Διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές φοροδιαφεύγουν

Διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές αγώνων ποδοσφαίρου δεν συμπεριλαμβάνουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που λαμβάνουν από το ποδόσφαιρο και συνεπώς δεν τους επιβάλλεται ο σχετικός φόρος, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 2014.

Εντοπίστηκαν περιπτώσεις Διαιτητών/Βοηθών Διαιτητών, οι οποίοι την περίοδο 2007 - 2014, φαίνεται να πραγματοποίησαν διαιτησίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από διαιτησία και συνεπώς

δεν τους επιβλήθηκε ο σχετικός φόρος.

Σχετικά, αναφέρεται ότι 14 συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές, οι οποίοι κατατάσσονται στην κατηγορία Elite της διαιτησίας, σύμφωνα με στοιχεία που εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία, διαιτήτευσαν από 84 - 171 αγώνες (έκαστος πλην ενός) στην Κύπρο και στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν στο Τμήμα Φορολογίας εισοδήματα από διαιτησία. Σημειώνεται ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους διαιτήτευσαν οι συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές ενδέχεται να είναι πολύ περισσότεροι, αφού ο έλεγχος περιορίστηκε στους αγώνες πρωταθλήματος Κύπρου Α΄ Κατηγορίας και Κυπέλου και αγώνες Ευρωπαϊκών και άλλων διοργανώσεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση Διαιτητή, ο οποίος φαίνεται να μην έχει υποβάλει στο Τμήμα δηλώσεις εισοδήματος, ενώ με βάση πληροφορίες από τον Έφορο Εταιρειών, την περίοδο 2002 – 2005 διετέλεσε μέτοχος και Διευθυντής εταιρείας που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Επίσης από τον Ιούλιο του 2014 είναι Διευθυντής και Γραμματέας άλλης εταιρείας ενώ φαίνεται να είναι και ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης (εστιατορίου) στην Ελλάδα. Ο εν λόγω Διαιτητής είναι ιδιοκτήτης τριών οχημάτων εκ των οποίων τα 2 θεωρούνται πολυτελείας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει, επίσης, διαιτητές που σταμάτησαν να διαιτητεύουν και οι οποίοι δεν δήλωναν τα εισοδήματα από διαιτησία, ενώ φαίνεται ότι διαιτητές που σταματούν τη διαιτησία συνεχίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ως Παρατηρητές Διαιτησίας σε αγώνες ποδοσφαίρου, εξακολουθώντας να μην δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Σύσταση ελεγκτικής υπηρεσίας

Σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το Τμήμα Φορολογίας είναι να εξασφαλίσει σχετικά στοιχεία για όλους τους Διαιτητές/Βοηθούς Διαιτητές (νυν και πρώην) αλλά και Παρατηρητές Διαιτησίας και να προχωρήσει σε φορολογική διερεύνησή τους. Επίσης, στις περιπτώσεις που ενδείκνυται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να επιβληθεί φορολογία κατά την κρίση του Εφόρου.

Θέση εφόρου φορολογίας

Ο Έφορος Φορολογίας πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι για όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην Έκθεση ζητήθηκαν και προσκομίστηκαν από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στοιχεία για παιγνίδια αγώνων ποδοσφαίρου για τα έτη 2009 - 2014 και έγιναν σχετικές συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ανέφερε, επίσης, ότι ετοιμάζεται λεπτομερής έκθεση προς τον Έφορο Φορολογίας για σκοπούς λήψης της τελικής του απόφασης αναφορικά με τη φορολόγηση των διαιτητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα