔΗΚΟ-Αλληλεγγύη: Πρόσω ολοταχώς για κοινό υποψήφιο

Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και της Προέδρου του κινήματος Αλληλεγγύη Ελένης Θεοχάρους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνάντηση είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

Υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για συνομολόγηση κοινής πολιτικής διακήρυξης, η οποία θα γίνει προσπάθεια να περιλαμβάνει όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου. Σίγουρα θα είναι μεταξύ ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης. Όλα
δείχνουν θετικά στο να υποστηριχθεί ένας κοινός υποψήφιοςΑφού γίνουν αυτά, τότε θα ετοιμαστεί και κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα

Εγκάρδιο το κλίμα στην @allileggii2015.
Προχωράμε με ετοιμασία κοινής πολιτικής διακήρυξης για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές pic.twitter.com/wyZbjoCMke

— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) March 24, 2017

Θεωρώ, πρόσθεσε, «πως συμφωνούμε σε αυτό τον στόχο με την Αλληλεγγύη και γι αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε συμφωνήσει σήμερα να προχωρήσουμε στον καταρτισμό μιας ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει με τη προσπάθεια σύνταξης μιας κοινής πολιτικής διακήρυξης για συνεργασία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές με ένα κοινό υποψήφιο ο οποίος θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, Νικόλας Παπαδόπουλος και Ελένη Θεοχάρους, είχαν χθες το βράδυ, προπαρασκευαστική κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ αύριο το Κίνημα Αλληλεγγύη αναμένεται να έχει συναντήση με Συμμαχία Πολιτών. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα Θεοχάρους, αύριο το απόγευμα θα γίνει συνάντηση με την ΕΔΕΚ. Στόχος να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας και υποστήριξης κοινού υποψηφίου.

Αντίστοιχα το αμέσως επόμενο διάστημα το ΔΗΚΟ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών, με τον ίδιο ακριβώς στόχο.

Επιδίωξη των κομμάτων του ενδιάμεσου είναι το συντομότερο δυνατό να γίνει μια κοινή συνάντηση όλων ή μεταξύ αυτών που θα επιλέξουν να συμπορευθούν προς τη στήριξη ενός κοινού υποψηφίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ολόκληρη η διαδικασία μέχρι και το τελικό σφράγισμα της όποιας συνεργασίας, θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι εντός διμηνίας. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα κάτι πριν ολοκληρωθεί και το κομμάτι του καθορισμού των πολιτικών θέσεων, στο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 30 Απριλίου 2017. Η πολιτική πρόταση Σιζόπουλου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινωθεί στις 28 Απριλίου.

Αρχή της σύμπραξης θα είναι η συνομολόγηση μιας κοινής πολιτικής απόφασης-διακήρυξης η οποία αναμένεται εντός του επόμενου μήνα να ολοκληρωθεί.

Στην πολιτική αυτή απόφαση θα περιλαμβάνονται το πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα περιβάλλει τη συνεργασία, όπως επίσης και τα γενικά κριτήρια που θα πρέπει να υπάρχουν σε σχέση με την υποστήριξη ενός κοινού υποψηφίου.

Στο πολιτικό πλαίσιο αναμένεται να υπάρχει έντονο το στοιχείο του Κυπριακού, με την αλλαγή στρατηγικής και την πιο διεκδικητική διαχείριση του ζητήματος να θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία. Θα σημειώνεται εξάλλου ξεκάθαρα το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση με ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για τις συγκεκριμένες εκλογές.

Σε σχέση με τα κριτήρια που θα πρέπει να υπάρχουν για την στήριξη κοινού υποψηφίου, αυτά δεν αναμένεται να είναι άλλα από την εκλεξιμότητα, την ικανότητα και την εμπειρία, το να εκφράζει και να τον δεσμεύουν οι θέσεις που θα συμφωνηθούν από τα κόμματα που θα κληθούν να τον στηρίξουν, τα οποία θα αναγράφονται και στην κοινή πολιτική απόφαση.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι μέχρι στιγμής, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για συνεργασία, ενώ Συμμαχία και Οικολόγοι αποτελούν το ερωτηματικό, στην εξίσωση.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η εξεύρεση του υποψηφίου και ακολούθως θα συμφωνηθούν όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα-πρόταση, βάσει του οποίου ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα