Δισεκατομμύρια-σωσίβιο στην αγορά

Ανέλαβε δράση η κινεζική κυβέρνηση για να σώσει την οικονομία της
Ο πανικός προκλήθηκε από αναμενόμενη διόρθωση των τιμών, δηλώνει ο οικονομολόγος Σταύρος Αγρότης - Χθες επανήλθε η ηρεμία, παραμένει όμως ανήσυχη η διεθνής αγορά

Αν και η Μαύρη Δευτέρα έδειξε πως υπάρχουν περιπτώσεις που όταν ο Κόκκινος Δράκος δακρύσει, πνίγεται η υφήλιος, η Τρίτη έδειξε πως η διεθνής αγορά μπορεί να αποφύγει τον πνιγμό, αν αφήσει τον πανικό στην άκρη και αλλάξει

ψυχολογία. Είναι γνωστό πως η αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία και αυτό που έγινε την περασμένη Δευτέρα διεθνώς, το απέδειξε περίτρανα. Η Κίνα κατέγραψε πτώση στον ρυθμό ανάπτυξης, η αγορά της κινήθηκε καθοδικά και οι επενδυτές έσπευσαν να απομακρυνθούν άρον-άρον, θεωρώντας όσα συμβαίνουν στην αχανή αυτοκρατορία του γουάν ως σημάδι έναρξης νέας οικονομικής κρίσης. Μαζί τους παρέσυραν μετοχές, συναλλάγματα, τις τιμές του πετρελαίου και τα χρηματιστήρια φυσικά. Μέσα σε λίγες ώρες οι αγορές διεθνώς έχασαν έξι τρισεκατομμύρια δολάρια επειδή, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος Σταύρος Αγρότης, η κινεζική αγορά προέβη σε διόρθωση μιας πρωτοφανούς ανόδου, που είχε αγγίξει τον τελευταίο χρόνο το 60%.

Η ψυχολογία, κύριος παράγοντας
«Οι αγορές στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία, δήλωσε ο κ. Αγρότης στην εφημερίδα μας. Τυχόν επιβράδυνση στην ανάπτυξη ή μια διόρθωση λειτουργεί ως χιονοστιβάδα, που παρασύρει όλους μαζί. Αυτό που έγινε τη Δευτέρα στην Κίνα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια διόρθωση, μετά από μια μεγάλη άνοδο που έφτασε το 60%. Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην αχανή αυτή χώρα άναψε φωτιές, με αποτέλεσμα η ψυχολογία να αλλάξει άρδην και να τρέψει τους επενδυτές σε φυγή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση των τιμών στην κινεζική αγορά δεν μπορεί να θεωρείται μη αναμενόμενη, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν ανεβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και άρα μια διόρθωση ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Ακόμα όμως και μετά τη διόρθωση, οι τιμές βρίσκονται σε λογικά επίπεδα, το ίδιο και η αγορά, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα συνεχίσει να έχει θετικό ρυθμό».

Πείσθηκαν ότι δεν επέκειτο κραχ
Σε ερώτησή μας, πώς δικαιολογεί την αλλαγή ψυχολογίας μέσα σε 24 ώρες, δεδομένης της χθεσινής ανόδου της διεθνούς αγοράς, ο κ. Αγρότης απάντησε:
«Δεν με εκπλήσσει καθόλου η άνοδος. Το επενδυτικό περιβάλλον δεν πείσθηκε ότι επέκειτο κραχ στο χρηματιστήριο της Κίνας, η ψυχολογία ανέκαμψε και υπήρξε η άνοδος. Δεν αποκλείω φυσικά και νέα πτώση, όμως η κατάσταση αυτή θα κάνει τον κύκλο της και θα ξεθυμάνει. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα θεμελιώδη των κινεζικών εταιρειών και η οικονομική τους κατάσταση είναι θετικά».

Η Κύπρος και τα κινεζικά ξαφνιάσματα
Ρωτήσαμε τον Σταύρο Αγρότη, αν η Κύπρος μπορεί να επηρεασθεί από νέα τέτοια ξαφνιάσματα όπως το προχθεσινό, και μας είπε ότι ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι πολύ μικρός, ενώ ίσως υπάρξει και κάποια θετική αντανάκλαση.

«Ο συνδυασμός της μείωσης της ανάπτυξης και της πτώσης της αξίας του γουάν προκαλεί αναπόφευκτα ένταση του ανταγωνισμού στην ίδια την Κίνα και κατά συνέπεια πτώση των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι τα κινεζικά προϊόντα θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, γεγονός που ευνοεί μικρές, μη εξαγωγικές χώρες, όπως η δική μας».

Οι ξένοι επενδυτές
Τέλος, ρωτήσαμε αν η Κύπρος προσφέρεται λόγω αυτής της συγκυρίας ως προορισμός για επενδυτές.
«Η Κύπρος, ναι, παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον ούτως ή άλλως, αφού με την οικονομική κρίση οι τιμές αρχικά διορθώθηκαν και μετά μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να είναι ελκυστικές για επενδυτικές δραστηριότητες ξένων. Το είδαμε άλλωστε να συμβαίνει πρόσφατα με εμπορικά κέντρα. Θα πρέπει να σημειώσω ότι τα ξένα επενδυτικά ταμεία βλέπουν, πέραν των ευκαιριών σε τομείς του ενδιαφέροντός τους, και τις αποδόσεις που θα έχουν από μια επένδυση. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να έβλεπαν ταυτόχρονα ένα εμπορικό κέντρο στη Ρουμανία κι ένα στην Κύπρο, όμως προτίμησαν τη χώρα μας διότι οι τεχνικές αναλύσεις έδειξαν πως οι αποδόσεις εδώ ήταν ευνοϊκότερες. Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά τους. Να επενδύουν με σκοπό το κέρδος».

Ο κ. Αγρότης σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό η χώρα μας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
«Αν μείνουμε μόνο με τους δικούς μας πόρους, η ανάπτυξη θα είναι πολύ ρηχή», τόνισε. «Για να υπάρξει όμως επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο φορολογικό καθεστώς στην ακίνητη περιουσία. Δεν είναι δυνατόν να μας ρωτούν ξένοι επενδυτές ποιο είναι το φορολογικό καθεστώς ακινήτων στη χώρα μας και να μην έχουμε απάντηση. Επείγει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Έκανε το παν η Κίνα
Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία και το χρηματιστήριό της, η ραγδαία πτώση του οποίου συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε χθες σε μείωση των επιτοκίων και του ελάχιστου αποθεματικού που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Οι βασικοί κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν κατακόρυφη πτώση πάνω από 7% και χθες, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από μια βουτιά πέραν του 8% τη Δευτέρα. Βουτιά σημειώθηκε και την περασμένη εβδομάδα, παρά τη στήριξη των κινεζικών Αρχών, που προχώρησαν στην αγορά μετοχών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με οικονομολόγους στο Πεκίνο, η χθεσινή κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσει σε μια ένεση 101 δισ. δολαρίων στην οικονομία και θα καθησυχάσει ανησυχίες για μιαν «απότομη προσγείωση».

Η Κίνα, μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας, έχει ξεπεράσει την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας ανησυχίας των διεθνών επενδυτών, λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας με πολύ βραδύτερο ρυθμό από το 7%, που είναι ο επίσημος στόχος για το 2015.

«Επί του παρόντος, εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας και σημείωσε ότι υπάρχει επίσης σχετικά μεγάλη αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες απαιτούν πιο ευέλικτη χρήση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής.

Αντέδρασαν οι αγορές στην ΕΕ
Πάντως χθες, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν κόντρα στα ασιατικά χρηματιστήρια και ειδικότερα των χρηματαγορών της Κίνας. Oι βασικοί δείκτες των αγορών της Ευρώπης κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, θέτοντας στο περιθώριο τις έντονες ανησυχίες από ένα δεύτερο «κτύπημα» των αγορών της Κίνας.

Ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών «απογειώθηκε» κι έκλεισε με κέρδη πέραν του 9%, ενώ σε τροχιά ανόδου άνοιξαν και οι βασικοί δείκτες της Wall Street, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Ευρώπη.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 1,49%, σημειώνοντας κέρδη 87,78 μονάδων. Στη Φρανκφούρτη, ο βασικός δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 1,74%.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,70% με κέρδη 74,63 μονάδων, στις 4.458,09 μονάδες.

Το πετρέλαιο
Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αν και παραμένουν κοντά σε χαμηλό εξήμισι ετών, λόγω της υπερπροσφοράς και των ανησυχιών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας - της μεγαλύτερης καταναλώτριας εμπορευμάτων του κόσμου.
Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 2,96% στα 39,37 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 2,83% στα 43,90 δολάρια.

Καθησυχάζουν Μέρκελ και Ολάντ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν χθες πεπεισμένοι για την ικανότητα της Κίνας να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και παράλληλα κάλεσαν το Πεκίνο να «αναλάβει όλες τις ευθύνες του στην παγκόσμια διακυβέρνηση».

«Εμπιστεύομαι τις κινεζικές Αρχές για την ικανότητά τους να ξεπεράσουν τη χρηματιστηριακή αυτή κρίση. Έχουν τα μέσα να δράσουν και ο ρυθμός της κινεζικής ανάπτυξης, παρότι εξακολουθεί να επιβραδύνεται, παραμένει σε αξιοζήλευτο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Ολάντ.

Χαμηλή η απειλή, λέει η Goldman Sachs
Η «αιματοχυσία» στα παγκόσμια χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων μπορεί να δημιουργεί μια εικόνα «συντέλειας του κόσμου» για την παγκόσμια οικονομία, όμως η απειλή παγκόσμιας ύφεσης είναι χαμηλή, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Παρά την πρόσφατη κλιμάκωση των ανησυχιών της αγοράς, η τράπεζα λέει πως η αδυναμία της Κίνας και η αδυναμία που προκαλεί στις αγορές των εμπορευμάτων δεν σηματοδοτούν κάτι «μεγάλο» για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Παραμένουμε της άποψης ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι εξαιρετικά απίθανη», σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs και τονίζουν ότι τα ρίσκα παραμένουν κυρίως στην ίδια την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα