Διακρίσεις υπέρ της Τουρκίας καταγγέλλει ο Κ. Μαυρίδης

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D), μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, μίλησε χθες στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με την άρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να εφαρμόσει την εμπορική συμφωνία που έχει με την ΕΕ με όλα τα κράτη μέλη της και συγκεκριμένα με την Κροατία.

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η ΕΕ ορθώς με απόφασή της προειδοποιεί με αναστολή των προτιμήσεων που χορηγούνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αν μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα

με όλα τα κράτη της ΕΕ.

Όπως εξήγησε, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ (χωρίς καθεστώς υποψήφιας χώρας), όφειλε να προσαρμόσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κροατία μετά την προσχώρηση της τελευταίας στην ΕΕ το 2013.

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε επίσης ότι με αυτή την απόφαση της η ΕΕ κάνει ξεκάθαρο ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί μια χώρα που αρνείται να εφαρμόσει την εμπορική συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη της και η αναστολή των προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων αποτελεί κίνητρο για να επιλυθεί η διαφωνία.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι θεωρεί σημαντικό την εισαγωγή πρόνοιας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον παρόν κανονισμό, πράγμα που παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΕ για αναστολή των εμπορικών προτιμήσεων σε περίπτωση παραβιάσεων των θεμελιωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε μια από τις χώρες ή εδάφη των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο κος Κ. Μαυρίδης ανέδειξε επίσης τον παραλληλισμό με την Τουρκία που εδώ και 10 χρόνια αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ. Συνεχίζοντας, ανέφερε δηκτικά για την Τουρκία: "Αρνείται να εφαρμόσει την τελωνιακή ένωση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και συνεχίζει να επιβάλει εμπάργκο στα πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, παρεμποδίζει τους κανόνες δικαίου της ΕΕ και συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει οποιοδήποτε ανάλογο μέτρο εναντίον της".

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι εκτός από το νομικό ζήτημα που προκύπτει από την παραβίαση της συμφωνίας από την Τουρκία, υπάρχει μεγάλο οικονομικό κόστος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως η ΕΕ από την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τις υποχρεώσεις της. Καταλήγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Επειδή κανένας, ούτε η Τουρκία δεν βρίσκεται υπεράνω των κανόνων της ΕΕ, αναμένουμε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες και έναντι της Τουρκίας".

Keywords
Τυχαία Θέματα