ΔΕΟΚ:Καμιά ελπιδοφόρα προοπτική μετά την έξοδο από μνημόνιο

Η ΔΕΟΚ με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς τονίζει ότι η έξοδος από το μνημόνιο, σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργεί ελπιδοφόρες προοπτικές για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται σε συνθήκες έντονης κοινωνικής και οικονομική κρίσης, υποβάθμιση των

εργασιακών θεσμών, πρωτοφανούς φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η συντεχνία τονίζει πως «η έξοδος από το μνημόνιο δεν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από βάρβαρη επίθεση και αποδόμηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ούτε σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούριας εποχής που θα δημιουργεί ελπιδοφόρες προοπτικές για τους άνεργους, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους νέους ότι επιτέλους θα ανατείλουν καλύτερες μέρες».

Όπως αναφέρει, «οι θριαμβολογίες για έξοδο από το μνημόνιο και αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ισορροπίας πολύ απέχουν από την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και τις δραματικές συνθήκες φτώχειας που βιώνει η εργατική τάξη του τόπου, αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που ισοπέδωσε τα πάντα τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η ΔΕΟΚ κάνει λόγο για «μονοδιάστατα δογματική και καταστροφική πολιτική του μνημονίου» με δραματικές επιπτώσεις στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στην απασχόληση και την ανάπτυξη.

«Οι εργαζόμενοι απαιτούν και διεκδικούν η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική και να ακούσει επιτέλους τη φωνή της κοινωνίας. Τα ελλείμματα της κρίσης και τα χρέη να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν», σημειώνει.

Καλεί δε την Κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με ποια μέτρα θα αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και ο μαρασμός που πλήττουν και διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή, και πότε θα εφαρμοσθεί το ΓΕΣΥ που αποτελεί τη μόνη μνημονιακή δέσμευση που δεν τηρήθηκε.

Η ΔΕΟΚ εκφράζει, παράλληλα, την έντονη ανησυχία της για τη στάση της Κυβέρνησης για σειρά σημαντικών εργασιακών ζητημάτων.

«Σήμερα απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, ο κοινωνικός διάλογος, οι δίκαιοι μισθοί, η σταθερή εργασία, η ΑΤΑ, η κοινωνική ασφάλιση και η ρυθμισμένη εργασία», σημειώνει.

Πρωταρχικός στόχος και έγνοια της, αναφέρει, είναι η ενίσχυση της ενότητας των εργαζομένων και η διαρκής και αποφασιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Η ΔΕΟΚ θα τιμήσει την επέτειο της Πρωτομαγιάς με μαζική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 6 Μαΐου, και ώρα 19:30 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Ντάσης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα