Διαμορφώνεται το προεκλογικό σκηνικό εν όψει Προεδρικών 2018

To προεκλογικό σκηνικό έχει ανάψει για τα καλά μετά και την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα.

Με σύνθημα "Ασφαλής Επιλογή", ο Γιώργος Λιλλήκας καλεί τους πολίτες σε συμπόρευση και συνεργασία έτσι ώστε να μπορέσουν μαζί να πάρουν πραγματικά την Κύπρο μπροστά, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Οι διαφωνούντες εντός Συμμαχίας Πολιτών, επιμένουν στη δική τους προσέγγιση, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου μπορούν ακόμα και σήμερα να τα βρουν και να κατέλθουν στις εκλογές

με ένα κοινό υποψήφιο.

Δεν έχουν μέχρι στιγμής κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για το κατά πόσο θα αποχωρήσουν ή όχι από τη Συμμαχία, ωστόσο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και συναντήσεις με πολίτες, αλλά και πρώην κομματικούς αξιωματούχους από τα κόμματα του ενδιάμεσου, για τα επόμενα βήματα εν όψει Προεδρικών.

Συντονισμός στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου

Στο επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου έχουν μπει για τα καλά στην προεκλογική εκστρατεία, με τα κόμματα που στηρίζουν να έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους επικεφαλής του επιτελείου.

Αναμένουν τις προτάσεις των Οικολόγων, έτσι ώστε να μπορέσουν να μπουν στα βαθιά σε σχέση με το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ήδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει αποστείλει επιστολή στον Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με την αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό και το πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί.

Διεργασιών συνέχεια στο ΑΚΕΛ

Στην επόμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο εκλεκτός για τις Προεδρικές Εκλογές.

Στην προηγούμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, τα μέλη του, έραψαν το κοστούμι του υποψηφίου και έχουν καθορίσει μια μικρή λίστα με εν δυνάμει υποψηφίους.

Πηγές εντός ΑΚΕΛ, αναφέρουν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο σε σχέση με την τελική επιλογή, παρά τα όσα διαρρέουν και ακούγονται το τελευταίο διάστημα για προβάδισμα Μάικ Σπανού.

Όπως είχαμε γράψει από την πρώτη ημέρα των διεργασιών στο ΑΚΕΛ, δυο τάσεις θα προβλημάτιζαν τα συλλογικά όργανα, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα. Πρωταρχικό μέλημα, διαμηνύουν εντός ΑΚΕΛ, είναι να βρουν υποψήφιο που να ικανοποιεί τις προσδοκίες, ο οποίος να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο και όχι από το ΑΚΕΛ. Στο προφίλ αυτό, έρχεται να δέσει το όνομα του Μάικ Σπανού, το οποίο πρώτο το Sigmalive δημοσιοποίησε.

Ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει κλειδώσει το όνομα αυτό, καθώς ο προβληματισμός είναι έντονος εντός ΑΚΕΛ και δεν έχει να κάνει τόσο με τις ικανότητες και την ποιότητα του υποψηφίου, όσο με το προφίλ που το κόμμα θα αποφασίσει να παρουσιάσει ως πρόταση στις ομάδες βάσης και στους ψηφοφόρους του για τις Προεδρικές.

Ορατό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο, τα συλλογικά όργανα να καταλήξουν τελικά σε μια υποψηφιότητα που βρίσκεται πιο κοντά στο ΑΚΕΛ, όπως αυτές των Τάκη Χατζηγεωργίου και Κίκη Καζαμία, ονόματα που από την αρχή αναφέραμε ότι θα παραμείνουν στη λίστα μέχρι το τέλος, μιας και πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το ΑΚΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση, το όποιο όνομα, μαζί με το πολιτικό πλαίσιο θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στις 27 Μαΐου και αν εγκριθεί, τότε η πρόταση του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί στις κομματικές ομάδες βάσης. Αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει την τελική επίσημη υποψηφιότητα του ΑΚΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα