Δεν υπάρχει έδαφος για νέα Γενεύη

Να επιβεβαιώσει την, έστω μικρής σημασίας, αλλαγή στάσης και θέσεων σε κάποια επι μέρους, αλλά σημαντικά ζητήματα που καταγράφηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, καλείται στην αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Μουσταφά Ακιντζί.

Μία συνάντηση που κρίνεται καθοριστική ως προς το μέλλον της διαδικασίας και τις προοπτικές των επόμενων δύο και τελευταίων προγραμματισμένων στις 11 και 17 Μαΐου. Ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι οι λεγόμενες διαφοροποιήσεις αφορούν στα εξής:

Επιμέρους τακτικισμοί

«Δεν

αφορούν σε κάποιο μεγάλο breakthrough αλλά σε λεκτική διαφοροποίηση στη λεγόμενη αποτελεσματική συμμετοχή, ότι δηλαδή δεν επιμένουν σε όλα τα σώματα σε μια θετική Τ/κ ψήφο, χωρίς να έχει συμφωνηθεί σε ποια σώματα θα ισχύσει»

Οι εσχάτως διατυπωθείσες θέσεις Ναμί αποτελούν τακτικισμό με στόχο να παρουσιάσουν πρόοδο – αν και επρόκειτο για παλαιότερες συγκλίσεις – και να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια νέα Γενεύη, χωρίς όμως τις απαραίτητα ώριμες συνθήκες.

Πηγές από τη διαπραγματευτική ομάδα έλεγαν ότι, παρά τις Τουρκικές προθέσεις, μια νέα διάσκεψη θα είναι πρόωρη και καταδικασμένη, κυρίως γιατί στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων δεν υπήρξε κάτι νέο, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς Έιντε. Εκκρεμεί μάλιστα το ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά τις τέσσερις ελευθερίες που η Τουρκία είχε θέσει ως προαπαιτούμενο.

Και η ίδια πηγή, στον απόηχο της νέας επικεφαλίδας που κάποιοι βάζουν στο αίτημα, έλεγε ξεκάθαρα στο Σίγμα:

«Δεν δεχόμαστε τίποτα από όλα αυτά. Ούτε ισότιμη μεταχείριση, ούτε κάτι άλλο. Αυτά τα πράγματα που προέρχονται από το παρελθόν είναι ξεπερασμένα και εκτός πραγματικότητας.

Συζητούμε μόνο μεταβατικές διευθετήσεις για προϊόντα μέσα από quota. Και στον κ. Έιντε έχει λεχθεί πως πρέπει να είναι σοβαρός και να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα»

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, ενώ την Πέμπτη θα έχουν νέα συνάντηση οι διαπραγματευτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα