Διάλεξη για τον αγιογράφο Θεοφάνη στο μουσείο Ζαμπέλα

Διάλεξη του ζωγράφου Ανδρέα Χαραλάμπους για τον αγιογράφο Θεοφάνη θα δοθεί αύριο στο Μουσείο Λουκίας και Μιχάλη Ζαμπέλα, με ελεύθερη είσοδο.

Τίτλος: “ Θεοφάνης ο Έλληνας: ο μεγαλοφυής αγιογράφος του 14ου-15ου αιώνα”.

Ο Θεοφάνης θεωρείται ένας μεγαλοφυής Βυζαντινός αγιογράφος, που δημιούργησε στο Βυζάντιο και στη Ρωσία κατά τα μέσα του 14ου με μέσα του 15ου αιώνα. Η ρωσική αγιογραφία ξεκίνησε από τον 11ο - 12ο αιώνα, όμως ο Θεοφάνης ήταν αυτός ο οποίος λειτούργησε ως ακρογωνιαίος λίθος,

πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η μεγάλη ρωσική θρησκευτική ζωγραφική, με προεξάρχοντες τον Αντρέι Ρουμπλιόφ, τον Δανιήλ Τσιόρνι και τον Διονύσιο.

Η μεγάλη εκτίμηση που έτρεφαν οι Ρώσοι στο Βυζάντιο και κατ’ επέκταση στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν ο λόγος για τον οποίο δόθηκε το επίθετο ‘ο Έλληνας’, όπως ισχύει και για τον ευρέως γνωστό Ελ Γκρέκο. Οι ιστορικές αναφορές για τον Θεοφάνη είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Υπάρχει μόνο ένα γραμμένο κείμενο το οποίο αναφέρεται στη ζωή, το έργο και την προσωπικότητά του. Το κείμενο αυτό είναι μια επιστολή από έναν Ρώσο μοναχό με το όνομα Επιφάνειος ο Σοφός, προς τον Κύριλλο, ηγούμενο της μονής του Σωτήρος και του Αθανασίου, στην περιφέρεια Τβερ της Ρωσίας.

Η εκπληκτική του μαεστρία, το φιλοσοφικό του βάθος, η δύναμη της προσωπικότητάς του και η σοφία του ήταν εκείνα που τον καθιέρωσαν στη Ρωσία ως δάσκαλο για τις επόμενες γενεές της Ρωσίας.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 22 456 098 ή στο [email protected]

Ώρα έναρξης: 16:00

Λεωφόρος Αρχ. Μακαρίου Γ' 27 (Πεντάδρομος), Καϊμακλί

Διαβάστε περισσότερα στο www.zampelasart.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα