Διασπάθιση εκατομμυρίων σε κτήρια του ΤΕΠΑΚ

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν το μεγάλο φαγοπότι που φαίνεται να στήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κώστας Χόππα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’Φιλελεύθερος’’, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι πληρώναμε εκατομμύρια ευρώ για 12 κτήρια στο κέντρο της Λεμεσού, τα οποία ενοικιάζονταν για χρόνια, χωρίς καν να χρησιμοποιούνται.

Την ίδια ώρα, το ΤΕΠΑΚ

προέβη στην ανακαίνισή τους έναντι δαπάνης €7 εκατ., ενώ κατέβαλε μέχρι σήμερα σε ενοίκια μόνο για αυτά τα 12 κτήρια ποσό ύψους €10,4 εκατ.

Να σημειώσουμε ότι το Κράτος χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, με πέραν των €30 εκατ. τον χρόνο, ενώ τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, η κρατική χορηγία ξεπερνούσε τα €45 εκατ. ετησίως. Ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος των χρημάτων να καταλήξει, με διάφορα τεχνάσματα, στις τσέπες ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κακοδιαχείριση και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος εξακολουθούν να αφαιρούν εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το κράτος, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που κατατέθηκαν.

Όλα τα συμβόλαια κτηρίων του ΤΕΠΑΚ βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος αποκάλυψαν τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Ήδη, έχουν παραπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο λειτουργοί του ΤΕΠΑΚ και ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακολουθούν κι άλλες παραπομπές.

Πάντως, από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι το ΤΕΠΑΚ ενοικίαζε τα κτήρια στην κατάσταση που βρίσκονταν την ημέρα ενοικίασης, ήταν πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα προς χρήση, καταβάλλοντας, όμως, αγοραίο ενοίκιο, το ύψος του οποίου αντιστοιχούσε σε κτήριο κατάλληλο και έτοιμο προς χρήση.

Ως αποτέλεσμα αυτού, τα ποσά να καταβάλλονται στους ιδιοκτήτες με βάση συνοπτική εκτίμηση, χωρίς να απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία για το πραγματικό κόστος των εργασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα