Διάνοιξη διόδων Πυροΐου & Κοκκίνων ζητούν οι κάτοικοι

Τη διάνοιξη των διόδων Πυροΐου και Κοκκίνων ζητούν οργανωμένα σύνολα των επηρεαζόμενων περιοχών.

Για την περίπτωση της διόδου Πυροΐου, σε ανακοίνωση της Επιτροπής Διεκδίκησης της Διάνοιξης και Ελεύθερης Διακίνησης της διόδου Πυροΐου, με επιστολή της προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η Επιτροπή «εκφράζει την έντονη της διαμαρτυρία για την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά την απόφαση για διάνοιξη

των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικιού - Λεύκας, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη διάνοιξη και των άλλων διόδων και οδοφραγμάτων στα πλαίσια της συζήτησης των ΜΟΕ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δίοδος Πυροΐου».

Η Επιτροπή παράλληλα διερωτάται αν από τη στιγμή που η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στο άνοιγμα άλλων διόδων και οδοφραγμάτων όπως της διόδου Πυροΐου που για 42 χρόνια ταλαιπωρεί τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους κατοίκους των Δήμων και κοινοτήτων Λάρνακας - Λευκωσίας - Αμμοχώστου, «πώς είναι δυνατό να συμφωνήσει σε συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Η Επιτροπή δηλώνει τέλος αποφασισμένη να προχωρήσει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προβάλλοντας το δίκαιο αίτημά της, ανάλογα, όπως σημειώνεται, με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τη δίοδο των Κοκκίνων, σε ανακοίνωσή του ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Κώστας Μιχαηλίδης σημειώνει πως μετά και την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη για συντόμευση των διαδικασιών για διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας, οι κοινότητες Τηλλυρίας διαμαρτύρονται έντονα, «διότι οι ηγέτες για μια ακόμα φορά, αφήνουν την Τηλλυρία στο περιθώριο, αρνούμενοι να ζητήσουν τη διάνοιξη του δρόμου μέσω Κοκκίνων, ο οποίος έκλεισε το 1964, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα, να συρρικνώνεται ο πληθυσμός σε ανησυχητικό βαθμό».

«Ένας δρόμος που δεν χρειάζεται οδόφραγμα με μηδενικό κόστος. Έχουμε ζητήσει τουλάχιστο να διέρχεται το ασθενοφόρο, καθόλα ανθρωπιστικό θέμα, το αρνήθηκαν και αυτό, ενώ οι ίδιοι χρησιμοποιούν το δρόμο για ασθενοφόρο» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Κοινοτάρχης.

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει προ πολλού, και δεν μένει άλλος δρόμος από το να ληφθούν μέτρα τέτοια, που δεν θα αρέσουν σε κανένα. Διερωτώμεθα εάν για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα δεν βρίσκεται λύση, πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού» προσθέτει.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα