Διεθνολόγοι τοποθετούνται για τη «νέα εξίσωση» στη Συρία

Η ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία και κατά πόσο τελικά θα υπάρξει εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, είναι μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν τα τελευταία 24ωρα στη βάση προθέσεων και πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κέντας: Αντιπαραγωγική η συμπεριφορά της Τουρκίας

Θέση του Επίκουρου καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Γιώργου Κέντα, είναι πως η κρίση στη Συρία

εξελίσσεται και θα συνεχίσει να εξελίσσεται διαρκώς.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη κρίση, η οποία εμπλέκει πολλά κράτη, με άμεσο και έμμεσο ρόλο. Προσωπικά δεν αναμένω αυτή τη φάση κλιμάκωση με χερσαίες δυνάμεις. Τώρα η συζήτηση επικεντρώνεται στη χρήση ένοπλης βίας από μέρους της Τουρκίας και οι προθέσεις τις Σαουδικής Αραβίας να εμπλακεί με χερσαίες δυνάμεις. Και τα δύο αυτά κράτη είναι αναμεμειγμένα στη κρίση και συμβάλλουν στην επιδείνωση της σχεδόν από την αρχή του εμφυλίου πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι στο επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικούς μαχητικού από την Τουρκία, η Σαουδική Αραβία είχε έμμεση εμπλοκή όταν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ανέπτυξε η Ρωσία καταρρίφθηκε ένα ρωσικό ελικόπτερο από πύραυλο που είχε προμηθεύσει στους αντάρτες η Σαουδική Αραβία. Αυτό έχει σημειωθεί με έμφαση από τη ρωσική πλευρά και η κατάσταση στις σχέσεις των δύο κρατών (Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας) είναι τεταμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμηση του Γιώργου Κέντα, είναι πως ούτε η Τουρκία ούτε η Σαουδική Αραβία θα αποτολμήσουν ισχυρή χερσαία εμπλοκή στη Συρία. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες και το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο από οποιοδήποτε όφελος. Για παράδειγμα, πως θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις η Τουρκία όταν δε θα μπορεί να τις στηρίξει με αεροπορικές δυνάμεις; Αυτή τη στιγμή η Τουρκία χρησιμοποιεί πυρά πυροβολικού από απόσταση ασφαλείας από τα σύνορα με τη Συρία, γνωρίζοντας το ρίσκο που έχει η άμεση εμπλοκή της στη Συρία. Όσο για τη Σαουδική Αραβία, δεν πιστεύω να τολμήσει κάποια πολεμική επιχείρηση χωρίς την άμεση συνεννόηση, καθώς και «έγκριση» από την Ουάσιγκτον. Η τελευταία δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια επιλογή. Με τις τελευταίες της κινήσεις η Τουρκία δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο αντιπαραγωγικά συμπεριφέρεται στη Συριακή κρίση. Αυτή τη φορά επιχειρεί εναντίον ενός από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των δυνάμεων κατσά του «ισλαμικού κράτους», τους Κούρδους. Αυτό προκαλεί αναστάτωση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η Τουρκία εξελίσσεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κράτη-ταραξίες στην περιοχή», καταλήγει.

Ευθυμιόπουλος: Να μην εμπλέκονται με το κυπριακό τα νέα δεδομένα

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Στρατηγικής και Ασφάλειας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Εμιράτων, Δρ. Μάριος Ευθυμιόπουλος, ανέφερε πως τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, διαμορφώνονται διεθνή συμφέροντα στρατηγικής και οικονομικής βάσης.

«Η Ρωσία σήμερα υπoστηρίζοντας τον Πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος είναι αποδυναμωμένος, αλλά συγκρατεί και αποδομεί σταθερά τους τουρκόφωνους υποστηρικτές, τους αντιπολιτευόμενους αλλά επίσης και τους Ισλαμιστές της DAESH. Η Τουρκία λειτουργεί με φόντο την ανάγκη για Συμμαχίες. Το «Στρατηγικό βάθος» είναι σημαντικό, κατά τον νυν Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νταβούτογλου, για την εγκατάσταση του νέου «καλιφάτου», με νεο-ωθομανικά αλλά και παγκοσμιοποιημένα «διεθνούς κοινότητας στοιχεία του 21ου αιώνα». Η Σαουδική Αραβία, έχει ξεκάθαρο ρόλο. Εμπλέκεται ενεργά εναντίον του Προέδρου της Συρίας. Επιθυμεί το ρόλο της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας να είναι ρόλος σταθεροποιητικού παράγοντα.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισημαίνει ο Δρ. Ευθυμιόπουλος, επιθυμούν ξεκάθαρα σταθεροποιητικό-αναπτυξιακό παράγοντα και ρόλο και όχι μόνο στρατιωτικό υποστηρικτικό «εφόσον υπάρχει ξεκάθαρη εμπλοκή και ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν. Ωστόσο, με ρόλο στοχευμένο. Η συνεργασία και συμμαχία θα είναι διευρυμένη. Ο κυρίως στόχος θα είναι μόνο στον τομέα αποτροπής της τρομοκρατίας στο οποίο ήδη έχει συνεχιζόμενη συνεργασία με τη Ρωσία. Περί του Κουρδικού θα υποστηρίξουν την πιθανότητα ενός ανεξάρτητου κράτους εντός του Ιράκ, όταν ταυτοχρόνως θα επιδιώξουν επικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία. Κράτη όπως η Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία κατέχουν ρόλο. Αποτελούν δυνάμεις με συμφέροντα. Η Κύπρος εξελίσσεται ως διαμεκομιστικό κέντρο. Τα νέα δεδομένα πολιτικής ασφάλειας χρειάζονται προσοχή. Δεν θα πρέπει να εμπλέκονται με το ζήτημα του Κυπριακού. Ούτε και οι επερχόμενες συμμαχίες. Καθώς θα κατέχουν διαφορετική δυναμική ως προς την επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει.

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα