Διακρίσεις ερευνητών εργαστηρίου υπολογιστικής νόησης ΑΠΚΥ

Σημαντικές διακρίσεις πέτυχαν υποψήφιοι διδάκτορες του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ερευνητές στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης, και κατέδειξαν για μία ακόμη φορά την υψηλής ποιότητας και πρωτοπόρο ερευνητική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο.

Η πρώτη διάκριση αφορά στη συμμετοχή των Νίκου Ισαάκ και Λοΐζου Μιχαήλ, η οποία ισοψήφησε στην πρώτη θέση στον καινοτόμο διαγωνισμό Winograd Schema Challenge,

που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του 25th International Joint Conference on Artificial Intelligence (IJCAI 2016, Νέα Υόρκη) και συμμετείχαν ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τη Nuance Communications, Inc. με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση του Τεστ Turing, το οποίο ελέγχει εάν και σε ποιο βαθμό ένας υπολογιστής έχει επιτύχει ανθρώπινο επίπεδο νοημοσύνης. Το Winograd Schema Challenge επικεντρώνεται σε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και εξέχουσας σημασίας από πλευράς μοντελοποίησης πτυχή της ανθρώπινης νοημοσύνης: την ικανότητα χρήσης κοινής λογικής για κατανόηση γραπτού κειμένου και συγκεκριμένα την ικανότητα αποσαφήνισης αντωνυμιών σε κείμενα, για τα οποία οι υφιστάμενες τεχνικές στατιστικής ανάλυσης φαίνεται να μην επαρκούν. Η συμμετοχή του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Νόησης στηρίχθηκε στην άντληση γνώσης κοινής λογικής από αυτόνομη ανάγνωση κειμένων στο διαδίκτυο, κυρίως άρθρων από τη Wikipedia, και στην αξιοποίηση της γνώσης αυτής για αποσαφήνιση των αντωνυμιών στα κείμενα του διαγωνισμού.

Η δεύτερη σημαντική διάκριση προήλθε από τους ερευνητές του ΑΠΚΥ Χρίστο Ροδοσθένους και Λοΐζο Μιχαήλ. Αυτή αφορά στη βράβευσή τους ως «καλύτερη παρουσίαση εργασίας» στο “8th Starting Artificial Intelligence Research” Symposium (STAIRS 2016), τον περασμένο Αύγουστο στη Χάγη. Η επιλογή της καλύτερης παρουσίασης έγινε από τους συμμετέχοντες κατά τη λήξη του συνεδρίου. Η εργασία του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Νόησης, την οποία παρουσίασε ο Χρίστος Ροδοσθένους, είχε ως θέμα τη δημιουργία και χρήση μιας πλατφόρμας για ανάπτυξη διαδικτυακών «παιχνιδιών με σκοπό» (games with a purpose). Μέσω αυτών, οι παίκτες καλούνται να εκπαιδεύσουν ένα υποτιθέμενο ρομπότ, ώστε να κατανοεί γραπτές ιστορίες και να απαντά σε ερωτήσεις, παρέχοντάς του την απαραίτητη γνώση κοινής λογικής που απαιτείται για τον σκοπό αυτό. Αξιοποιώντας τη γνώση αυτή, ο υπολογιστής μπορεί αυτόνομα να κατανοήσει νέες ιστορίες και να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν γνώριζε προηγουμένως.

Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης και οι ερευνητές του θα βρίσκονται στη «Βραδιά του Ερευνητή 2016» στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, και θα παρουσιάσουν στο κοινό τις επιστημονικές δράσεις και την καινοτόμο έρευνά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα