Διαπιστώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων στην Κύπρο

Υπό τη παρατήρηση ότι η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης για τις Εσωτερικές Πολιτικές, του Τμήματος για τα δικαιώματα των πολιτών και των συνταγματικών υποθέσεων προς την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο περιέχει υπερβολές, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα συζητήσει εκ νέου την έκθεση, σε ένα μήνα.

Η έκθεση διαπιστώνει σωρεία

παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η δικαιοσύνη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής μετά την πρώτη συζήτηση της έκθεσης που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής, ανέφερε ότι η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαπίστωσε με έκπληξη ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αγνοούσαν την ύπαρξη της έκθεσης.

Η διενέργεια της συγκριτικής μελέτης ζητήθηκε από την Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διεξήχθη στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ο κ. Φυττής άρχισε μετά από θέμα που ενέγραψαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, Στέλλα Μισιαούλη και Πανίκκος Σταυριανός.

Συνεχίζοντας είπε ότι ενώ η έκθεση είναι στη Βουλή από τις 17 Μαρτίου τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα δεν την έχουν και ως εκ τούτου δεν την έχουν μελετήσει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε πως με την πρώτη πρόχειρη ανάγνωση, διαπιστώνουν αδυναμίες, λανθασμένα στοιχεία, υπερβολές και προβλήματα.

Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή κατέληξε όπως όλοι μελετήσουν την έκθεση διεξοδικά και σε ένα μήνα να υποβάλουν στην Επιτροπή σημείωμα με τις παρατηρήσεις τους και σε ένα μήνα σε νέα συνεδρία θα συζητηθεί εκ νέου η Έκθεση.

Φέροντας παράδειγμα υπερβολικών διαπιστώσεων είπε πως δεν μπορεί η έκθεση να λέει ότι λόγω του γεγονότος ότι κόπηκε το δωρεάν εισιτήριο στα σχολικά, υπάρχουν παιδιά που διανύουν ποδαρόδρομο χιλιόμετρα για να πάνε στο δημοτικό σχολείο ή το Γυμνάσιο.

Ο κ. Φυττής είπε ότι περιέχονται πολύ σκληρές τοποθετήσεις, όπως η αναφορά σε κτηνωδία της Αστυνομίας σε βάρος των αλλοδαπών.

Ανέφερε ακόμα πως η Επιτροπή ζήτησε πλήρη και ακριβή μετάφραση των όρων που περιέχονται στην έκθεση, καθώς δεν υπάρχει επίσημα μεταφρασμένο κείμενο της έκθεσης από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι στη συγκριτική μελέτη, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο, είναι αυτά της εκπαίδευσης, της περίθαλψης, της εργασίας και της σύνταξης.

Πρόσθεσε ότι επλήγησαν επίσης τα δικαιώματα στη στέγη, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσται.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα ότι από τα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ότι η σαρωτική καταπάτηση δεν έπληξε μόνο τα οικονομικά δικαιώματα των πολιτών και την κατακρήμνιση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά σχετίζεται με την καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων τους στην προσπάθεια να καταπνιγούν οι αντιδράσεις τους για τα μέτρα λιτότητας.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ακόμα πως ενδέχεται η έκθεση να μην έχει φθάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει αρχίσει η συζήτηση της στον Ευρωκοινοβούλιο.

Καταλήγοντας επανάλαβε πως για το ΑΚΕΛ δεν έχουν επηρεάσει μόνο την οικονομική ευμάρεια των πολιτών αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών και ειδικά των παιδιών, όσο και αν σε μερικά σημεία της έκθεσης κάποιες διαπιστώσεις μπορεί να θεωρούνται υπερβολικά.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα