Δέσμη μέτρων από ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Την ώρα που το σκάνδαλο των Panama Papers εντείνει την πίεση προς τις μεγάλες χώρες για την αντιμετώπιση της μάστιγας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Στρασβούργο δέσμη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από τους ευρωπαίους Επιτρόπους Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τζόναθαν Χιλ.

Στις άμεσες πρωτοβουλίες, που σκοπεύει να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,

Πιέρ Μοσκοβισί.

Έχουν, ήδη, γίνει πολλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, όμως, πρόσθεσε, δείχνουν ότι απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά, αν θέλουμε να περιορίσουμε τις στρεβλώσεις των διαφορετικών νομοθεσιών και αν θέλουμε να συνεργαζόμαστε απόλυτα και πλήρως μεταξύ μας.

Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά που συζητούνται σε επίπεδο Συμβουλίου με μεγάλες πιθανότητες να εγκριθούν. Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας «πανευρωπαϊκός κατάλογος φορολογικών παραδείσων».

Ανέφερε ότι η Κομισιόν διαθέτει μια σχετική λίστα, η οποία είναι μια σύμπτυξη, αμφιβόλου εγκυρότητας, των εθνικών καταλόγων των χωρών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι για την ΕΕ ένας τέτοιος ουσιαστικός πανευρωπαϊκός κατάλογος θα μπορούσε να καταρτισθεί σε έξι μήνες.

Μια ακόμα πρωτοβουλία της Κομισιόν είναι η ενίσχυση του «κανονιστικού οπλοστασίου» με την αναθεώρηση μέσα στον Ιούνιο της οδηγίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα πρέπει να διδαχθούμε από τις αποκαλύψεις των εγγράφων του Παναμά τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της διεθνούς διάστασης του θέματος.

Στόχος της Επιτροπής, είπε, είναι να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα με την ευκαιρία της προσεχούς σύγκλησης της ομάδας G20 στην Ουάσιγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα