Δένει τις θηλιές ο σουλτάνος

Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας τάσσεται η Αυστρία
Τα παραδείγματα των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας επικαλέστηκε ο Ερντογάν, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθυμία του για επαναφορά της θανατικής ποινής

Πέντε εκατομμύρια Τούρκοι, φανατικοί υποστηρικτές του Ερντογάν, μαζεύτηκαν την Κυριακή στο Γενί Καπί της Πόλης, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, για να καταδικάσουν της απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αν και οι αριθμοί αυτοί ενδεχομένως να είναι υπερβολικοί, εντούτοις οι φωτογραφίες

και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από την εκδήλωση παρουσιάζουν μια λαοθάλασσα οπαδών της Ισλαμικής Κυβέρνησης ΑΚΡ να ανεμίζουν τις κόκκινες σημαίες με την ημισέληνο, ζητώντας την καταδίκη των υπευθύνων του πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της θανατικής ποινής, αδιαφορώντας προκλητικά για τις επικρίσεις που δέχεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για παραβίαση θεμελιωδών αξιών. Επιπλέον, απειλεί με τερματισμό της συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων από την Ελλάδα, εκβιάζοντας ουσιαστικά την Ένωση για να άρει τους περιορισμούς των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία σκληραίνει τη στάση της εναντίον της Άγκυρας και προειδοποίησε ότι δεν θα συναινέσει σε νέο άνοιγμα κεφαλαίων. Με πιο διπλωματικό ύφος, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος δηλώνει πως δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη νέας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στην ΕΕ για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια.

Σαν Πόντιος Πιλάτος
Μιλώντας την Κυριακή στο αλαλάζων πλήθος, ο Ερντογάν επιτέθηκε κατά του Ιμάμη Γκιουλέν, τον οποίο οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν ότι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα, λέγοντας, σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, ότι θα εγκρίνει την επιστροφή της θανατικής ποινής στη χώρα, εάν το ζητήσει ο λαός και εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

«Από τη στιγμή που η κυριαρχία ανήκει άνευ όρων στο έθνος και αφού μπορείτε να ζητήσετε την ποινή του θανάτου [για τους ηγέτες του πραξικοπήματος], η αρχή η οποία πρόκειται να αποφασίσει για το θέμα αυτό είναι Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Εάν το Κοινοβούλιό μας λάβει μια τέτοια απόφαση, θα παρθεί το απαραίτητο βήμα. Εκ των προτέρων δηλώνω ότι θα εγκρίνω μια τέτοια απόφαση η οποία θα προέλθει από το Κοινοβούλιο».

Επιπλέον, για να δικαιολογήσει τις προθέσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Λένε ότι δεν υπάρχει ποινή του θανάτου στην ΕΕ... Λοιπόν, οι ΗΠΑ έχουν, η Ιαπωνία έχει, η Κίνα έχει, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει. Επομένως, αυτοί επιτρέπεται να την έχουν. Και εμείς την είχαμε μέχρι το 1984. Αν το έθνος πάρει μια τέτοια απόφαση [υποστήριξη της θανατικής ποινής], πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα θα την τηρήσουν».

Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία
Την ίδια ώρα, διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία εκφράζουν τις μεγάλες τους ανησυχίες για τις δηλώσεις του Πρόεδρου Ερντογάν. Ο Διευθυντής, μάλιστα, της οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Η απόπειρα πραξικοπήματος εξαπέλυσε μιαν αποκρουστική βία και εκείνοι που ευθύνονται για τους παράνομους φόνους και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Εντούτοις η πάταξη της διαφωνίας, η απειλή για επαναφορά της θανατικής ποινής δεν είναι δικαιοσύνη».

Απειλεί με μετανάστες
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Le Monde», ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό δεν είναι εφικτή, «εάν η ΕΕ δεν άρει τις απαιτήσεις για τη χορήγηση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με ειλικρινή τρόπο στην Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες έπρεπε να υιοθετηθεί από την 1η Ιουνίου.

«Αν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιηθούν, τότε οι επαναπροωθήσεις δεν θα είναι πλέον εφικτές», είπε, ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση των μεταναστών έξω από την επικράτειά της. Μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ ότι δεν συμπαραστέκονται στη χώρα του και έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες, όπως είπε, που πρεσβεύουν.

«Ψευδαίσθηση» η ένταξη
Πάντως, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα χρειαστεί από δέκα ώς είκοσι χρόνια προκειμένου να είναι έτοιμη για ένταξη, χαρακτηρίζοντας ως «ψευδαίσθηση» ακόμη και την ιδέα η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ίδια η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δεχτεί έστω και ένα μικρό κράτος ως επιπλέον κράτος-μέλος», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Όσον αφορά τις απειλές Ερντογάν, ότι θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό, αν ώς τον Οκτώβριο δεν έχει λυθεί το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος απέρριψε τη διασύνδεση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με τις διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας.

«Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο - διαπραγματευόμαστε με την Άγκυρα για τους όρους της απελευθέρωσης της βίζας περισσότερο καιρό απ' ό,τι υπάρχει το προσφυγικό θέμα», δήλωσε και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει να εκβιαστεί από την Τουρκία.

Παρ' όλ' αυτά, ο Γερμανός αξιωματούχος επεσήμανε πως «δεν υπηρετεί τον στόχο η διακοπή των συνομιλιών με την Τουρκία».

Πυρά εναντίον Μέρκελ
Σε διαφορετικό πλαίσιο, η Αυστρία απειλεί με χρήση βέτο προκειμένου να εμποδίσει περαιτέρω τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς άσκησε σκληρή κριτική εναντίον της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για την πρόθεσή της να εμμείνει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

«Θεωρώ προβληματικό εάν κάποιος, λόγω αυτής της συμφωνίας για το άσυλο, θα παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών που συμβαίνουν στην Τουρκία», τονίζει ο Κουρτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έστεραϊχ». Σε άλλη συνέντευξή του ο Κουρτς ξεκαθάρισε πως «έχω μια έδρα και μια ψήφο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι εναντίον».

Φλερτ με Μόσχα
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, η Άγκυρα φλερτάρει ανοιχτά πλέον με τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τους δυτικούς της συμμάχους, την εμπιστοσύνη των οποίων έχει σταδιακά απολέσει σε μεγάλο βαθμό. Ενόψει, λοιπόν, και της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Ερντογάν σε συνέντευξή του, στον Πρώτο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του TASS Μιχαήλ Γκουσμάν, δήλωσε πως η Άγκυρα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν προβλήματα στην Τουρκία, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα σε αυτές τις περιοχές. Αυτή τη στιγμή οι παραλίες είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού με τη Ρωσία θα συνεχιστεί. «Ο τουρισμός φέρνει τους λαούς μας πιο κοντά. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα αναπτυχθεί στο μέλλον με την άφιξη των Ρώσων», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα