Διαδικτυακή έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο

Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης δημόσιας διαβούλευσης των Υπουργείων με την κοινωνία των πολιτών, διοργανώνουν από κοινού διαδικτυακή έρευνα με θέμα: «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Αξιολόγηση προόδου και καθορισμός των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι στόχος της διαδικτυακής έρευνας είναι η διερεύνηση των απόψεων των πολιτών για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals), αλλά και σε ποιο

βαθμό πιστεύουν οι πολίτες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει προς την ευημερία και την πρόοδο.

Οι τρόποι με τους οποίους η κάθε χώρα θα επιτύχει τον παγκόσμιο κοινό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης διαφέρουν, ωστόσο, τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν την ανάπτυξη, είναι κοινά. Σε αυτά περιλαμβάνονται η εκπαίδευση, η υγεία, η ισότητα των φύλων, η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε κράτη δικαίου με θεσμούς που να καταπολεμούν τη διαφθορά και να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Όλα τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης έχουν καταγραφεί με τη μορφή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και επικυρώθηκαν από όλους τους ηγέτες των κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015. Η υλοποίηση αυτών των στόχων μέχρι το 2030 είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως του οικονομικού τους επιπέδου.

Για να πετύχει η Κύπρος τους στόχους αυτούς μέχρι το 2030, θα πρέπει - σημειώνεται στην ανακοίνωση - να αλλάξει η προσέγγισή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία. Αρχίζουμε ρωτώντας την άποψη των ίδιων των πολιτών και τους καλούμε να εκφράσουν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες τους και να αξιολογήσουν τη μέχρι σήμερα πρόοδο της χώρας μας σε αυτό το σύνδεσμο:

https://www.surveymonkey.com/r/YRYK2YH

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας θα περιληφθούν στην Εθελοντική Έκθεση Προόδου για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρουσιάσει ενώπιον του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα