Δεν βιάζονται για τον διάδοχο

Το Συμβούλιο της BOCY θα συζητήσει για τον νέο CEO, δεν θα πάρει όμως απόφαση σήμερα
Θα εξετάσουν και θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου συνέρχεται σήμερα, για να εξετάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου

του 2015. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, αμέσως μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνάντησης στο Χρηματιστήριο Αξίων Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €29 εκ., σε σύγκριση με ζημιές ύψους €337 εκ. το δ΄ τρίμηνο του 2014.

Πέραν των αποτελεσμάτων το Συμβούλιο θα συζητήσει, χωρίς όμως να αναμένεται να αποφασίσει, και για την πρόσληψη του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, σε διαδοχή του αποχωρούντος CEO Τζον Χούρικαν. Όπως έχει ήδη γράψει η εφημερίδα μας, ενώπιον του Συμβουλίου βρίσκεται ένας μικρός κατάλογος τριών υποψηφίων οι οποίοι έχουν ήδη περάσει από συνεντεύξεις, ενώ είχαν και συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να βιάζονται για την πρόσληψη του νέου διευθύνοντος συμβούλου, αφού ο Τζον Χούρικαν «παραμένει στη διάθεσή τους όσο χρειαστεί», όπως μας είπαν κύκλοι της τράπεζας.

Ξένοι και οι τρεις
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι και οι τρεις υποψήφιοι είναι ξένοι και ότι ενδέχεται η αποχώρηση Χούρικαν να καθυστερήσει μέχρι και ένα μήνα. Η περίοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί για ενημέρωση, εκ μέρους του Τζον Χούρικαν, του νέου διευθύνοντος συμβούλου για τα της τράπεζας. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο αποχωρών διευθύνων σύμβουλος είχε δηλώσει στην επιστολή παραίτησής του ότι θα βρίσκεται στη διάθεση της τράπεζας για όσο χρειαστεί, προκειμένου να τακτοποιηθούν τυχόν εκκρεμότητες.

Όπως είναι γνωστό, η εξεύρεση διευθύνοντος συμβούλου ανατέθηκε στον διεθνή οίκο Korn Fery, ο οποίος ειδικεύεται στην εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο οίκος εντόπισε άτομα τα οποία θεωρήθηκαν κατάλληλα για να αναλάβουν τη θέση στην Τράπεζα Κύπρου κι ετοίμασε ένα αρκετά ενδιαφέροντα κατάλογο. Μετά από συνεντεύξεις, πρότεινε στην τράπεζα τους καταλληλότερους και στη συνέχεια, μετά από συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις και συναντήσεις με τους ενδιαφερομένους, ετοιμάστηκε ο μικρός κατάλογος των τριών.
Η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται να αποφασισθεί στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, που είναι ορισμένη για τις 26 Αυγούστου.

Η επιστολή παραίτησης
Ο Τζον Χούρικαν απέστειλε στις 20 Απριλίου 2015 επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία ανακοίνωνε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο τέλος Αυγούστου. Όπως ανέφερε, η απόφαση για παραίτηση ελήφθη για προσωπικούς λόγους κι εξηγούσε ότι ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του η οποία διαμένει στην Ιρλανδία.
Την ανακοίνωση για υποβολή παραίτησης ακολούθησαν πληροφορίες ότι ο Χούρικαν είχε ήδη βρει θέση σε άλλη μεγάλη τράπεζα, κάτι που ο ίδιος όμως διέψευδε.

Να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου είχε προσληφθεί ενάμιση χρόνο πριν από την υποβολή παραίτησης, με προοπτική να εργασθεί για τρία χρόνια. Στο τέλος Αυγούστου συμπληρώνονται μόλις 21 μήνες εργασίας. Ο μισθός και τα ωφελήματά του, σύμφωνα με τους ελεγμένους λογαριασμούς του 2014, είναι €844.000 ετησίως.

Σε δήλωσή του προς το προσωπικό της Τράπεζας, μετά που ανακοινώθηκε η υποβολή της παραίτησής του τον Απρίλιο, ο Τζον Χούρικαν είπε πως νιώθει περήφανος που έγινε μέλος της οικογένειας της Τράπεζας Κύπρου και που ηγήθηκε της προσπάθειας σε ένα δύσκολο κεφάλαιο αποκατάστασης της Τράπεζας.

«Για εμένα, τόνισε στη δήλωσή του τού Απρίλη, αποτελεί τιμή να εργάζομαι με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους και να διαδραματίζουμε μαζί ένα σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία των θεμελίων για μια καλύτερη Τράπεζα, που να εξυπηρετεί καλύτερα την κυπριακή οικονομία σήμερα και στο μέλλον. Σήμερα η Τράπεζα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να προσφέρει ευκαιρίες στους υπαλλήλους της και να αυξήσει τις αποδόσεις στους μετόχους της».

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Δρ Τζόσεφ Άκερμαν, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου, «για την αξιόλογη πρόοδο που καταγράφηκε κάτω από την ηγεσία του Τζον Χούρικαν», είπε πως ο αποχωρών διευθύνων σύμβουλος αφήνει πίσω του μια ισχυρή διευθυντική ομάδα και μία τράπεζα που βρίσκεται σε μια όλο και καλύτερη οικονομικά κατάσταση, με πλήρη επαναφορά της εμπιστοσύνης των υπαλλήλων, των επενδυτών και των πελατών».

Στις 31 Αυγούστου αποτελέσματα για Ελληνική
Να σημειωθεί ότι στις 31 Αυγούστου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, για να εξετάσει τα αποτελέσματα του ομίλου για την πρώτη εξαμηνία του τρέχοντος έτους.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο ΧΑΚ, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Τύπο, μετά την έγκρισή τους από το ΔΣ της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα