Δεν είναι αναχρονιστικές οι εγγυήσεις υποστηρίζει ο Κ.Ουράς

Δεν θεωρεί αναχρονιστικές τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Κύπρο ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, ο οποίος λέει ότι υπάρχει σχεδόν ομόφωνη αναγνώριση της σημασίας της συνεχιζόμενης παροχής ασφάλειας από την Τουρκία.

Σε συνέντευξη του στον Τύπο ο κ. Ουράς, εκφράζει την κατανόηση της Άγκυρας για το ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης όλων των πτυχών του Κυπριακού και παραπέμπει στο

«πάρε-δώσε» που θα ακολουθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ουράς λέει ότι η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά μια λύση στην Κύπρο, ενώ σημειώνει πως δεν θα περιέγραφε ως ιερά κείμενα τις Συνθήκες του 1960, με τις οποίες ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορούν να επανεξεταστούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού μέσα από νέο πρίσμα και όραμα, προσθέτει και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι, όπως και σε κάθε διαπραγμάτευση, θα υπάρξει ένα «πάρε-δώσε».

Πρέπει να βρούμε τρόπους να απαντήσουμε στις ανησυχίες και των δύο πλευρών, αναφέρει.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους ισχυρισμούς ότι η Ουάσινγκτον ίσως να υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Κερίμ Ουράς λέει ότι δεν θέλει να σχολιάσει θεωρίες συνωμοσίας, ενώ χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ τον πιο σημαντικό σύμμαχο της Τουρκίας. Για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσιλβανία, λέει ότι έχουν δοθεί άφθονα στοιχεία στις αμερικανικές Αρχές και εκφράζει την ισχυρή προσδοκία της Άγκυρας για έκδοσή του, ώστε να αντιμετωπίσει την τουρκική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Ουράς χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς και τις ανησυχίες για φίμωση όλων όσοι αντιτίθενται στην Κυβέρνηση και για το ότι στη χώρα του παραβιάζονται οι κανόνες δικαίου. Για τους δημοσιογράφους που συλλαμβάνονται, λέει ότι ήταν μέρος της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν, κάτι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φίμωση της αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα λέει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ. Προσθέτει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει το δικό της κομμάτι στη συμφωνία και αναμένει από την ΕΕ να απελευθερώσει τη βίζα και να προχωρήσει στην οικονομική στήριξη και στον ελεγχόμενο επαναπατρισμό.

Τέλος, λέει ότι είναι απόλυτα εσφαλμένη η εικασία ότι η Τουρκία υποστηρίζει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, καθώς η χώρα του είναι μέλος της διεθνούς συμμαχίας για την καταπολέμησή του.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα